Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowa klasa A wzmacniacz P5W4R

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nowa klasa A wzmacniacz P5W4R

Wzmacniacz P5W4R jest wzmacniaczem czystym i posiada prostą stabilizację prądów spoczynkowych. Zastosowane punkty pracy są jednie dokładne aby uzyskać najwyższą wierność wzmocnionego sygnału. Te cechy jako jedynie dokładane i możliwe dają jakość wzmacniacza jak czysta klasa A. Polskie i francuskie tranzystory były wystarczająco dobre aby można zbudować wzmacniacz najwyższej jakości i to bez stosowania najlepszych japońskich tranzystorów. Jakość tego wzmacniacza jest tylko możliwa dla małej mocy i wzmacniacz kompletnie zrobiony na tranzystorach MOSFET nie jest lepszy. Zasilanie ma stabilizowane napięcie i dobre filtry kondensatorowe i inne rzeczy są dokładnie robione i dopiero wtedy nawet wzmacniacze techniki lamp elektronowych nie są lepsze -ale kultura dokładnego wykonania jest niska i tylko dlatego nie porównuje się wzmacniaczy tranzystorowych i lampowych.
    Załączone pliki

Re: odpowiedź

Nikt dobrze odpowie, bo ludzie nie mogą prostymi pomiarami dobrze mierzyć tranzystorów, chociaż mogliby. Kiedyś sprzedawane były wzmacniacze Kl.A i na pewno nie były lepsze od tego z mojego schematu, jeśli porówna się ich liniową moc. Brak kultury w dokładnym wykonaniu wzmacniacza czyni każdy przeciwsobny stopnień mocy złej jakości, ale to nie wszystko bo i do tego potrzebny jest też dobry schemat. Może Zaproponujecie gorsze sterowanie się tranzystorów, jako niecelowe jest stosować tą technikę, bo tylko gorsze schematy można podać i nie chce mi się pisać dlaczego zastosowałem takie punkty pracy bo można to odczytać ze schematu.

Jest to nowy schemat i ma błędną wartość rezystancji emitera tranzystorów sterujących (62R) i powinno być 120R.
    Last edited by marek157; 11.12.2011, 17:40.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
      Wpisy nie na temat będą kasowane.

Skomentuj

Mnie ciekawi tylko jedno, czy ty tylko masz schematy i teorie w ekwipunku czy możesz też to poprzeć jakimś zdjęciem gotowego układu, pomiarami itd?

Skomentuj

To wszystko jest moje własne i z praktyki a nie z teorii i punktem wyjścia są pomiary liniowego sterowania się tranzystorów -inaczej byłbym ślepy. Kto mierzy tranzystory to wie to samo i bez różnicy co elektronik projektant, dlatego pomyłek nie ma i nic lepiej nie może działać. Ci co korzystają tylko z cudzych informacji nigdy są pewni czyje rzeczy są najlepsze, czyli tacy ludzie muszą sprawdzać co każdy pisze i robić sobie rzeczy i testować. Gotowych rzeczy nie zrobiłem, ale mam chętkę na ten właśnie wzmacniacz. W innych państwach jeśli ktoś pisze logicznie i coś wynika z pomiarów to jemu wierzą, dopóki się nie potknie.
          Załączone pliki
          Last edited by marek157; 11.12.2011, 21:57.

Skomentuj

to go zrób i pokaż pomiary...
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Aby łatwiej zrobić taki wzmacniacz, który ma zrobione coś szczególnego dla stabilizacji prądów spoczynkowych dodałem w dzielniku jeden rezystor R=62K, którym ustala się symetryczną regulację prądów spoczynkowych(30k*) dla tr.mocy.
              Załączone pliki

Skomentuj

Jak będziesz robi zastosuj KD503 uzyskasz mniejsze zniekształcenia, gdzie w tym układzie będą znaczne.

