Witam. Mam zamiar zbudować sobie końcówkę mocy opartą na dwóch mostkach tda7294 według schematu Irka z forum. Problem pojawia się z zasilaniem. Do zestawu będą podłączone kolumny o impedancji 8 ohm. Mam zamiar kupić trafo 300W 2x24V ( Liczę sobie że 4 tda7294* 60W na kanał= 240W mocy trafa i zostanie jeszcze 60W zapasu). Po wyprostowaniu wychodzi mi jakieś 33,6V. Jako moc uzyskaną z jednej końcówki przyjąłem sobie 60W i tak czysto teoretycznie obliczyłem napięcie potrzebne jednej kostce ( 1,8A). O ile dobrze myślę, 4 takie kości tda7294 będą potrzebowały prądu o napięciu 7,2A. I teraz takie pytanko: ten transformator ma napięcia 2x 6,25A. O ile w przypadku napięcia mamy + gnd - to w przypadku natężenia... no właśnie jak to jest? jakie natężenie mogę uzyskać z tego 2x6,25A ( na jednej szynie będzie 6,25A i na drugiej 6,25A? czy natężenie w takim wypadku wynosi 12,5A dla tego calego trafa?) Po drugie kwestia bezpiecznika na zasilaniu przed trafem: zwłoczne 10A? ( gdzieś kiedyś czytałem że podobno liczy się natężenie całego układu i daję bezpiecznik 1,5 razy większy ( prawda to czy nie?)). No i po trzecie: czy w tym przypadku będzie potrzebny jakiś układ soft start czy standby i mute spełni swoją funkcję i jednocześnie nie będzie słychać stuków i nic się nie przepali? z góry dzięki za każdą odpowiedź.
btw. będzie to wzmacniacz 2*120W ( tak na oko) po jednym mostku na kanał. schemat Irka, oczywiście lekko zmodyfikowany bo ten pierwotny jest do suba.
btw. będzie to wzmacniacz 2*120W ( tak na oko) po jednym mostku na kanał. schemat Irka, oczywiście lekko zmodyfikowany bo ten pierwotny jest do suba.
Skomentuj