Zabieram się powoli do budowy porządnego wzmacniacza. Założyłem sobie, że głośność i selektor wejść sterowane będą przyciskami (głównie z przyczyn estetycznych). Ponieważ obudowę wymiarami staram się dopasować do CD Onkyo, sporo w niej będzie miejsca i kusi mnie pozostawienie możliwości rozbudowania wzmacniacza z 2.0 do 5.0. I tu pojawia się problem potencjometru... Zastosowanie np. trzech kostek DS1802 jest chyba mało sensowne, a poza tym mocno rozbudowuje płytkę przedwzmacniacza. Istnieją jakieś bardziej eleganckie sposoby sterowania głośnością 6 kanałów jednocześnie? Może coś na bazie układu z kitu AVT1624?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
potencjometr elektroniczny 5.1
Collapse
X
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaTaki program mogę Ci napisać. Pytanie jak to ma działać? Tylko na przyciski czy coś jeszcze? Jakiś pilot, wyświetlacz, mute?
Ja niestety jestem zielony z programowania, umiem tylko wsad wgraćMogę za to wykonać płytki prototypowe, zgromadzić wszystkie elementy i Ci podsyłać.
Skomentuj
-
Można też zrobić uniwersalny projekt na PGA2311, gdzie zworkami wybierało by się ilość kanałów (2,4,6). Oczywiście powinno być odpowiednio wiele układów (1,2,3).
Może bym impulsator, mogą być przyciski. Nie ma różnicy dla mnie. Wypadałoby mieć jakiś wskaźnik poziomu głośności (LCD, LED 7-seg, LED matryca 5x7). Opcjonalnie można dorzucić sterowanie selektorem wejść.
Trzeba by dogadać co i jak, pomogę zaprojektować płytkę (kwestie cyfrowe), ktoś by musiał ją wytrawić, polutować i podesłać do mnie na pisanie programu. Oczywiście później ją odsyłam.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jaromas Zobacz postaFlodins zrobil 6 kanałowy potencjometr cyfrowy na AD5206 i attiny13, prosilem go o wsad bo mam wszystkie elementy łącznie z projektem płytki ale nie odpowiedzial do tej pory.
Skomentuj
-
Mysle żeby można pozostać przy AD5206, najczęściej jak ktoś chce stereo to stosuje zwykly potek, a można najwyżej nie wykorzystać nie potrzebnych kanałów, scalak jest dosyc tani, kosztuje 13zł, ja mogę wszystko wytrawić, polutować i odesłać Tobie :)Last edited by jaromas; 14.12.2011, 18:06.
Skomentuj
-
Przerobiłem PGA2310, 2311, 4311 - i są niezłe, ale trzeba umieć je zaaplikować. Fakt faktem układy dość drogie.
Wracając do tematu, forumowy projekt prostej cyfrowej regulacji głośności. Moje propozycje:
- zrobienie dwóch wersji - 2 kanaly na PGA2311 (12zł na Allegro), 6 kanałów na AD5206
- obsługa pilotem RC5 z nauką
- obsługa enkoderem z przyciskiem
- możliwość podpięcia dedykowanego selektora wejsc (może ale nie musi być).
- wyświetlanie na LCD 2x16
Co jeszcze?Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
czyli może po prostu tryb stand-by - dodatkowe wyjście na przekaźnik do trafa końcówki i np suba żeby nie ciągnęły prądu niepotrzebnie :)
a jaki procek będzie najodpowiedniejszy (zaczne gromadzić elementy do budowy prototypu)? Projekt bardziej w smd czy na przewlekanych elementach? ja byłbym za SMD.
Skomentuj
-
W sumie mam gotowy projekt takiego układu, jeden działający już od ponad roku u mnie we wzmacniaczu (do małych hadrwarowych i softwarowych poprawek) drugi w wersji uproszczonej. Ma to wszystko co wy tam chcecie i jeszcze trochę. Jednak przestrzegałbym przed zbytnią rozbudową takiego układu (dlatego powstała, na razie w formie projektu w altiumie, uproszczona wersja nr2) bo apetyt rośnie w miarę jedzenia jak równiez układ, płytka, stopień jej skomplikowania i cena końcowa (obecnie to jest bardzo bolesna część diyowej elektroniki, częsci są po prostu bardzo drogie) !
Wersja uproszczona nie powstała fizycznie bo nie było dla czego/kogo. Dla sportu nie będę wydawał kasy na układy których na razię nie potrzebuję.
U mnie koncepcja wygląda tak, ze jest układ PGA2310 z selektorem 3 wejściowym i zasilaczem niskoszumowym (w założeniu a jak działa to nie wiem bo niebardzo mam czym zmierzyć te jego szumy). Płytka ma podwójny footprint SMD/DIP dla PGA.
Do tej płytki dochodzi kabel-taśma bodaj ze 20 żyłowa ze sterowaniem (SPI, wybór układu [juz wtedy przewidziałem możliwość podłączenia dwóch PGA] i 3 sygnały dla selektora) i zasilaniem +-15 i +5V. Taśma z drugiej strony jest podłącozna do płytki sterownika który ma na pokładzie zasilacz ze wstępną stabilizacją napięcia analogowego na LMach.
