Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sumator sygnału, jedna końcówka mocy na jeden kanał.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sumator sygnału, jedna końcówka mocy na jeden kanał.

Witam. Mam zamiar jak już wspomniałem w jakimś poście wcześniej zbudować wzmacniacz 2x120W na podstawie projektu "subwoofer tda7294 w mostku ( z tego projektu zamierzam zapożyczyć sam schemat końcówki). Tak jak w temacie zamierzam jeden taki schemat zastosować na jeden kanał ( załącznik- tak będzie na ten jeden kanał). Problem w tym że w takim wypadku nie będzie mi potrzebny sumator sygnału i nie wiem jak zrobić wejście ( tam gdzie jest znak "?"). Gdzieś kiedyś dowiedziałem się że trzeba wejście spolaryzować. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak spolaryzować wejście i jakie ewentualne wartości poszczególnych elementów dobrać ( wiem że trzeba użyć kondensatora i rezystora ale który szeregowo a który równolegle- nie wiem). Z góry dzięki za pomoc.

PS. Czym jest bufor jeśli można wiedzieć. Przeczytałem właśnie że na wejściu czasami daje się bufor. ( Jeśli można to pokażcie to na schemacie tego suba irka, w którym miejscu on jest. Tak samo polaryzacja).
    Załączone pliki
    Last edited by Morfeusz250; 15.08.2011, 11:23.

Nie musisz kombinować. AVT (i nie tylko) ma gotowe kity z możliwością mostkowania, było już to tyle razy... poszukaj.
    Nic na wejście nie jest Ci już potrzebne wystarczy podłączyć sygnał.

---------- Post dodany o 13:17 ---------- Poprzedni post o 13:11 ----------

Zamieszczone przez Morfeusz250 Zobacz posta
    PS. Czym jest bufor jeśli można wiedzieć. Przeczytałem właśnie że na wejściu czasami daje się bufor. ( Jeśli można to pokażcie to na schemacie tego suba irka, w którym miejscu on jest. Tak samo polaryzacja).
    bufor jest tutaj nie potrzebny. czasami się stosuje jak końcówka ma małą impedancję wejściową.

Poczytaj:
    http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT2736.pdf

Skomentuj

Nie o to chodzi żeby kupić gotowca i zmontować. Przy okazji chcę zdobyć trochę doświadczenia. W ww. kicie występuje na wejściu tlo072 więc za pewne służy on do jakiegoś wzmocnienia, etc. Na pewno nie trzeba spolaryzować wejścia?

Skomentuj

na wejściu tlo072 więc za pewne służy on do jakiegoś wzmocnienia
        Pisze w opisie

Na pewno nie trzeba spolaryzować wejścia?
        Na pewno.

Skomentuj

A czy stosując niskoszumowy wzmacniacz operacyjny na wejściu usłyszałbym różnicę w dźwięku? Czy warto dokupić ten tl072/4 i parę innych elementów?

Skomentuj

Jak bardzo niskoszumny by nie byl to moze jedynie pogorszyc jakosc sygnalu w tym przypadku bo tak jak kolega wyzej pisal nic innego nie jest potrzebne . Poczytaj tu http://www.st.com/stonline/products/...re/ds/1057.pdf
            Pozdrawiam.

Skomentuj

W takim razie wielkie dzięki za pomoc. Teraz czekamy na elementy ze sklepu i zaczynamy zabawę. Jeszcze tak z ciekawości zapytam:
              Zamieszczone przez ZIG ZAK Zobacz posta
              Jak bardzo niskoszumny by nie byl to moze jedynie pogorszyc jakosc sygnalu w tym przypadku
              To znaczy, że w innych przypadkach nie pogarsza on jakości sygnału? Do czego tak właściwie jest on stosowany? Sprawdzałem na wiki ale ich teoria nie za bardzo mnie oświeca. Moglibyście jeszcze mi powiedzieć jaką funkcję pełni tl072 we wzmacniaczu Irka, aplikacja z jednym tda.

Skomentuj

W niektorych przypadkach jest on potrzebny ,w ukladzie Irka jest sumator sygnalow lewego i prawego kanalu i dodatkowo filtr dolnoprzepustowy , ktory potrzebuje niskoimpedancyjnego zrodla sygnalu . Dlatego w Twoim przypadku podajac sygnal z przedwzmazniacza nie ma takiej potrzeby .

Skomentuj

Wielkie dzięki! Tak na koniec zapytam się jeszcze czy gdybym chciał podłączyć pod ten jeden kanał ( w którym są 2 tda7294) dwa głośniki ( jeden głośnik do jednego wyjścia drugi do drugiego, jeden do plusa drugi do minusa) to czy będę musiał zastosować wzmacniacz operacyjny? Bo jeśli dobrze was zrozumiałem to tak. Otóż gdybym chciał podłączyć dwa głośniki to będę musiał odwrócić fazę jednego głośnika bo będzie on podłączony tak jakby odwrotnie czy w wypadku takiego układu w mostku nie będzie potrzeby stosować wzmacniacza operacyjnego? Chodzi mi o to czy sygnały nie będą się znosić.?

Skomentuj

Jesli bedziesz chcial podlaczyc dwa oddzielne glosniki do dwoch TDA i do masy to niestety ta plytka zostala zaprojektowana tylko do pracy w mostku . Mozesz podlaczyc dwa glosniki szeregowo lub rownolegle ale ich impedancja wypadkowa nie moze byc mniejsza niz 8ohm .
                    Pozdrawiam.

Skomentuj

Gdzieś właśnie przeczytałem że niby da się tak zrobić. Z tym że jeden głośnik trzeba podłączyć plusem do masy.

Skomentuj

Czaruję...
                      X