Czy jest jakaś różnica w brzmieniu wzmacniacza z fetami? Jedni zachwalają, drudzy ganią. Jak to jest? Przecież wzmacniacz powinien jedynie wzmacniać sygnał i nie dodawać od siebie...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Prosty ciekawy wzmacniacz
Collapse
X
-
Zależy od konkretnej aplikacji i topologii. Jedne i drugie tranzystory mają swoje mocne i słabe strony i chodzi o to aby jak najlepiej je wykorzystać/zamaskować. FETy mają podobną charakterystykę pracy do lampy. Do jakiej... hmmm różne są zdania. Jeden ze speców od lamp, uważa że brzmieniowo (w przypadku prostego układu ze wspólnym źródłem) JFET brzmi jak pentoda w trybie triodowym, po dodaniu wtórnika na mosfecie ma brzmieć jak typowa trioda....
Ale ile w tym prawdy. Ja słyszałem w życiu sporo wzmacniaczy i nie ma jakiejś reguły na brzmienie. Były dobrze zrobione wzmacniacze na mosfetach, dobre na lampach i bipolarach. Najlepszy z tych co słyszałem był akurat na bipolarach, ale różnice w subiektywnym odbiorze były niewielkie. Pomiarowo da się zrobić dobry układ na wszystkim... no może oprócz lamp. Ale pomiary... pomiarami. FETy i Mosfety wydają mi się prostsze w projektowaniu, chociaż też mają swoje "kruczki".
Zamieszczone przez wojak737 Zobacz postaPrzecież wzmacniacz powinien jedynie wzmacniać sygnał i nie dodawać od siebie...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez barmanekm Zobacz postaZrobić taki "drut ze wzmocnieniem" to prawdziwa sztuka
Zamieszczone przez barmanekm Zobacz postaJFET brzmi jak pentoda w trybie triodowym, po dodaniu wtórnika na mosfecie ma brzmieć jak typowa trioda....
Dzięki za wyjaśnienia.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomq88 Zobacz postaA jakie są minusy takiego rozwiązania?
Zamieszczone przez barmanekm Zobacz postaZ pomiarów to widziałem dwa tylko dwa takie wzmacniacze PGP i Soulution 710
Zamieszczone przez barmanekm Zobacz postaale co brzmieniu tego pierwszego kolega Raven może coś wiedzieć...
Na pomiary THD miał wpływ nawet termistor rozruchowy przed trafem. THD 1ppm na 200w/4om to 40uV czyli 2*10^-10 W na 4om :)
Mogę jedynie napisać jak "brzmi" moja HECA która ma jakieś -120dB na 1kHZ. W "normalnym" wzmacniaczu tranzystorowym słychać takie "rozmycie" przy cichym słuchaniu, w mojej lampie takiego efektu nie zaserwowałem i HECA też tego nie ma jednocześnie nie mając wad lampy :) To "rozmycie" to zapewne zniekształcania skrośne których typowo pętla nfb nie usuwa bo nie ma wystarczającego wzmocnienia na wysokich częstotliwościach a same zniekształcenia skrośne są praktycznie nie zależne od amplitudy i są właśnie najbardziej dokuczliwe przy cichym (normalnym) słuchaniu.
To taka maja obserwacja :)
FET-y są mniej liniowe od bipolarnych ale za to mają kwadratową charakterystykę przejściową i w okolicach zera może jest bardziej miękko :) Kwadratowa ch. oprócz "miłej" drugiej harmonicznej generuje też DC które może kręcić punktami pracy wzmacniacza :)
Zamieszczone przez barmanekm Zobacz postaPomiarowo da się zrobić dobry układ na wszystkim... no może oprócz lamp.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wojak737 Zobacz postaPrzecież wzmacniacz powinien jedynie wzmacniać sygnał i nie dodawać od siebie...
---------- Post dodany o 14:31 ---------- Poprzedni post o 14:29 ----------
Zamieszczone przez wojak737 Zobacz postaJedni zachwalają, drudzy ganią. Jak to jest?
---------- Post dodany o 14:36 ---------- Poprzedni post o 14:31 ----------
Zamieszczone przez tomq88 Zobacz postaA jakie są minusy takiego rozwiązania?
---------- Post dodany o 14:37 ---------- Poprzedni post o 14:36 ----------
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaTo "rozmycie" to zapewne zniekształcania skrośne których typowo pętla nfb nie usuwa bo nie ma wystarczającego wzmocnienia na wysokich częstotliwościach a same zniekształcenia skrośne są praktycznie nie zależne od amplitudy i są właśnie najbardziej dokuczliwe przy cichym (normalnym) słuchaniu.
Skomentuj
-
SP7LZA
Zmontowałem FFETZillę na bazie schematu z pierwszego postu wymagała pewnych modyfikacji ukądu C5 33p C2 wyeliminowany i trzeba było zmienić napięcie polaryzacji źródła 2SK170 na +/- 1,4V pasmo przenoszenia -0,5dB 5Hz - 100kHz. Na tranzystorach końcowych miałem +/- 26V ( ograniczenia zasilacza ) podnosząc do +/- 33V powinno się uzyskać ok 45W. Przedstawiam wyniki pomiarów THD:
http://www.mach-audio.eu/projekty/pr...e-pomiary.aspx
Skomentuj
Skomentuj