Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

tanie panele car audio z allegro

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja już mówiłem, że z moim 13 calowym Raveland Compactor 812 (300W RMS) nie ma problemu ale to oczywiście 4 ohmowy głośnik, ogólnie mówimy o panelach CA więc od razu i o przetwornikach 2-4 ohmowych.

O ile w ogóle za te pieniądze byś znalazł coś lepszego, może jak LightSound mówi - wyłapać tanio wzmacniacz CA 2 kanałowy i zmostkować.

Skomentuj

skoro mowa o glosnikach 2r - to kto zrobi testy niszczace?

Skomentuj

Mógłbym zrobić ale nie będę kupował specjalnie po to głośnik 2R, który też może się spalić :P
        Chyba, że ktoś ma na zbyciu jakiś którym można by poruszać sensownie przy takiej mocy.

Skomentuj

albo zepnij ze sobą jakieś dwa 4-omowe potworki równolegle :)

Skomentuj

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
            albo zepnij ze sobą jakieś dwa 4-omowe potworki równolegle
            no nic prostrzego!
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
              albo zepnij ze sobą jakieś dwa 4-omowe potworki równolegle :)
              Chętny takowe udostępnić do ewentualnego zniszczenia? :P

Skomentuj

niestety nic takowego na stanie nie mam :)

Skomentuj

Za jakiś czas będę miał rezystor 8R 100W, przy użyciu oscyloskopu zmierzymy od razu Vrms (cyfrowe oscyloskopy potrafią wiele) i wyliczymy moc panelu ze wzoru P = U^2/R przy prawdziwym obciążeniu.

Poza tym, nawet jak zmierzymy samą amplitudę sygnału to przecież wartość skuteczna sygnału sinusoidalnego (Vrms) wynosi 0.707 amplitudy i także będzie.

Skomentuj

http://lampizator.eu/AMPLIFIERS/AMPS.html a tak by sie nie dalo zmierzyc?

Skomentuj

Jeśli masz na myśli rezystor do wody to najbardziej logiczne rozwiązanie do rozprowadzenia ogromnej ilości mocy, także swojego zanurzę lub przykręcę do większego radiatora.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                        SW jest 8 ohmowy, niezbyt to go napędzi. Jak ma być mały - http://allegro.pl/wzmacniacz-do-tuby...891614025.html
                        Na dniu przyjdzie do mnie i wrzucę go na oscyloskop. Będzie wszystko wiadomo czego można spodziewać się za 4dyszki.. :)

Skomentuj

No to będziemy mieć dane na temat tych 2 wzmacniaczy, obydwa niedrogie a zobaczymy co potrafią bo czasem aż nie warto bawić się w DIY tym bardziej jeśli ktoś szuka na teraz średniego napędu do subwoofera - holton niestety drożej wyjdzie.

Dobrym pomysłem też mogłoby być zalanie rezystora olejem a nie wodą, przynajmniej nie trzeba się bawić w izolacje.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                            zalanie rezystora olejem a nie wodą, przynajmniej nie trzeba się bawić w izolacje.
                            woda destylowana i po problemie

Skomentuj

i wyjdzie więcej niż zakup jednego rezystora...

Skomentuj

Da radę pominąć przetwornicę i podłączyć wzmacniacz pod zasilacz symetryczny? Tzn. na bank się da, tylko czy dużo z tym roboty.
                                HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
                                CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
                                Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Skomentuj

wystarczy chyba zwykla woda, przy takich napieciach jak na rezystorze, to nie bedzie problemu. Tak mi sie wydaje?

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                    i wyjdzie więcej niż zakup jednego rezystora...
                                    że olej drogi? ;d

Zamieszczone przez pablo.see Zobacz posta
                                    Da radę pominąć przetwornicę i podłączyć wzmacniacz pod zasilacz symetryczny? Tzn. na bank się da, tylko czy dużo z tym roboty.
                                    Raczej nie byłoby z tym dużo roboty, zapewne by się nawet dało przerobić prosto przetwornicę by większe napięcie dała (będę kombinował jak tylko przerysuje część schematu tej przetwornicy by mieć wgląd) - oczywiście po zmianie kondensatorów.

Co do wody, oleju czy wody destylowanej - w tym wypadku najlepsza jednak woda destylowana będzie tak jak Paweł napisał.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                      No to będziemy mieć dane na temat tych 2 wzmacniaczy, obydwa niedrogie a zobaczymy co potrafią bo czasem aż nie warto bawić się w DIY tym bardziej jeśli ktoś szuka na teraz średniego napędu do subwoofera - holton niestety drożej wyjdzie.

Dobrym pomysłem też mogłoby być zalanie rezystora olejem a nie wodą, przynajmniej nie trzeba się bawić w izolacje.
                                      No ciekawe co z tego wyjdzie...

Skomentuj

Przyszedł do mnie tani panel z allegro (29,99zł plus wysyłka). Pierwsze co mi się nie podoba to fakt, że na rachunku pakowanie i wysyłka figuruje na kwotę 7,80zł a w rzeczywistości płaciłem 11,60zł (priorytetem)..

Co do samego panelu:
                                        Tranzystory końcowe D998, B778 - 120V 10A 80W 10MHz
                                        - wykonanie punktów lutowniczych bardzo mizerne
                                        - na tranzystorach końcowych zostawione grudki cyny
                                        - gabaryty wzmacniacza mówią same za siebie...

Za chwilę wrzucę ten wynalazek na oscyloskop i zamieszczę pomiary.

Last edited by dolphin123; 09.11.2011, 17:02.

Skomentuj

ciekawy jestem co z tego bedzie...
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X