Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Buczenie transformatora

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Buczenie transformatora

Tak jak w temacie mam mały problem z trafem.To może zacznę od początku.

Złożyłem sobie wzmacniacz końcówki mocy to UniAmp 2 szt czyli mam 4 wyjścia, 2 przedwzmacniacze, układa zasilający do przedwzmacniaczy i wentylatorów i do tego soft start. Wszystko było by pięknie gdyby transformator nie buczał. Każdy pewnie będzie się zastanawiał o jakie buczenie chodzi a więc. Większość konstruktorów już pewnie spotkało się z buczeniem wynikającym z namagnesowania rdzenia transformatora szczególnie przy wyższych mocach np. 800VA (właśnie taki traf posiadam) słychać to szczególnie gdy nie mamy soft startu. Ja jednak posiadam soft start (dzisiaj zbudowałem i podłączyłem) i przy włączaniu nie mam takiego problemu ale niestety czasami transformator podczas pracy buczy jakby w rytm sinusoidy czyli dźwięk narasta później opada i cisza i znowu narasta opada i cisza i tak przez pewnie czas aż jest cicho i znowu to samo załóżmy za 2h. Nie wiem dlaczego tak się dziej może to przez zmiany napięcie w sieci ale mieszkam w malej wiosce i to na dodatek 50m od transformatora. Dopowiem jeszcze że nie zawsze się to dziej czasami odpalam wzmacha i cisza a czasami ten denerwujący dźwięk.

Każdy pewnie jeszcze powie po co taki duży transformator ? Już tłumacze na allegro była akurat okazja kupiłem do za 140 zł więc myślę że się opłacało no i mocy mu nie zabraknie może grać całą noc i nic się nie powinno dziać a końcówki wytrzymają gdyż zastosowałem chłodzenie tunelowe i radiator przy obciążonych 4 kanałach i na pełnej głośności i graniu przez 2h osiąga może 45 C.

A więc proszę o poradę co z tym można zrobić może komuś się to już przytrafiło i wie jak to wyeliminować.

Czekam na pomoc w tej sprawie

napisze to co pisze irek - zle wykonane trafo

ja bym je zalal zywica lub olejem

Skomentuj

A czasami nie kupiłes najprosciej jakiegoś chinskiego bubla? Tak zwanego wyrobu transformatoropodobnego?
      P.S Ta moc jest naprawde nie potrzebna

Skomentuj

traf pochodzi z tej strony http://www.toroidy.pl/

dokładnie jest to ten model http://www.toroidy.pl/index.php?page...emid=3&lang=pl
        Last edited by 9Przemas3; 03.09.2011, 22:19.

Skomentuj

Ja niestety też się nadziałem na buczące trafo (od Indela) i musiałem je wymienić na nowe.

Skomentuj

Trzeba dobrze ''pomacac'' trafo w czasie pracy, jesli ebda jakeis slyszalne zmiany to zle nawineite. Jesli nie to znaczy ze masz chwilowe zaklocenia w sieci i na to nic nie da sie poradzic.

Skomentuj

To zobaczę co z tej "macanki" wyjdzie mam nadzieje że to przez zakłócenia w sieci.
              A jeszcze takie jedno pytanko bo do o koła mnie wszyscy mają gospodarstwa i odpalają silniki ok 5-8kW czy to może mieć jakieś wpływy na sieć ??

Skomentuj

Zamieszczone przez 9Przemas3 Zobacz posta
                A jeszcze takie jedno pytanko bo do o koła mnie wszyscy mają gospodarstwa i odpalają silniki ok 5-8kW czy to może mieć jakieś wpływy na sieć ?
                jak najbardziej

zobacz w nocy

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                  Jesli nie to znaczy ze masz chwilowe zaklocenia w sieci i na to nic nie da sie poradzic.
                  Można próbować jeszcze blokadę DC wsadzać.

Skomentuj

W nocy to się częściej zdarza niż w dzień ale w tej chwili mam wzmaka włączone od 2h i cisza.

Blokada DC??Czyli mam rozumieć że w sieci pojawia mia się napięcie stałe ??

Skomentuj

Tak.
                      http://www.sound.westhost.com/articles/xfmr-dc.htm

Skomentuj

Czaruję...
                      X