Sam sterownik o ile mnie pamięc ie myli ma takie możliwości:
odbiornik podczerwieni
wejście encodera
3 wejścia na przyciski
1 wejscie analogowe (np czujnik temp lub potencjometr analogowy)
1 lub 2 wyjscia (nie pamietam) programowalne do przekaźników np do zasilania końcówki a drugie do np realizacji soft startu.
1 przekaźnik selektora zestawu kolumn lub pełniący funkcję opóźnionego załączania kolumn.
zasilanie toru analogowego i cyfrowy przedwzmacniacza (o ile za takowy uznamy PGA2310) jest załaczany również przekaźnikami, żeby niepotrzebnie nie pobierać energii, jedynie trafo pracuje na jałowym.
No i cozwywiście wyświetlacz LCD z regulacja poświetlenia.
Aha i jeszcze złacze USB ale niestety nie zadziałało przez zassss.. konwerter, zaprojektowałem ze złą wersją z kwarcem z którą są problemy grrr i tylko raz dziad zadziałał.
Do tego strasznie rozbuchałem software, do tego stopnia, że chyba zaczał życ własnym życiem. Chyba trochę przesadziłem bo w załżeniu miała być pełna elastycznośc i konfigurowalność działania sterownika np wyświetlacza (sposoby podświetlania np dynamiczne zmieniające się doświetlenia, konfiguracja tego co ma być na wyświetlaczu i w jakich miejscach, konfiguracja dynamicznych napisów, zdarzeń itp), konfiguracja funkcji, wejść, wyjść, metod działania przycisków, itd nawet w założeniu miałobyć programowanie funkcji zależnych o stanu dowolnej nózki procesora. Niestety software urósł do 20 paru kB (procek atmega 32 wiec juz wciągnałem 2/3 pojemności) a jeszcze nie funkcjonował w pełni bo nadal większośc to był szkielet. Tak więc chwilowo projekt softwaru wstrzymałem do rozpatrzenia
W każdym bądź razie jakbyście byli zainteresowani to mogę wstawić poglądowo schemat, wzór płytki, czy udostępnić projekt do przeróbek. Niestety jest kilka błędów, które trzebaby wyeliminować. Niektóre rzeczy zmienic bądź uprościć.
Skomentuj
-
oj no ja z wersji mającej być sterownikiem calego wzmacniacza o takim skomplikowaniu to odpadam :) ja myslalem bardziej o minimalistycznym ukladzie - potencjometrze cyfrowym na AD5206 z powyprowadzanymi ewentualnie sygnałami z procka, nim sterującym, np na goldpinach do ewentualnej rozbudowy o selektor i przekaźniki do transformatorów itd. + sterowanie pilotem
Skomentuj
-
No dlatego tego typu "forumowe" układy zbytnio nie powstaja bo nie da sie uszcżęśliwić wszystkich. Jeden potrzebuje minimalizm, drugi pełną funkcjonalność.
Myślę, że najrozsądniejszym wyjściem było zrobienie czegoś co będzie łaczyć wszystkie te cechy. Rozwiązaniem może być modułowość, przy czym nie rozbudowana ponad miarę bo dojdziemy do absurdu. Podział możnaby zrobić mniej więcej taki :
- płytka PGA lub innego układu z selektorem. Moim zdaniem nie ma sensu wyciągać selektora na osobną płytkę.
- płytka sterownika - minimalistyczna, procestor z listwami do podłaczenia peryferiów tj wyświetlacz, przyciski, inne moduły. Myślę ze płytka powinna posiadać interface i2c, SPI i równoległy z przynajmniej 4 wyjściami adresowymi (tz chip select), wówczas mozna zrobudowac w przyszłości o kolejne moduły
- płyta zasilacza lub integracja dwóch płytek - procesorowej i zasilacza bo zasialcz musi być w każdej konfiguracji (takie rozwiazanie zintegrowane przyjąłem w wersji 2)
- płytka przekaźników np 8 szt, sterowana rejestrem przsuwnym, układem na i2c albo po prostu magistralą równoległą, zależnie od ilosci wolnych nóżek procka i ceny.
Jakby to sprytnie opracować bez zbytniej komplikacji to ma to szansę powodzenia. Trzebaby napisać jakis podstawowy soft. No właśnie i tu się pojawia problem programowania i updatów dla tych którzy nie posiadają programatora.
Skomentuj
-
Czekam jak się temat rozwinie i mam nadzieje że tak będzie, chciałbym zbudować uniwersalny Pre-amp a w zasadzie Volume Control + Selektor z LCD, są tego typu kity na ebay....http://www.ebay.com/itm/NEW-Version-...item19cb7d713c
Ale wątpię w oryginalność użytych tam elementów...
Także kibicuje projektowi i ubolewam, że w temacie programowania jestem noga :)
pozdrawiam
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaDo tego strasznie rozbuchałem software, do tego stopnia, że chyba zaczał życ własnym życiem.
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaNo właśnie i tu się pojawia problem programowania i updatów dla tych którzy nie posiadają programatora.
Skomentuj
Skomentuj