Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

tanie panele car audio z allegro

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

tanie panele car audio z allegro

http://allegro.pl/do-zabudowy-skrzyn...878350090.html

Nie jako okazja, bo zaraz będzie że to VK, no ale patrząc na budowę tego panela, to jestem pod wrażeniem w stosunku do ceny.
    Miał ktoś z tym realnie styczność? Co o tym sądzicie?
    Od biedy można by wykorzystać to w domu robiąc osobno zasilacz z trafa 12v 200W.

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta

Nie jako okazja, bo zaraz będzie że to VK, no ale patrząc na budowę tego panela, to jestem pod wrażeniem w stosunku do ceny.
    Od biedy można by wykorzystać to w domu robiąc osobno zasilacz z trafa 12v 200W.
    Czy ja wiem... Rewelacji nie widzę, a z trafem i zasilaczem wyjdzie drugie tyle Jak ktoś chce może się pobawić

Skomentuj

No cóż, panel za 100zł u mnie, trafo 12V 200W za 50zł, mostek gretza każdy chyba w domu ma - kondy zasilające są przy panelu.
      Bezpiecznik 25A, dwie pary tranów końcowych i niezły dławik wróżą mi coś ok 200W 4 ohm RMS.

Skomentuj

myslelismy o tym juz jakis czas temu...
        jak bedzie czas i kasa to sie pobawimy

ale ja bym wolal kupic np to
        http://allegro.pl/1000-watt-toxic-sz...884420819.html
        wzmacniacz sprawdzony i mimo "niewielkiej" mocy daje sporo mozliwosci bo UKA katowal go przy 1r/kanal

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          wzmacniacz sprawdzony i mimo "niewielkiej" mocy daje sporo mozliwosci bo UKA katowal go przy 1r/kanal
          ciekawe jak długo...
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No cóż, panel za 100zł u mnie, trafo 12V 200W za 50zł, mostek gretza każdy chyba w domu ma - kondy zasilające są przy panelu.
            Bezpiecznik 25A, dwie pary tranów końcowych i niezły dławik wróżą mi coś ok 200W 4 ohm RMS.
            Jedyna opcja to kupić i pomierzyć, bo takie wróżenie z fusów, wielkości dławika i wymiarów majtek właściciela nic nie da

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
              ciekawe jak długo...
              nie wiem, pare tygodni z nim jezdzil i w koncu oddal klientowi

Skomentuj

80 zł to nie tak źle, myślę, że zaryzykuje przetestowaniem tego pod względem możliwości napędzania mojego RaveLand'a Compactor SPL 812 (4R, 300W RMS) - mam akurat dosyć dobry panel 200W pod nim to zobaczymy jak ten VK sobie poradzi.

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
                  Jedyna opcja to kupić i pomierzyć, bo takie wróżenie z fusów, wielkości dławika i wymiarów majtek właściciela nic nie da
                  Hmm no cóż, czy ja wiem - po pomiarze co się dowiesz? Czy ma 172W rms, czy 195Wrms? ale co to zmieni? Elementy zastosowane w konstrukcji określają to co może wzmacniacz zaprezentować, a patrząc na inne wzmacniacze tej firmy z którymi miałem do czynienia, wiem ze przynajmniej mocy nie zaniżają. Wbrew pozorom nie są to jakieś tandetne konstrukcje które po 5 użyciach trzeba wyrzucić. Z drugiej strony, skoro producent chce zbudować coś na maksa budżetowego, to czemu pakuje tam takie elementy? Przecież mógłby dać kostkę tda1554q i napisać że panel ma 200W rms wtedy taniej by mu to wyszło - a tak mamy jakąś pewność, jak ktoś się zna, że podana moc nie jest wyssana z palca.

Skomentuj

http://allegro.pl/nowosc-wzmacniacz-...883069383.html - 70W 4 ohm.
                    Naprawiałem ostatnio takie coś, w sumie nie opłacało się naprawiać, lepiej było kupić nowe bo padły trany sterujące przetwornicą, a wraz z nią reszta ważnych elementów jak tranzystory końcowe.

Skomentuj

Przetestuje go jak wezmę głośnik z domu, panel ma 4 tranzystory to kto wie... Może coś z tego będzie.

