Zamieszczone przez sebxx4
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Generator przebiegów o amplitudzie 5,4V
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
SP7LZA
-
Tak więc witam po krótkiej przerwie.
Na chwilę obecną zmajstrowałem coś takiego jak na rysunku z załącznika (sam generator i wzmacniacz napięcia). Generator zaczerpnąłem z jakiejś strony, na której jest on opisany i z tego wynika że działa. Jest też pokazany przebieg wyjściowy. Drugi człon to wzmacniacz od SP7LZA.
Ten kondensator (22uF) między generatorem i wzmacniaczem ma być bipolarny czy może być zwykły, tak włączony jak na schemacie ? (albo odwrotnie). Napięcie wyjściowe będzie się regulować za pomocą tego pr-ka pod tranzystorem ? (btw - mogę użyć zwykłego NPN typu BC546 ?)
I pytanie do SP7LZA - projektowałeś ten wzmacniacz napięcia na wzmocnienie ~4,5x ?Załączone pliki
Skomentuj
-
SP7LZA
Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz postaTen kondensator (22uF) między generatorem i wzmacniaczem ma być bipolarny czy może być zwykły, tak włączony jak na schemacie ? (albo odwrotnie).Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz postaNapięcie wyjściowe będzie się regulować za pomocą tego pr-ka pod tranzystorem ? (btw - mogę użyć zwykłego NPN typu BC546 ?)
Wesołych Świąt Wszystkim!
Skomentuj
-
Zamieszczone przez SP7LZA Zobacz postaw ten sposób włączony peerek nic Ci nie będzie regulował prócz prądu i spalisz tranzystor
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaWidze panowie ze gadacie ze soba jak slepy z gluchym :)
A tak na poważnie to przerobiłem ten generator. Teraz wygląda tak (załącznik). O to chodziło ? Może być ta regulacja napięcia wyjściowego na regulacji wzmocnienia ?
I co z zasilaniem tego układu ? Musi być symetryczne ?Załączone pliki
Skomentuj
-
SP7LZA
Zamieszczone przez irek Zobacz postaTen tranzystor nie jest Ci do niczego potrzebny tak samo jak kondensator sprzegajacy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz postaKażdy kiedyś zaczynał, Ty też
---------- Post dodany o 14:29 ---------- Poprzedni post o 14:25 ----------
Zamieszczone przez SP7LZA Zobacz postaProszę więcej konkretów , a nie tylko "nie" bo "nie" a uzasadnienie? - do czego tu się odnieść, a założenia układu? - zasilenie +12V ?Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz postaEee... Nie do końca rozumiem o czym mówisz.
Ja też :)
Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz postaco z zasilaniem tego układu ? Musi być symetryczne ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaNormalnie ręce opadają aż do ziemi.
Skomentuj
Skomentuj