Skomentuj

KD502 były dawno stosowane w wzmacniaczach Kleopatra i rzeczywiście Meluzyna miała trochę gorsze tranzystory Toshiba 2N3055. Nie wiem jakie obecnie są produkowane tr. 2SC2922, ale wiem jeśli nie przekraczają wzmocnienia b=100 dla napięcia zasilania 24.7V/Rc=4R to takie sobie wyselekcjonowałem i nie są takie złe.

Schemat jest nowy i od razu nie mogłem go całkiem dobrze podać i jest to też wzmacniacz specjalnie dobry przy małej mocy i nie ma co do niego żałować dobrych kondensatorów elektrolitycznych i konieczne jest stabilizowane napięcie zasilające i ekrany wewnętrzne i dobrze jest zastosować węzły prądowo napięciowe i na zasilaniu złożone filtry kondensatorowe.
                  Załączone pliki

Skomentuj

to moze ja zapytam:
                    marek157 czy ty kiedykolwiek wykonales ktorys z twoch wzmacniaczy?
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Te moje schematy wynikają z pomiarów tranzystorów i tylko małej mocy wzmacniacze można czysto wykonać. Nie wykonałem ani jednego takiego wzmacniacza i nie muszę bo wiem jak jest dobry, bo inaczej tranzystory nie mogą działać jak je zastosowałem w schemacie. Podam przykład: znane schematy dużej mocy wzmacniaczy mają podane typy tranzystorów mocy i sterujących i śmieszne jest to że ani tr.mocy ani t.sterujące daleko nie sterują się liniowo, ale tylko symetrycznie -jeśli ktoś w ogóle i tak jest taki dokładny. Czyste wzmacniacze to czysta kl.A łącznie z tranzystorami sterującymi i tr.mocy są sterowane do takiego prądu aby też czysto wzmacniały i tylko mają dla nie dużych prądów zniekształcenia skrośne.

Jeśli kogoś przeraża filtr dzielnika, przy stopniu różnicowym, to można zastosować inną wartość: 2x430R/6800uF.
                      Takie proste rozwiązanie dynamicznej stabilizacji prądów spoczynkowych wymaga stabilnego napięcia wyjściowego i stabilnej symetrii napięcia zasilania. Układ dynamicznej stabilizacji prądu spoczynkowego działa poprawnie dla jednej rezystancji obciążenia wzmacniacza, a dla innej trzeba ustawić podwójnym potencjometrem. Regulacje dynamicznej stabilizacji przeprowadza się dokładnie i to jest jedyna wada tak prostego ale automatycznego układu. Nie jeden chce usłyszeć jak działa stabilizacja prądów spoczynkowych i jaki jest jej sens: wystarczy na wejście wzmacniacza dać napięcie podkładu 90kHz(najlepiej dla szybkich wzmacniaczy) i wtedy wszystko będzie jasne.

Uwaga: moc prądu podkładu nie może być większa jak P=1W, bo uszkodzi się głośnik wysoko tonowy, który dodatkowo można zabezpieczyć filtrem dolnoprzepustowym(powyżej 20kHz).
                      Last edited by marek157; 14.12.2011, 09:37. Powód: dodatkowa uwaga

Skomentuj

proponuje zrób w takim razie taki wzmacniacz chętnie zobaczyłbym pomiary, ja z reguły wpierw robie a póżniej sie chwalę co mi wyszło i konsultuje to co słychać z ludzmi, którzy znacznie więcej słyszą oddemnie a teoria to tak jak z tą deską.......................
                        mam niedaleko to nawet bym podjechał aby go usłyszeć.

Skomentuj

marek157- audioEinstein :)

Problem tylko w tym, że niektóre teorie Einsteina w obecnych czasach już zostały podważone :)

Skomentuj

Te wszystkie moje informacje robiłem dla szkół i dla młodych aby zainteresować i dlatego nie są złe i po to są różnorodne aby zainteresować tym co ktoś lubi lub uczyć różnych rzeczy, bo najpierw trzeba coś mieć aby później myśleć o czymś nowym.

