Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przedwzmacniacz na ECC82 / ECC85

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przedwzmacniacz na ECC82 / ECC85

Posiadam lampy ECC82 dwie sztuki oraz ECC85 również 2 sztuki.
    Chciałbym zrobić jakiegoś preampa na tym.
    Czy moglibyście polecić jakiś schemacik?
    Jakie napięcie zastosować?
    Jak mocne trafo będzie potrzebne?

http://www.audioton.republika.pl/preamp-nr2.html
    Polecam lekturę

Skomentuj

Zamieszczone przez davitxx Zobacz posta
      Chciałbym zrobić jakiegoś preampa na tym.
      Przede wszystkim należy sobie zadać pytanie czy jest sens stosowania takiego preampa...?

No i projekt, który podał csbiczek przeczytaj dokładnie i ze zrozumieniem.

PS. Zastanowiłbym się czy nie lepiej złożyć jakiegoś małego lampiaka stereo jak już w lampy chcesz iść...

Skomentuj

Ja ogólnie powiem tak na temat lamp i wzmacniaczy / przedwzmacniaczy na nich:

Moim zdaniem jeśli to robisz tak dla siebie by tylko zobaczyć jak to gra to OK, ale kombinowanie z tym na dłuższą metę jako główne źródło dźwięku jest bez sensu (wg. mnie) bo:

1. Szumy, lampy wyłapują ogromne szumy z otoczenia a same szumią pewnie gorzej niż najgorsza kostka TDA.
        2. Zniekształcenia - ja nie wiem co w tym ludzie widzą, "fajnie zniekształca dźwięk" to jest ten "dźwięk" prawdziwej lampy, ja podziękuje czemuś takiemu - wolę mieć płaską charakterystykę sygnału, a jak autor piosenki chce sobie wyolbrzymić jakieś tony to na pewno to zrobi.

Jeszcze na koniec chce dodać, że czas lamp dawno minął - co tu dużo mówić? Nie cofajmy się technologicznie bo ani to sensowne ani nie wiem, nie mogę znaleźć innego sensownego powodu niż ciekawość jak to gra.

I proszę, niech mi ktoś nie pisze, że słyszy zniekształcenia tranzystorów przy THD 0.001% czy te 0.01% (bodajże THD Symasyn'a), bo o ile same zniekształcenia są lepsze dla naszego ucha z lamp niż tranzystorów to przecież ludzie, nikt tego nie usłyszy.

Skomentuj

Dobrze zbudowany przedwzmacniacz nic nie powinien wprowadzać do układu poza wzmocnieniem sygnału. Końcówka mocy na lampach a tranzystorach jest słyszalna od razu i o tym nie trzeba dyskutować.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
            Końcówka mocy na lampach a tranzystorach jest słyszalna od razu i o tym nie trzeba dyskutować.
            Przepraszam, czy ja powiedziałem, że nie jest? Dokładnie to opisałem DLACZEGO jest słyszalna (zniekształcenia).

Skomentuj

Te zniekształcenia nie są na poziomie jakim myślisz. Inaczej nie byłyby to wzmacniacze klasy A. (Piszę już o sporych wzmacniaczach z porządnymi tg)

Skomentuj

A to mamy jeszcze inny wymiar zniekształceń?

"Zniekształcenia harmoniczne rzędów parzystych (pojawiające się głównie przy nieliniowościach o asymetrycznej względem zera charakterystyce) są również bardziej przyjemne od nieparzystych harmonicznych (charakterystyki symetryczne). Z tego powodu zniekształcenia produkowane np. przez lampowe wzmacniacze elektroakustyczne (produkujące zazwyczaj parzyste harmoniczne niskich rzędów) są łatwiej tolerowane i przyjemniejsze niż zniekształcenia klasycznych wzmacniaczy tranzystorowych (produkujących przy niekorzystnych warunkach pracy szerokie spektrum harmonicznych o nieparzystych indeksach)."

O tym mówię, zniekształcenia w typowym forumowym wzmacniaczu jak Symasym to w większości poniżej 0.01% THD.
                Dlatego dźwięk z takiego wzmacniacza jest całkowicie czysty dla naszych uszów jak i darzy nas płaską charakterystyką (bóg zapłać), a tak to lampa wprowadza pewnie nawet do 8% zniekształceń a potem cieszysz się, że świetne gra - "dźwięk lampy" czyli nasze ogromne zniekształcenia rzędów parzystych.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                  a tak to lampa wprowadza pewnie nawet do 8% zniekształceń a potem cieszysz się, że świetne gra - "dźwięk lampy" czyli nasze ogromne zniekształcenia rzędów parzystych.
                  Nie do końca się zgodzę... Zobacz pomiary dobrych układów:
                  http://www.trioda.com/forum/viewtopi...152932#p152932

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                    Nie do końca się zgodzę... Zobacz pomiary dobrych układów:
                    http://www.trioda.com/forum/viewtopi...152932#p152932
                    To nie czasem robione przy zerowym wzmocnieniu samego wzmacniacza? Ten kolega tam napisał, że sygnał przechodził tylko przez wzmacniacz.

Zobaczmy tutaj:
                    http://www.trioda.com/forum/viewtopi...82694a#p153083

THD + N przy P = 0.5W już jest na poziomie 2,3%, przy 0.1W jest to 0.37%

Skomentuj

Ok, ale nie 8%:)

Skomentuj

Wielkie zamieszanie się zrobiło :)
                        Czytałem tamten projekt i on jest zrobiony na laminacie tylko niestety wzoru pcb się nie dopatrzyłem.
                        Dochodzi mi również wykonanie zasilacza do tego takiego jak sugeruje autor do którego nie mam wzoru pcb :)
                        Projekt fajny i dobrze opisany.
                        Dziękuję za linka.
                        Chyba ten właśnie wykonam.

---------- Post dodany o 10:42 ---------- Poprzedni post o 10:38 ----------

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                        Ja ogólnie powiem tak na temat lamp i wzmacniaczy / przedwzmacniaczy na nich:

Moim zdaniem jeśli to robisz tak dla siebie by tylko zobaczyć jak to gra to OK, ale kombinowanie z tym na dłuższą metę jako główne źródło dźwięku jest bez sensu (wg. mnie) bo:
                        Tak robię to dla siebie aby przekonać się o mitach czy przedwzmacniacz na lampach chociaż minimalnie zmieni brzmienie sygnału (nie mówię tu o trzaskach czy szumach) :)
                        Jest wiele opinii na ten temat.
                        Szczerze nie oczekuję brzmienia lampowego ale chciałbym stworzyć coś na lampach i to ma być wstęp do większego już wzmacniacza stereo.

Skomentuj

Zamieszczone przez davitxx Zobacz posta
                          to ma być wstęp do większego już wzmacniacza stereo.
                          Najpierw proponuję coś małego, niewielkiego jak EL84 w SE.
                          http://audioton.republika.pl/wzm-se.html

Skomentuj

Czaruję...
                          X