Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tosca 303 - modernizacja, lepsze brzmienie, nowa dusza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Eh... Wyczytalem gdzieś, że warto je zmienić... Ale w przypadku tych tranzystorów żaden nie wygląda na spalony. Dzięki za radę, usunę te podkladki.

Skomentuj

Zacznij od sprawdzenia,czy nie zrobiłeś gdzieś zwarcia wymieniając kondensatory(domyślam się,ze przed wymianą wszystko działało ok)

Skomentuj

Patrząc na zdjęcie mam wrażenie że pierwszy z lewej tranzystor mocy jest niedokręcony, sprawdź czy nie masz zwarcia pomiędzy radiatorem a metalowymi obudowami tranzystorów mocy. Ustawiałeś prąd spoczynkowy ???

Skomentuj

Zwarcia między tranzystorem mocy, jego obudową, a radiatorem nie widzę.

Prądu spoczynkowego nie ustawiałem - wymieniałem tylko elektrolity to też wydawało mi się, że nie jest to konieczne.

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
            Składowa stała z definicji nie może buczeć.

Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
            Mi buczała:

Dla pewności sprawdził bym czy tam niema dc.

Skomentuj

A co to za podkladki pod tranzystorami mocy? Jesli to szare podkladki silikonowe to nic dziwnego ze wzmacniacz sie spalil, one nie nadaja sie do wzmacniaczy audio.
              A jakie sa dobre? Wiele osób poleca silikonowe...

Skomentuj

Zamieszczone przez arti4-92 Zobacz posta
                Mi buczała:
                DC buczy... Bzdura jakich mało!
                podkładki silikonowe są normalne i się nadają, ale trzeba zastosować zawsze pastę termoprzewodzącą. Ja mimo to używam mikowych + markowa pasta.
                bpetera widzę, że nieźle żeś napaskudził. Miałeś wymienić tylko elektrolity, jak ci to nie poszło, to serwis sprzętu tym bardziej nie pójdzie...
                Tranzystorów nie sprawdza się na wzrok! "wygląda czy nie wygląda na spalony"
                Teraz potrzebujesz schematu serwisowego.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                  DC buczy... Bzdura jakich mało!
                  To, że jest tam DC wyklucza to że będą w tym sygnały zmienne?

Skomentuj

To, że jest tam DC wyklucza to że będą w tym sygnały zmienne?
                    http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C4%85d_sta%C5%82y

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                      A jakie sa dobre? Wiele osób poleca silikonowe...
                      Ale chyba te osoby nie maja zbyt wiele doswiadczenia w odprowadzaniu dyzych ilosci ciepla. Silikonowa podkladka jest bardzo miekka i przy punktowym docisku nie przylega cala powierzchnia do tranzystora/radiatora. Wystarczy zdjac tranzystor i zobaczyc w ktorym miejscy nastapilo odgniecenie i gwarantuje ze nie bedzie na calej powierzchni. Przy bardzo silnym docisku mozna ja nawet przebic. Te podkladki sa wygodne do wysokich napiec np w malych zasilaczach impulsowych gdzie nie trzeba odprowadzic duzej ilosci ciepla. Sa tez stosowane w laptopach tam mamy rozny docisk i niezbyt duze moce.

Najtansze sa mikowe ale dobrze jak jest to mika 0,05mm maksimum 0,1mm czysta nie popekana! Najlepsze sa z tlenku aluminium ale sa drogie i dosc grube 1,5 do 3mm.

---------- Post dodany o 15:23 ---------- Poprzedni post o 15:22 ----------

podkładki silikonowe są normalne i się nadają,
                      a tu jak widac sa tacy co nie maja pojecia o odprowadzaniu ciepla :)

---------- Post dodany o 15:25 ---------- Poprzedni post o 15:23 ----------

Składowa stała z definicji nie może buczeć.

Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2

Mi buczała:

Zaraz wam panowie skroce ta idiotyczna dyskusje!!

chyba Ci sie nudzi mbar? a ja zaraz z nudow przywale Ci ostrzezenie!

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                        Ale chyba te osoby nie maja zbyt wiele doswiadczenia w odprowadzaniu dyzych ilosci ciepla. Silikonowa podkladka jest bardzo miekka i przy punktowym docisku nie przylega cala powierzchnia do tranzystora/radiatora. Wystarczy zdjac tranzystor i zobaczyc w ktorym miejscy nastapilo odgniecenie i gwarantuje ze nie bedzie na calej powierzchni. Przy bardzo silnym docisku mozna ja nawet przebic. Te podkladki sa wygodne do wysokich napiec np w malych zasilaczach impulsowych gdzie nie trzeba odprowadzic duzej ilosci ciepla. Sa tez stosowane w laptopach tam mamy rozny docisk i niezbyt duze moce. Najtansze sa mikowe ale dobrze jak jest to mika 0,05mm maksimum 0,1mm czysta nie popekana! Najlepsze sa z tlenku aluminium ale sa drogie i dosc grube 1,5 do 3mm.
                        Ja mam silikonowe i są ok ... ale za nie zabuliłem :) Jakieś badziewne "nonemy" to sobie można pod pupę a nie pod tranzystory podłożyć :biggrin:

Skomentuj

chyba Ci sie nudzi mbar? a ja zaraz z nudow przywale Ci ostrzezenie!
                          Napisałem coś niezgodnego z prawdą?

Skomentuj

Ale chyba te osoby nie maja zbyt wiele doswiadczenia w odprowadzaniu dyzych ilosci ciepla
                            ...
                            a tu jak widac sa tacy co nie maja pojecia o odprowadzaniu ciepla
                            uważasz, że ten wzmacniacz oddaje dużą ilość mocy w postaci ciepła do otoczenia i wymaga innych podkładek? Bo ja (i producent/fabryka) myślę, że nie.
                            Ale:
                            Silikonowa podkladka jest bardzo miekka i przy punktowym docisku nie przylega cala powierzchnia do tranzystora/radiatora.
                            tu się zgodzę.

Skomentuj

Bo ja (i producent/fabryka) myślę, że nie.
                              Z tego co wiem to polscy producenci nigdy nie uzywali podkladek silikonowych.

uważasz, że ten wzmacniacz oddaje dużą ilość mocy w postaci ciepła do otoczenia i wymaga innych podkładek?
                              Duzo mocy nie oddaje ale przez kiepska jakosc montazu wynikajaca z podkladek silikonowych tranzystory sie spalily.

Skomentuj

Duzo mocy nie oddaje ale przez kiepska jakosc montazu wynikajaca z podkladek silikonowych tranzystory sie spalily.
                                nie to chyba co innego, bo przed wymianą elektrolitów wszystko działało. A jak autor zaczął "tuning" to padł sprzęt.
                                Nie zmienia to faktu, że i tak będzie musiał je odkręcić, wylutować i sprzwdzić. Można wtedy wymienić te silikonowe na mikowe + pasta z dwóch stron.

Skomentuj

Wygrzebałem takiego z piwnicy przy przeprowadzce. Wygląd jak nowy nie gra jeden kanał. Serwisant jednak bardzo mi polecał przestrojenie. Twierdził ze ten sprzęt jest całkiem doby i teraz się nie kupi nowego radia z tak dobrym tunerem. Co sądzicie?

---------- Post dodany o 06:21 ---------- Poprzedni post o 22:38 ----------

Czy taki montaż tranzystorów do płytki na drutach jest właściwy? Czy lepiej to zmienić lutując w płytkę?

Skomentuj

Czaruję...
                                  X