Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

subwoofer na 2xTDA7294 brumi, pierdzi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

subwoofer na 2xTDA7294 brumi, pierdzi

jakoś rok temu poskładałem suba na 2xTDA294, temat raczej bardzo znany i powszechny. jednakże ody sub stoi już prawie rok w pokoju wyłączony, dlaczego? dwa powody, które mam nadzieję pomożecie mi rozwiązać:

1) Brumienie
    Kiedy tylko uruchomię filtr LP to głośnik zaczyna warczeć, co strasznie irytuje (przy FP to nie występuje). Warki tym głośniejsze im niżej ustawię potencjometr filtra.
    Przewidywane przyczyny - jak robiłem sub to trochę odbiegłem od koncepcji tzn:
    płytka wzmacniacza jest przykręcona do podłogi obudowy, przełączniki na kablach zamontowane na panelu z tyłu, potencjometry na ekranowanych kablach z przodu.
    do łączenia potencjometrów zastosowałem 6cio żyłowy ekranowany kabel - może powinienem zastosować oddzielny ekran na każdą żyłę z osobna?

2) BR Buczy

Jak jest tylko trochę głośniej pierdzi jak diabeł co potwornie denerwuje, a był niby wyliczany WINIsd, zrobiłem wszystko wobec wyliczeń. Jest to jego prototyp, nie do końca gładki wewnątrz

Jeżeli są potrzebne jakieś zdjęcia konkretne zaraz wrzucę.
    Proszę o pomoc w dokończeniu tego projektu. Bardzo dużo pracy mnie kosztował i szkoda żeby tak się kurzył w kącie

PS. Proszę moda o przeniesienie wątku do odpowiedniego działu, chciałem usunąć post i zamieścić gdzie indziej ale chyba nie mam takiej możliwości. dzięki, pozdrawiam

Zamieszczone przez me.how Zobacz posta
    1) Brumienie
    Kiedy tylko uruchomię filtr LP to głośnik zaczyna warczeć, co strasznie irytuje (przy FP to nie występuje). Warki tym głośniejsze im niżej ustawię potencjometr filtra.
    Przewidywane przyczyny - jak robiłem sub to trochę odbiegłem od koncepcji tzn:
    płytka wzmacniacza jest przykręcona do podłogi obudowy, przełączniki na kablach zamontowane na panelu z tyłu, potencjometry na ekranowanych kablach z przodu.
    do łączenia potencjometrów zastosowałem 6cio żyłowy ekranowany kabel - może powinienem zastosować oddzielny ekran na każdą żyłę z osobna?
    a obudowa potka uziemiona?

2) BR Buczy
    jaki glosnik?
    jaki tunel?

Skomentuj

uziemiona (a tak btw - mogę uziemienie obudowy połączyć z bolcem gniazdka sieciowego - tzw ochronę?)
      już się zastanawiałem czy nie łatwiej będzie ustawić to na stałe na FP i pomiędzy wejście a przedwzmacniacz nie wstawić drugiego filtra - może ten nie będzie brumić)

głośnik klasycznie - stx 22/140/8 scx

br 7,5 średnicy wew - dł 21,5cm obudowa ok 30l

Last edited by me.how; 21.04.2012, 09:17.

Skomentuj

skoro to nie wina potencjometru to albo wzmacniacz operacyjny wadliwy, albo masz gdzies blad w montazu

jak wyglada polaczenie tego tunelu z PCVka?
        jest plynne?
        PCVka ma 7cm srednicy - powinno byc OK
        moze warto dorobic pierscien profilujacy?

Skomentuj

nie do końca płynny, poprawię go zaraz, profil na wlocie też zrobię. ale rozumiem, że wymiary są dobrane odpowiednio?

a co do brumów - to dlaczego brumi mi tylko kiedy mam włączony LP?

Skomentuj

ale rozumiem, że wymiary są dobrane odpowiednio?
            tak, powinno byc idealnie

a co do brumów - to dlaczego brumi mi tylko kiedy mam włączony LP?
            bo wlasnie gdzies w tym ukladzie jest blad

Skomentuj

poskładać ze schematu to poskładam, ale w takim razie jak szukać błędu? to chyba najtrudniejsze

Skomentuj

Jak jest tylko trochę głośniej pierdzi jak diabeł
                przecież to nie ma sensu. Żeby rura BR popadała w "akustyczne turbulencje" musiałbyś głośnik wysterować na maksa a i nawet go przesterować, ponieważ średnica jest wystarczająca jak na 22 STXa Może masz nieszczelnie go zamontowanego? Albo najbardziej prawdopodobne, że źle nasz nakierowałeś i sam, źle interpretujesz przyczyny/powody "buczenia"

co do elektroniki to albo układ źle zmontowany, albo masz pętle masy.
                potencjometry na ekranowanych kablach z przodu.
                pewnie tutaj żeś namieszał.
                Odłącz filtr i zobaczy sam sam on działa np: na słuchawkach.
                Aha i jakto płytka wzmacniacza przykręcona do podłogi suba? Ale uziemiony radiator na scalaku jest rozumiem? (z podkładką mikową)
                Last edited by El_liero; 22.04.2012, 11:15.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                  Odłącz filtr i zobaczy sam sam on działa np: na słuchawkach.
                  jak?

jakto płytka wzmacniacza przykręcona do podłogi suba?

Ale uziemiony radiator na scalaku jest rozumiem? (z podkładką mikową)
                  tak, uziemiony, między tda a radiatorem jest podkładka, a z masa radiator jest polaczony poprzez śrubę dociskajaca tda do radiatora

co do BR, jutro kupię żywicę i zrobię perfect łaczenie, zobaczymy czy dalej będzie dmuchać. Nie nakierowałem źle, to powietrze huczy z rury. Postaram się już ładnie zmontować ten BR i napiszę czy dalej jest źle. być może jest nieszczelne, podkładacie coś pomiędzy głośnik, a ścianę dla uszczelnienia, bo ja nic.

Skomentuj

podkładacie coś pomiędzy głośnik, a ścianę dla uszczelnienia, bo ja nic.
                    jak sztywno siedzi to nic nie potrzeba.
                    jak?
                    zlutowałeś tyle elektroniki i nie wiesz jak sprawdzić jeden moduł podłączając na wejście sygnał a na wyjście obciążenie w postaci np: słuchawek?

Skomentuj

dobra problem brumienia rozwiazany - miałem pętle mas, namieszałem z tymi ekranami. dziękuję Panom uprzejmie!

pozostał ten br, który przy dłuższym basie robi "pfyrfyrfyrfyr", buzuje to i denerwuje tylko - jakie moga być przyczyny i co sprawdzić? nieszczelność? może szerszy BR powinienem wstawić?

Skomentuj

nieszczelnosc, zle polaczenie tunelu z PCVka i ewentualnie brak profilu na wlocie
                        ale z takim przekrojem powinno byc OK

Skomentuj

Czaruję...
                        X