Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dla subwoofera Holton 200 czy Holton 400

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
    Prosze o odpowiedzi bo to dla mnie ważne jeśli kupie płytke altrona AL-13 mam coś w niej poprawiać czy polutować według schematu?
    Altrona kitów sugeruję unikać... lepiej zainteresuj się Jankiem, nmosfetem Irka lub Zbiga, bądź ostatecznie tym:http://diyaudio.home.pl/A_132_Koncow...t_400W-60.html coś jak holton 400(tylko nie wiem w jakim stopniu jest to poprawione

Skomentuj

csbiczek Ten który podałeś całkiem fajny samo pcb 18zł.
      A ktoś zrobił już te nmosfety? janki i tak dalej ? Szukałem i znalazłem pare sensownych ale nie w moim budżecie.
      podrzucili byscie pare linków do gotowych panelów diy?

---------- Post dodany o 00:50 ---------- Poprzedni post o 23:40 ----------

Chyba zrobie ten projekt który podał csbiczek.
      Pytanko tylko co potem Jaką filtracje do tego zastosować i jaki zasilacz?

Skomentuj

Filtracja do takiego wzmaka to minimum 10000uF wg mnie, a lepiej coś ok 15000uF-20000uF wiadomo im więcej tym lepiej.
        Last edited by csbiczek; 16.08.2011, 07:29.

Skomentuj

Dobrze to filtracje mam za soba tak jak myslałem około 20000uF
          Chociaż cały czas mam cheć wziescia tego Holtona 400 z kitu avt oczywiscie sama płytke i dokupić elementy lub HEXFET 400W zestaw 368-k
          Chyba jednak bede wybierał sposród tych dwóch...
          Wiec tak podsumowywujac jaki zasilacz będe potrzebował 10-15A? do tego 4 kondensatory najprawdopodobniej te od Csbiczek najlepiej jak byłby jakis schemat płytki albo gotowe pcb z schematem chodzi mi tu o zaśilacz.
          I pytanie jak mam sprawdzić z których przewodów płynie sygnał chodzi mi o przedwzmaczniacz.
          I czy Trafo 400VA 50V bedzie odpowiednie do tych końcówek?

Skomentuj

jaki zasilacz będe potrzebował 10-15A?
            Chyba chodzi ci o mostek prostowniczy. Ja bym dał minimum 25A. Płytkę możesz sobie sam w jakimś programie zaprojektować, jest tak prymitywna, że powinno się udać, a jak nie, to zawsze zostaje marker olejny i ręczne rysowanie ścieżek. Softstart planujesz? Przy takim trafie i takiej pojemności filtrującej, może okazać się niezbędny. Jakiś układ zabezpieczeń przeciw DC, termiczne? Jak zasilisz preamp, który masz? Osobne trafo i osobny zasilacz?

Skomentuj

Preamp mam z prosona 300W a z tego co widziałem avt ma kity zabezpieczeniowe DC i termiczne:)
              Tylko nadal nurtuje mnie jaką końcówke wybrać?

Skomentuj

Marios221 z całego serca i z ogromnej życzliwości odradzam Ci zakupów w avt, czy to części, czy ich kitów czy nawet samych pcb(części niby są a jak zamówisz okazuje się że czegoś nie ma, większość kitów w tym holtony posiadają masakryczne nie raz błędy, tak samo pcb jak i kity). Prędzej zamów od advence lublin czy jak im tam bo tamta płytka wygląda na bardziej dopracowaną... Co do zabezpieczeń to przed dc mam fajny układzik więc jak będziesz brał kondy to i tą pcb ze scalakiem mogę Ci dorzucić za parę zł...

Skomentuj

csbiczek Ok w takim razie AVT odpada.
                  Zamówie płytke advance a elementy do niej kupie w miejscowym sklepie elektronicznym,w takim razie płytka końcówki mocy kondy i zabezpieczenie dc odpada do tego wezme też od advance układ soft startu trafa A-102.
                  I teraz niech mi ktoś powie jak mam umiejscowic kondy na tej samej płytce co mostek prostowniczy? może jest jakiś kit takiej płytki oby nie avt.
                  I co do trafa niech mi ktoś powie Czy to trafo 400W 50A bedzie odpowiednie do tej końcówki.

Skomentuj

To trafo wstępnie będzie ok. A co do samej płytki zasilacza to naprawdę to nic trudnego i dasz sobie z tym radę

Skomentuj

I co do trafa niech mi ktoś powie Czy to trafo 400W 50A bedzie odpowiednie do tej końcówki.
                      Do cholery bo mam dość czytając ten temat - chcesz robić coś, a nie wiesz nawet jak się za to zabrać i brak Ci podstaw - myślisz ze złożysz taki wzmacniacz i zadziała od kopa jak TDA? Jestem na 95% pewny że Ci nic z tego nie wyjdzie.

