Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sprzęt do pracowni elektronicznej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
    Oprócz tego wszystkiego to jeszcze zostaje nam funkcjonalność, mierzenie czasu narastania/opadania impulsów, FFT, Vrms, Vpp i ogrom innych - wszystko to może być mierzone i wyświetlane na wyświetlaczu oscyloskopu.
    Sam sobie podziałki policzę :P.
    Ja nie piszę że cyfrówki są do dupy tylko tania cyfrówka będzie gorsza od od analogówki którą kupi w tej kasie.
    Ja bym kupił za tą kasę analogowy być może jestem stronniczy taki porostu był by dla mnie bardziej użyteczny :). Bajery typu fikuśne tryby wyzwalania i matymatyka w zastosowaniach amatorskich się rzadko używa . A bez automatycznych pomiarów można żyć. Są też HMEGi analogowo cyfrowe które wyświetlają te wszystkie cyferki :)
    oscyloskopie jest 10 ADC
    Nich będzie nawet 100 10Mhz :)

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszek Zobacz posta
      Doradż tylko jaromas"owi jaki oscyloskop ma kupic
      Sam rozgladam sie za oscyloskopem ale raczej szukam taniego, bo parametry do celow audio nie maja znaczenia. Kazdy oscyloskop sluzy do tego samego jak ktos nie umie sie nim poslugiwac to mu do niczego nie posluzy.

Skomentuj

Na allegro nie mogę znaleźć nic ciekawego z analogowych oprócz tego:
        http://allegro.pl/laboratoryjny-oscy...97154974.html#

a z cyfrowych ten chyba by byl ok:
        http://allegro.pl/rigol-oscyloskop-c...076125716.html

Nie chce przeznaczać duzo więcej bo to i tak będzie amatorska pracownia, a mam zamiar też złożyć jakiegoś budżetowego kompa z kartą do pomiarów (sb live sb0100) + jakaś druga karta która posłuży jako generator funkcyjny, i dlatego ciągnie mnie do tych cyfrówek bo można je do kompa podłączyć, naczytalem się że jak cyfrowy ma próbkowanie na poziomie 1GSa/s to już jest ok no i ten rigol przy używaniu jednej sondy tyle ma.

Skomentuj

I do ogladania 20khz z karty muzycznej potrzebny Ci oscyloskop o pasmie 350Mhz i probkowaniu 1GSa/s ? :)

Skomentuj

Mam tego rigola tylko hakniętego na wersję ds1102e czyli 2x 100MHz (wersje 50MHz i 100MHz mają ten sam hardware tylko inny software ograniczający pasmo no i oczywiście różnica w cenie).

Możesz go do kompa przez USB podłączyć i oglądać przebieg na kompie i równie dobrze możesz pendrive wsadzić i zrzucać przebiegi na pamięć zewn. do kilku różnych formatów zapisu.

Skomentuj

Ja za bardzo się nie znam na osc. cyfr. ale oglądając kanał Dave'a na YT, jestem przekonany do sprzętów Rigola
              http://www.youtube.com/user/EEVblog
              To co pisze 3lite to prawda. Rigol robi jeden model i wydziela z niego słabszą wersję, blokując programowo możliwości. To co można robić na cyfrowych osc. to normalnie magia.
              HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
              CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
              Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                I do ogladania 20khz z karty muzycznej potrzebny Ci oscyloskop o pasmie 350Mhz i probkowaniu 1GSa/s ? :)
                Irku, a kto powiedział że muszę wykorzystywać od razu cały potencjał zakupionego sprzętu? chcę kupić coś w miarę dobrego, sam za to nie płacę, a czego nie wydam muszę oddać...

myślę że z czasem zacznę coraz lepiej wykorzystywać możliwości sprzętu :)

no i chyba na tym rigolu sie skończy bo nie mam jasnej odpowiedzi czy mogę kupić sprzęt używany, i z tego co sie naczytałem to oscyloskopy analogowe wyprzedawane z wojska przez ta firme z allegro są przechowywane w bardzo złych warunkach i trzeba trafić na egzemplarz a najlepiej to do nich pojechać i samemu coś wybrac...

Skomentuj

Ja mam stary ruski piszczacy C1-93 z pasmem chyba 15Mhz i na razie nie wykozystalem jego mozliwosci. No chyba tylko tak, ze od czestego uzywania przelaczniki sie powycieraly i juz nie kontaktuja.

Bez generatora oscyloskop jest bezuzyteczny bo niby co chcesz nim ogladac? Wiec lepiej podziel ta sume na oscyloskop i generator.

Probuje znalesc przydatnosc cyfrowego zdjecia z oscyloskopu i oprocz pochwalenia sie nim na forum jakos nic nie moge wymyslec.

Widz, ze mania cyfryzacji i podlaczania wszystkeigo do internetu (czyt do komputera) owladnela wami calkowicie.
                  Przy pomiarach niskich czestotliwosci w oscyloskopach z bardzo szerokim pasmem trzeba wlaczas specjalne filtry ograniczajace jego pasmo, bo bez tego widac za duzo smieci. Wypasiona cyfrowka potrzebna jest do analizy ukladow cyfrowych i fajnie jak ma od razu analize CAN, RS485, I2C itd.

Skomentuj

analize CAN, RS485, I2C itd.
                    Zamiast dopłacać kupę kasy żeby mieć takie funkcje w oscyloskopie lepiej kupić jakiś analizator stanów logicznych z takimi możliwościami. Ja np. mam klona saleae logic i jest do tego wystarczający, a kosztuje ok 20$

Skomentuj

A stacje jaką polecacie (Hot + zwykla kolba)? 853D+ się nada? Nie wiem dlaczego ale od grudnia podrożały te stacje aż o 100zł...