Ten prosty wzmacniacz niczym się różni od innych i tylko ma więcej rezystorów i jest to wzmacniacz nie głuchy i wzmacnia każdy najmniejszy szczegół obwiedni głównej amplitudy, które to szczegóły w innych wzmacniaczach giną w osiemdziesięciu procentach lub więcej i poza tym tranzystory sterują się liniowo a nie tylko symetrycznie. Najlepiej dla wzmacniacza aby tr.mocy miały wzmocnienie b=125, ale już dla takiego wzmocnienia są nieliniowe, chyba że są to tr. polskie i francuskie(BUYP53, BDY23---25). Podałem do tak małej mocy wzmacniacza odpowiedni przedwzmacniacz z barwą dźwięku na bazie schematu Hi Fi magnetofonu ZK246. Czy ja muszę wykonać tak prosty wzmacniacz, czy ciekawi tego elektronicy. Ciekawie myślą ludzie: inne wzmacniacze nie są czyste ale tylko dużej mocy -ten co szuka to ma to co ma.
                            Załączone pliki

Skomentuj

Dla wygody podałem kompletny schemat wzmacniacza z barwą dźwięku.
                              Załączone pliki

Skomentuj

aby ocenić jak co działa trzeba to usłyszeć a takie teorie to mozna sobie pisać i dlatego uważam, że powinienes wykonać taki wzmacniacz.

Skomentuj

Zamieszczone przez SP7LZA Zobacz posta
                                  aby ocenić jak co działa trzeba to usłyszeć
                                  Wystarczy spojrzeć na schemat żeby zobaczyć że nie będzie czego słuchać :)

Skomentuj

Jeśli trudno jest sprawdzić wzmacniacz małej mocy to najlepiej róbcie sobie wzmacniacze dużej mocy i problemu nie ma -a młodzi mają nadzieję mieć coś innego i nie takiego co starsi piszą i proponują. Czyjaś jednostkowa opinia nie jest głównym wektorem, tym bardziej że i tak sam za dużo podałem dobrych informacji i było by głupotą dodatkowo mną udowadniać to co jest prawdą.

Uwaga: można stosować tr.mocy o większym wzmocnieniu jak b=100(jeśli są liniowe), ale należy zmniejszyć rezystory emitera Re=120R aby prąd spoczynkowy tr.sterujących był dobre Io=4.5mA.

Skomentuj

Re: odpowiedź -dodatek

Napięciowa Kl.A z źródłem prądowym dynamicznie pracuje w przedziałach napięć zasilających i w przedziałach prądowych w taki sposób aby tranzystor wzmacniał szeroko pasmowo tzn.liniowo dla głównej amplitudy i liniowo dla małych amplitud nałożonych na dużą amplitudę, oraz tranzystor pracuje szeroko pasmowo -co jest także dodatkowo związane z zakresem prądu i napięć zasilających. Taką zbieżność liniowości punktu pracy na rezystancji dynamicznej kolektora Rdc=1.5k można osiągnąć tylko z stopniem napięciowym z źródłem prądowym i takie rozwiązanie zastosowałem i dzięki temu prąd spoczynkowy kl.A jest Io=18mA a nie Io=16mA/1.5k. Ten wzmacniacz dla tr.mocy b=125 ma moc Hi Fi 6W4R.

Ciekawe jak zachowają się za dokładni Francuzi skoro to są też ich tranzystory i inaczej tego wzmacniacza wykonać nie można.
                                      Załączone pliki

Skomentuj

Na schemacie jest błąd: rezystor 680R i kondensator elementów sprzężenia zwrotnego nie powinien się powielać dla końcówki mocy a jedynie powinien być przy zewnętrznym module sprzężenia zwrotnego. W wielu schematach są pomyłki, które jakoś nie można zauważyć i dlatego tak jest.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X