Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

trafo z amplitunera ONKYO-jaka moc?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

trafo z amplitunera ONKYO-jaka moc?

mam trafo(2x35V ,17V i 5V)ze zmasakrowanego amplitunera ONKYO TX-9022 i nie znalazłem w sieci nic co mogło by mi pomuc w oszacowaniu jego mocy, na obudowie i na trafie tez nic nie jest napisane co było by dla mnie pomocne.Może ktoś z was ma jakiś pomysł co do jego mocy?ja przypuszczam-sądząc po gabarytach że>100W (ale to sa tylko domysły)
    POZDRO
    Załączone pliki

Jeśli masz jeszce obudowe tego zmasakrowanego ustrojstwa to odczytaj moc pobieraną przez ten sprzecik za czasów spokojnego grania

[ Dodano: 2004-12-17, 00:19 ]
    ja obstawiam 150W max

Skomentuj

www.google.pl

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?...tem=3860086105

Skomentuj

moc niejest ważna. Ważne sa tylko wymiary(żeby ci się zmieściło do pudła), i napięcie na uzwojeniach wtórnych. Pozdrawiam

Skomentuj

Na oko wyglana na 1750W PMPO :)

Skomentuj

Zmież wymiary trafa.Skoro był to amplituner onkyo czyli zakładamy że wzmak miał 2x50W (duże napięcie wtórne) moc trafa to ok 150-200W

Skomentuj

wovo - bardzo ciekawe, jasne że napięcie wturne jest ważne, ale dopuszczalny prąd pracy tak samo, a on zależy od mocy

Skomentuj

co do prądu to trzeba tlkyo pamiętać by niebył on za mały....jak dasz za duży to elektronika weźmie sobie tyle ile jej trzeba a reszte zostawi

Skomentuj

wovo - bardzo ciekawe, jasne że napięcie wturne jest ważne, ale dopuszczalny prąd pracy tak samo, a on zależy od mocy
                  hmm. przecierz to moc zależy od prądu. im większy prąd tym większa moc oddana, a nie na odwrót.

btw. najważniejsze ze znasz napięcie strony wtórnej więc wiesz jaką końcówkę mocy do niego dobrać -jeśli będziesz kiedyś taką budował oczywiście. skoro producent wykrzystał taki trafolek do napędu dwóch kanałów też można zaryzykować budowę wzmaka stereo.

Skomentuj

ok, czyli weź trafo 2x 45V o mocy 30W i zasil nim np tda 9274. Powinno być w porządku bo przecież napięcie jest odpowiednie??. Nie chodzi o moc przy której trafo pracuje w danej chwili tylko o moc na jaką był zaprojektowany. Jeśli moc trafa będzie za mała to jest olbżymie prawdopodobieństwo że go przeciążymy.

Skomentuj

Ok.120W.Więcej nie ma.Ale to moje zdanie lecz wątpie że sie myle.
                      PZDR

Skomentuj

odp

dzięki wszystkim za odpowiedzi, z tego co piszecie wynika że mozna by spróbować zrobić na tym zasilke do jakiejś końcówki ok100W, TDA7294 chyba odpada(zadurze napiecie)a jak sie to ma do TDA7293?jaką końcówke polecalibyście?
                        dla ciekawych kilka fotek(sam chciałbym wiedzieć co sie mu stało)
                        Załączone pliki

Skomentuj

Niezła impra musiała być :)No ale żal sprzętu
                          PZDR

Skomentuj

Konstruowanie sprzetu to fajna rzecz.
                            A niszczenie jeszcze fajniejsza :)

Skomentuj

czasami lubie cos rozwalic nawet z molotka ...to moze sie wydac smieszna ale z reguly musze "wszystko" naprawiac :)

co sie mu stalo? ...nie wiem to tak jak bmw po krasz tescie

Skomentuj

ja pier... chyba całe stado czołgów po nim przejechało. nie mogę sobie wyobrazić co bym zrobił gdyby to był mój sprzęt. brrrr

Skomentuj

a ja moge powiedzieć tyle.komuś zleciał z bardzo dużej wysokości albo ktoś go turbował młotkiem :/

Przydadzą ci sie jeszcze kondensatory z niego z tego co widze 5600uF 56V

Skomentuj

i mostek tez :P

Skomentuj

tek koleś od którego to nabyłem(a wytargowałem na 7zł50gr-przynajmniej nie mam poczucia że przepłaciłem:))twierdzi że nie wie co sie mu stało,był to sprzęt jego brata który obecnie jest zagranicą.Oprucz kondensatorów do zasilki(jeszcze nie mam pomysłu do jakiej końcówki ją wykorzystać)jest tam dużo przydatnych podzespołów które już wylutowałem nie wspominając o fajnym radiatorze

Skomentuj

też chętnie kupie takiego za 7,50 :)....przyszło mi coś jeszcze na myśl....Może tak wygląda sprzęt który przeszedł drogę pocztową

Skomentuj

Czaruję...
                                        X