#edit
                      Tranzystory to:
                      2x NPN D998 - 120V 10A 80W 10MHz
                      2x PNP B778 - 120V 10A 80W 10MHz

W sumie to nawet i może ustuka się to 200W/4R
                      Last edited by .3lite; 27.10.2011, 00:14.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                        W sumie to nawet i może ustuka się to 200W/4R
                        jak bedzie te 200w i jakos znosna to kupuje tego troche :p

Skomentuj

Powiem tak:
                          Nie jestem w stanie zmierzyć dokładnej mocy a może inaczej - w większości sprzęt posiadam (nie wszystko) ale za dużo roboty jak na mój leniwy charakter.

Testowałem go z transformatorem 100 VA* + 0.1F kondensator gromadzący energię (kiedyś go za 10 zł kupiłem, 30 VDC) i mojego 13~~ (32,5 cm) calowego Raveland'a Compactor 812 (300W RMS) nie ma problemu poruszyć i zagrać dosyć znacznie - niestety mój prawdziwy panel 200W zostawiłem gdzie indziej i nie byłem w stanie jeszcze porównać ale za 79 zł to nie ma co narzekać (tym bardziej, że za mój panel 200W dałem kiedyś jakieś 250 zł), chociaż radiator nie jest za duży i trochę go przygrzewa.
                          No i nieznacznie buczy ale to dopiero gdy ucho przyłożymy do niego to słychać (szumy nie pamiętam abym słyszał), już 30 cm dalej tego nie słychać w ogóle - zawsze można dać pojemniejsze kondensatory w przetwornicy ale nawet nie warto bo jak już mówiłem - nieznacznie.

* Taki setup jak najbardziej powinien wystarczyć, transformator 100 VA + pojemny kondensator do gromadzenia energii i nie powinno być problemów z przysiadaniem napięcia czy brakiem mocy.

Skomentuj

A masz multimetr? Możesz coś zmierzyć?

Chodzi mi o podanie na wejście sinusa 1000Hz, puszczenie go pełnym pasmem i bez podłączonego obciążenia zmierz napięcie zmienne na wyjściu. Pozwoli to określić do czego zdolna jest przetwornica. A jakie napięcie ma trafo którego używasz? przed i po wyprostowaniu?

Skomentuj

A masz multimetr? Możesz coś zmierzyć?

Chodzi mi o podanie na wejście sinusa 1000Hz, puszczenie go pełnym pasmem i bez podłączonego obciążenia zmierz napięcie zmienne na wyjściu. Pozwoli to określić do czego zdolna jest przetwornica. A jakie napięcie ma trafo którego używasz? przed i po wyprostowaniu?
                              Oscyloskop 2x 100MHz, multimetr sanwa pc5000a (true rms) - co sobie życzysz mogę tym co mam zmierzyć.

Tranformator tj. napięcie po wyprostowaniu podchodzi pod 16V.

Skomentuj

To zmierz proszę, to co pisałem w poprzednim poście - będzie mi najłatwiej się odnieść do reszty wynalazków.

Skomentuj

Mam jakiś problem ze zmierzeniem napięcia przy wyższych częstotliwościach (200+), puściłem 50 Hz na oba kanały i tak to wychodzi:

Multimetr pokazuje także dokładne 50.00 Hz (puszczone ze Speaker WorkShop).

Skomentuj

Pewnie diody prostownicze nie wyrabiają :P

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                                      Pewnie diody prostownicze nie wyrabiają :P
                                      Właśnie coś tu nie pasuje, nie mogłem zmierzyć wyższej częstotliwości i wypełnienia też plus wyskakiwał słaby akumulator multimetra, więc pewnie trza wymienić :)
                                      Multimetr jest wysokiej klasy więc tu nie powinno być problemu.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                        Mam jakiś problem ze zmierzeniem napięcia przy wyższych częstotliwościach (200+), puściłem 50 Hz na oba kanały i tak to wychodzi:
                                        A przełączyłeś panel w tryb pracy pełnopasmowej?

Jak jest tak jak widać, to ma ok 100W 4 ohm. Ale powinno dać się go obciążyć 2 ohm.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X