I trafo jak już 400W? raczej VA! 50A da Ci ok 2x4VAC więc nada się do końcówki jak znalazł, nie sądzisz?
                      Weź kup coś gotowego, albo zaprzestaj tego projektu, bo potem przez 2 miesiace będziesz jeszcze pisał i pytał czemu to nie działa...

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                        I trafo jak już 400W? raczej VA!
                        Dziwne bo mnie uczono że VA to moc pozorna i tym samym 400VA=400W...

50A da Ci ok 2x4VAC więc nada się do końcówki jak znalazł, nie sądzisz?
                        Po pierwsze po co ten sarkazm a po drógie to po jakiego grzyba obliczasz prąd stały?

Weź kup coś gotowego
                        A może jeszcze powiesz że akurat masz taki panelik do sprzedania?:rolleyes:

Jestem na 95% pewny że Ci nic z tego nie wyjdzie
                        Szkoda że nie na sto % Jak już sie upewnisz to napisz

Podsumowywując,temat nie brzmi dam rade to złozyć...Wiec jeśli nie masz nic sensownego do napisania To klepaj te wypociny gdzie indziej:)

Skomentuj

Kolego proponuje wrócić do książek bo było to zapewne bardzo dawno.

Skomentuj

Nie na temat...
                            Oj chopie chopie, to źle cię uczono :). Moc na trafie podawana jest właśnie w [VA], a nie w [W]. A to dlatego, że do trafa może być podłączone różnorakie, złożone charakterem obciążenie, a nie czysto rezystancyjne i de facto czysto rezystanyjnego w świecie fizycznym nie uświadczysz :). Obciążenie czysto rezystancyjne pobierające przy danym napięciu moc np. 400W będzie pobierało całkowitą moc właśnie też takiej wartości i wtedy będzie można pisać "i tym samym 400VA=400W". Natomiast jeśli obciążenie będzie miało cos(fi) różny od jedności, to oznaczać będzie że nie jest czysto rezystancyjne, tylko także indukcyjne bądź pojemnościowe i wtedy nawet jeśli część rezystancyjna pobierałaby owe 400W, to całkowita moc pobierana ze źródła będzie większa i trafo będzie przeciążone. Oznacza się więc na trafach ich moc w [VA], a nie [W], by wiadomo było jaką całkowitą mocą można je długotrwale obciążyć i tym samym dać do zrozumienia, że charakter obciążenia ma znaczenie dla tego parametru i nie można go szacować jedynie w oparciu o rezystancję odbiornika

Skomentuj

Pokaż mi trafo, które ma sprawność 100% :cool: Jak wzmacniacz ma oddać 400 watów to trafko powinno mieć co najmniej 500 watów.
                              Nie na temat...
                              Racjonalny - uczysz fizyki?

Skomentuj

Marios221 robię to dla Twojego dobra - czujesz się na siłach żeby złożyć ten panel? Bo widzę że cenisz siły ponad możliwości.
                                To Twoje podsumowanie:
                                Końcówka mocy - nie wiem jaka - doradźcie coś bo ja się na tym nie znam - sam chyba powinieneś wiedzieć do czego ma Ci ten panel służyć i jakie brzmienie lubisz.
                                Trafa do tego nie umiesz dobrać, masz pytania czy kondy mają być na tej samej płytce co mostek - widać że brak Ci elementarnej wiedzy na ten tamat.
                                Preamp chcesz od innego wzmacniacza zastosować - a skąd wiesz, czy nie będziesz musiał przerabiać całego preampu bo ma inne wzmocnienie niż wzmacniacz potrzebuje?

Całość kupy się trzyma tak że sia la la :) Ale życzę powodzenia, uważaj na siebie.

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Wojak737 z tym szacowaniem mocy trafa to nie jest tak do końca. Wzmacniacz sterowany sygnałem muzycznym ani nie pobiera z zasilacza, ani nie oddaje do obciążenia mocy znamionowej w sposób ciągły, więc trafo może mieć moc mniejszą, niż wynika to z możliwości samych końcówek mocy. No chyba, że chce się wzmacniacza używać jako zasilacza prądu przemiennego, wtedy wspomniana przez ciebie wykładnia jest prawdziwa :).
                                  Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
                                  Racjonalny - uczysz fizyki?
                                  A co? :)

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Wolę dać trafo trochę na wyrost, lepiej człowiek śpi po nocach..
                                    Zamieszczone przez Racjonalny
                                    A co? :)
                                    tak z ciekawości pytam...

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Fizyki w ogólnoprzyjętym znaczeniu tego słowa to nie, bo nie uczę fizyki teoretycznej bądź ogólnej. Prowadzę natomiast przedmioty z tematyki leżącej w zakresie zagadnień słowa "fizyka", a konkretnie przedmioty związane z energetyką cieplną. Szeroko rozumianą, tak w skali makro jak i mikro.

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Pracujesz w jakimś MPECu? :)

Skomentuj

Nie na temat...
                                          No prawie. Politechnika Krakowska :) Ale mnie wypytujecie... :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X