Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Generator przebiegów o amplitudzie 5,4V

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz posta
    Podstawowe ?
    podstawowe

Skomentuj

Tak więc witam po krótkiej przerwie.

Na chwilę obecną zmajstrowałem coś takiego jak na rysunku z załącznika (sam generator i wzmacniacz napięcia). Generator zaczerpnąłem z jakiejś strony, na której jest on opisany i z tego wynika że działa. Jest też pokazany przebieg wyjściowy. Drugi człon to wzmacniacz od SP7LZA.

Ten kondensator (22uF) między generatorem i wzmacniaczem ma być bipolarny czy może być zwykły, tak włączony jak na schemacie ? (albo odwrotnie). Napięcie wyjściowe będzie się regulować za pomocą tego pr-ka pod tranzystorem ? (btw - mogę użyć zwykłego NPN typu BC546 ?)

I pytanie do SP7LZA - projektowałeś ten wzmacniacz napięcia na wzmocnienie ~4,5x ?
      Załączone pliki

Skomentuj

Ten kondensator (22uF) między generatorem i wzmacniaczem ma być bipolarny czy może być zwykły, tak włączony jak na schemacie ? (albo odwrotnie).
        najpewniej wstawić szeregowo dwa elektrolity plusami do siebie.
        Napięcie wyjściowe będzie się regulować za pomocą tego pr-ka pod tranzystorem ? (btw - mogę użyć zwykłego NPN typu BC546 ?)
        w ten sposób włączony peerek nic Ci nie będzie regulował prócz prądu i spalisz tranzystor, ten tranzystor może być. wzmocnienie na tamtym schemacie nie było dobierane.

Wesołych Świąt Wszystkim!

Skomentuj

Zamieszczone przez SP7LZA Zobacz posta
          w ten sposób włączony peerek nic Ci nie będzie regulował prócz prądu i spalisz tranzystor
          Więc jak musiałbym to zrobić ? (zamiast pr'ka wstawie z powrotem ten rezystor 1k). Ja liczyłem wzmocnienie i wyszło że tam jest teraz 4,5x. Może prościej będzie jak wstawie zamiast tego rezystora w sprzężeniu wzmacniacza pr-ek i nim będę regulował wzmocnienie ?

Skomentuj

Ten tranzystor nie jest Ci do niczego potrzebny tak samo jak kondensator sprzegajacy.

Widze panowie ze gadacie ze soba jak slepy z gluchym :) Wesolego jajka :)

Mam nadzieje ze leiej od elektroniki idzie wam malowanie pisanek :)

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
              Widze panowie ze gadacie ze soba jak slepy z gluchym :)
              Nie ma to jak fachowa ocena sytuacji :)

A tak na poważnie to przerobiłem ten generator. Teraz wygląda tak (załącznik). O to chodziło ? Może być ta regulacja napięcia wyjściowego na regulacji wzmocnienia ?

I co z zasilaniem tego układu ? Musi być symetryczne ?
              Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                Ten tranzystor nie jest Ci do niczego potrzebny tak samo jak kondensator sprzegajacy.
                Proszę więcej konkretów , a nie tylko "nie" bo "nie" a uzasadnienie? - do czego tu się odnieść, a założenia układu? - zasilenie +12V ?

Skomentuj

Eee... Nie do końca rozumiem o czym mówisz.

Skomentuj

Każdy kiedyś zaczynał, Ty też
                    Kiedyś nie było internetu i takich for jak to ! Więc nie przesadzaj teraz masz dostęp do wszystkiego.

---------- Post dodany o 14:29 ---------- Poprzedni post o 14:25 ----------

Zamieszczone przez SP7LZA Zobacz posta
                    Proszę więcej konkretów , a nie tylko "nie" bo "nie" a uzasadnienie? - do czego tu się odnieść, a założenia układu? - zasilenie +12V ?
                    Eee... Nie do końca rozumiem o czym mówisz.

Ja też :)

co z zasilaniem tego układu ? Musi być symetryczne ?
                    Normalnie ręce opadają aż do ziemi.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                      Normalnie ręce opadają aż do ziemi.
                      Wystarczyłoby tak albo nie :glare:

Skomentuj

niestety nie.

UWAGI MODERATORA
                        Zamykam, tracimy tu tu tylko czas.

Skomentuj

Czaruję...
                        X