Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

tanie panele car audio z allegro

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Znalazłem też wątek o tranzystorach:
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic772065.html

i noty katalogowe...
    http://pdf1.alldatasheet.com/datashe...EC/KTB778.html
    http://pdf1.alldatasheet.com/datashe...EC/KTD998.html

Skomentuj

No to teraz czekamy na pomiary :)

Skomentuj

Zbytnio czasu w laboratorium nie miałem, więc wrzucam tylko kilka wykresów.
        Ograniczenie pasma regulowane jest w zakresie 75-240Hz a nie jak jest zaznaczone 40-200Hz..
        Wszystkie wykresy są przy maksymalnej mocy wzmacniacza i maksymalnej amplitudzie wejściowej, która nie obcina sinusa.
        Na pierwszym widać co jest na wyjściu bez obciążenia i bez podania sygnału na wejściu...
        Następne wykresy są bez obciążonego wyjścia, więc trzeba wziąć pod uwagę to, że pod obciążeniem napięcie na wyjściu trochę siądzie.
        Przy 50Hz i 0,63V między szczytowego na wyjściu mamy 25V co teoretycznie (jak pisałem wyjście nieobciążone przy pomiarze) przy 4ohm daje nam ok 78W ---> [(25*0,707)^2]/4 Jeśli się mylę to poprawcie:)

---------- Post dodany o 21:02 ---------- Poprzedni post o 20:47 ----------

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
        na rachunku pakowanie i wysyłka figuruje na kwotę 7,80zł a w rzeczywistości płaciłem 11,60zł (priorytetem)..
        Dostałem odpowiedź, dlaczego tak jest, ale nie do końca rozkminiłem o co chodzi...

"Różnica między kwotą 42,89 a 37,79zł wynosi 5,1zł czyli koszt Poczty
        Polskiej. Jest to rozwiązane w ten sposób ponieważ Poczta Polska jest
        podmiotowo zwolniona z podatku VAT, tak więc nabijając ten koszt na
        paragon należałoby naliczyć dodatkowy koszt jakim jest podatek VAT od
        kosztu przesyłki, a więc kupujący ponosiłby dodatkowy koszt.
        Uzasadnieniem tego jest fakt że 5,1zł to jest opłata za usługi, a więc
        sklep Soundcar jest tylko pośrednikiem między kupującym a Pocztą
        Polską, a sam nie pobiera z tego tytułu żadnych korzyści.

Jeżeli potrzebuje Pan dowodu księgowego na w.w. koszt, możemy wysłać
        rachunek/fakture wystawiony bezpośrednio przez Pocztę Polską, na koszt
        sklepu."

Skomentuj

Ograniczenie pasma regulowane jest w zakresie 75-240Hz a nie jak jest zaznaczone 40-200Hz..
          To normalne nikt tam raczej nie wkłada 1% rezystorów i 5% kondensatorów :)

Za tą cenę to nie ma co narzekać. To typowy układ stosowany w całej gamie tanich, chińskich wzmaków car audio :)

Skomentuj

raven1985 a czym może być spowodowany pierwszy przebieg? Tak jakby z zewnątrz coś wzmak zbierał...

Jeszcze prostokąt 50Hz:

Skomentuj

raven1985 a czym może być spowodowany pierwszy przebieg?
              Pewnie z przetwornicy :) Zewrzyj wejście :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                [/COLOR]Coś nie tak z tym pomiarem jak dobrze widzę kondensatory są na 50V a jak by było 42VRMS to zasilanie musiało by być prawie 60VDC

---------- Post dodany o 19:16 ---------- Poprzedni post o 19:16 ----------

No chyba że to mostek.
                Jak rozumiem pomiar był robiony bez obciążenia i bez podglądu oscyloskopem. Moim zdaniem wzmacniacz był przesterowany. Na wyjściu był niemal prostokąt dla którego napięcie szczytowe będzie prawie równe skutecznemu. Zatem realnie nie da się już tego słuchać, a nie jest niczym dziwnym, że wzmacniacz można przesterować. Dlatego dla sinusa wynik z multimetru należałoby wciąż podzielić przez pierwiastek z dwóch żeby otrzymać realną wartość skuteczną bez przesterowania. Następnie dochodzi jeszcze poprawka na spadek napięcia przy obciążeniu.

Skomentuj

raven1985 a czym może być spowodowany pierwszy przebieg? Tak jakby z zewnątrz coś wzmak zbierał...
                  Wzmaki z przetwornica maja rozdzielone masy i przy domowych pomiarach nalezy je zewrzec bo pojawia sie wlasnie takie smieci.

Skomentuj

No to wszystko chyba już wiemy:) Po as pomierzę go dokładniej

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                      Wzmaki z przetwornica maja rozdzielone masy i przy domowych pomiarach nalezy je zewrzec bo pojawia sie wlasnie takie smieci.
                      Masy są zwarte dla AC kondensatorem. No chyba że nie są :)

Skomentuj

Roznie firmy stosuja, czasem sa zwarte na krotko i wtedy na wejsciu wzmak ma wzmacniacz roznicowy czasami z regulacja symetrii. Czasem masy sa calkiem odizolowane a czasem lacza sie rezystorem i/lub kondensatorem. Zawsze w podlaczonej instalacji masy te lacza sie przez radio. Te rozdzielenie mas to glowny klopot w zapieciu stabilizacji.

Skomentuj

Mój rezystorek wreszcie doszedł to będe w stanie przetestować realną moc tego panelu :)

Dam znać jak już coś wykombinuje, jeszcze niestety nie jestem u siebie w domu.

Skomentuj

Ile Cię ta "zabawka" kosztowała :P
                            marcinsywala.pl
                            Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

A jakieś 20 zł ponieważ w Polsce tego znaleźć nie mogłem więc kupiłem na ebay'u, darmowa wysyłka z Chin, która i tak pewnie była w cenie tego rezystora :P

Skomentuj

Myślisz że odpowiednio długa cześć grzałki z czajnika elektrycznego byłaby ok? :P
                                marcinsywala.pl
                                Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
                                  Myślisz że odpowiednio długa cześć grzałki z czajnika elektrycznego byłaby ok? :P
                                  z taka grzalka to jest problem bo zmienia dosc powaznie swoja rezystancje ze zmiana teperatury :)
                                  Last edited by damiani; 19.11.2011, 14:47.

Skomentuj

Fakt
                                    Żeby było 10 znaków...
                                    marcinsywala.pl

Skomentuj

Wybaczcie, że to prawie 5 miesięcy trwało ale dopiero teraz byłem w stanie (i miałem chęci) przetestować ten panel:

Rezystor 100W/8R w słoiku z wodą:

Panel:

Max wzmocnienie na potencjometrze panelu przy którym to jeszcze sinus jest:

Potencjometr volume na full (panel):

Na sinusa już to nie wygląda.

Więc moc tego wzmacniacza wynosi P = 20^2/8 = 50W @ 8R

Sygnał szedł z laptopa z SW, 1kHz - 100% głośność.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                        Czyli jakbyś w miarę poprawnie przeprowadził pomiar, to 120W przy 4 ohm by wydusił :) czyli VK jednak nie przekłamuje mocy, a cena jaką każe płacić za swoje wzmacniacze detalistą jest bardzo zachęcająca :)

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                          Sygnał szedł z laptopa z SW, 1kHz - 100% głośność.
                                          Twoje 20V to już wartość skuteczna sygnału? Nie widzę u siebie aktualnie działek na oscyloskopie..

Skomentuj

Czaruję...
                                          X