Czy może lepiej kupić dwie oddzielne?

Skomentuj

Ja kiedyś chciałem coś taniego i kupiłem... HotAir Zhaoxin 858D taka chińska robota ale powiem szczerze, że wszystko jest OK jak na taką cenę (około 140 zł).

Lutowałem już trochę układów SMD nią i nie było problemu, wszystko ładnie się lutuje i rozlutowuje.

A i D w nazwie tej stacji jest od digital na złość Irkowi

Skomentuj

Raczej Digits czyli wyswietlacz cyfrowy. Stacje bez wyswietlacza tez moga byc cyfrowe a te z wysweitlaczami moga byc analogowe.

Ale rozumiem ze Twoja cyfryzacja umyslu nie pozwala Ci tego odroznic.

Skomentuj

Bardzo dziękuje za wyjaśnienie literki D w nazwie, no jak w ogóle miałem prawo pomyśleć, że D jest od digital? Niewybaczalne.
                            I o ile dobrze wyczytałem to w 858D wydmuch powietrza jest sterowany cyfrowo.
                            Edycja:
                            http://www.youtube.com/watch?feature...t21sOAs#t=287s

No popatrzcie się, 8 bitowy MCU do sterowania stacji...

I przy okazji - równie dobrze można powiedzieć, że sam jesteś strasznie subiektywnym analogowcem więc takie jechanie po ludziach jak "Twoja cyfryzacja umyslu" jest trochę nie na miejscu.
                            Last edited by .3lite; 11.02.2012, 17:41.

Skomentuj

I przy okazji - równie dobrze można powiedzieć, że sam jesteś strasznie subiektywnym analogowcem więc takie jechanie po ludziach jak "Twoja cyfryzacja umyslu" jest trochę nie na miejscu.
                              Niepotrzebnie podnosisz se ciśnienie,posłuchaj rad bardziej doświadczonych i nie traktuj ich jako kąśliwe uwagi osób,których nie stać na jakiś tam sprzęt(lepszy-gorszy).W sumie twój problem można sprowadzić do prostej postac-chcesz mieć dobry sprzęt to trzea słono zapłacić.Zarobi na siebie? jeśi tak to kupuj jeśli nie to dobrze przemysl co Ci jest potrzebne ,niezbedne.

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszek Zobacz posta
                                Niepotrzebnie podnosisz se ciśnienie,posłuchaj rad bardziej doświadczonych i nie traktuj ich jako kąśliwe uwagi osób,których nie stać na jakiś tam sprzęt(lepszy-gorszy).W sumie twój problem można sprowadzić do prostej postac-chcesz mieć dobry sprzęt to trzea słono zapłacić.Zarobi na siebie? jeśi tak to kupuj jeśli nie to dobrze przemysl co Ci jest potrzebne ,niezbedne.
                                Nie jestem autorem wątku i na pewno nie mam takiego problemu, który wypisujesz - tu raczej chodziło o coś innego ale nie ma co się więcej kłócić bo jak wiemy to prowadzi do niczego sensownego a autor dalej nie będzie wiedział co chce kupić.

Skomentuj

Tez czasem bedac w sklepie nie wiem co kupic. Wtedy wychodze bo latwo kupic cos co sie nigdy nie przyda :) Widze ze za bardzo sie przejmujecie tak jakby od elektroniki wasze zycie zalezalo. To fajne hobby i nic pozatym. Jak sie ktos zajmuje zawodowo to mu tylko wspolczuje bo wtedy to juz jest nie fajne.

Skomentuj

Nie jestem autorem wątku
                                    No fakt,przepraszam za pomyłkę

To fajne hobby i nic pozatym
                                    Nie zgodzę się z Tobą,to choroba,która wciąga jak bagno i trudno z niej się wyleczyć (ja usiłuję od 2 lat)

Skomentuj

Oscyloskopy rigola nie są złe nie jest to Tektronix Czy Agilent (choć pewne modele Agilenta były OEM-ami Rigola).
                                      Naprawde możne ten sprzet szczerze polecić ....
                                      Przestrzegam zarazem przed kupowaniem firmowych oscyloskopów starszej generacji Tektronix-a czy HP (aglient)
                                      Najcześciej to trupiki :)
                                      Stacje lutownicza to wg mnie tylko weller - solidna niemiecka robota sprzęt na lata ....

Skomentuj

koledzy, doradźcie bo zaraz zwariuje czytając opinie o stacjach lutowniczych...

waham się między zestawem stacja lutownicza z hot air zd 912 http://allegro.pl/stacja-lutownicza-...158152270.html
                                        plus rozlutownica zd 915 http://allegro.pl/stacja-lutownicza-...158152145.html

albo

stacja quick 202D http://allegro.pl/quick-stacja-lutow...180650471.html
                                        plus hotair zaoxin 858 http://allegro.pl/stacja-hot-air-ory...183154873.html

czy lepiej porządny hot? quick 861 http://allegro.pl/quick-861ds-esd-st...170916780.html ?

Rozlutownica przydałaby sie ale czy warto kupowac ta zd915? Czy lepiej dolozyc do lepszej stacji kolbowej albo hot air? :blink:

Skomentuj

Nie wiem co takiego lutujesz, że ta rozlutownica by się Ci przydała, ale nawet drobne układy SMD w obudowach np. SSOP24, LQFN jesteś w stanie wylutować dobrą stacją. Właściwie wszystkie układy w których widać nóżki:P

Skomentuj

Czaruję...
                                          X