Eh... Wyczytalem gdzieś, że warto je zmienić... Ale w przypadku tych tranzystorów żaden nie wygląda na spalony. Dzięki za radę, usunę te podkladki.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Tosca 303 - modernizacja, lepsze brzmienie, nowa dusza
Collapse
X
-
Zamieszczone przez mbar Zobacz postaSkładowa stała z definicji nie może buczeć.
Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
Dla pewności sprawdził bym czy tam niema dc.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez arti4-92 Zobacz postaMi buczała:
podkładki silikonowe są normalne i się nadają, ale trzeba zastosować zawsze pastę termoprzewodzącą. Ja mimo to używam mikowych + markowa pasta.
bpetera widzę, że nieźle żeś napaskudził. Miałeś wymienić tylko elektrolity, jak ci to nie poszło, to serwis sprzętu tym bardziej nie pójdzie...
Tranzystorów nie sprawdza się na wzrok! "wygląda czy nie wygląda na spalony"
Teraz potrzebujesz schematu serwisowego.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postaDC buczy... Bzdura jakich mało!
Skomentuj
-
Zamieszczone przez arti4-92 Zobacz postaTo, że jest tam DC wyklucza to że będą w tym sygnały zmienne?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomq88 Zobacz postaA jakie sa dobre? Wiele osób poleca silikonowe...
Najtansze sa mikowe ale dobrze jak jest to mika 0,05mm maksimum 0,1mm czysta nie popekana! Najlepsze sa z tlenku aluminium ale sa drogie i dosc grube 1,5 do 3mm.
---------- Post dodany o 15:23 ---------- Poprzedni post o 15:22 ----------
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postapodkładki silikonowe są normalne i się nadają,
---------- Post dodany o 15:25 ---------- Poprzedni post o 15:23 ----------
Zamieszczone przez arti4-92 Zobacz postaSkładowa stała z definicji nie może buczeć.
Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
Mi buczała:
chyba Ci sie nudzi mbar? a ja zaraz z nudow przywale Ci ostrzezenie!
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaAle chyba te osoby nie maja zbyt wiele doswiadczenia w odprowadzaniu dyzych ilosci ciepla. Silikonowa podkladka jest bardzo miekka i przy punktowym docisku nie przylega cala powierzchnia do tranzystora/radiatora. Wystarczy zdjac tranzystor i zobaczyc w ktorym miejscy nastapilo odgniecenie i gwarantuje ze nie bedzie na calej powierzchni. Przy bardzo silnym docisku mozna ja nawet przebic. Te podkladki sa wygodne do wysokich napiec np w malych zasilaczach impulsowych gdzie nie trzeba odprowadzic duzej ilosci ciepla. Sa tez stosowane w laptopach tam mamy rozny docisk i niezbyt duze moce. Najtansze sa mikowe ale dobrze jak jest to mika 0,05mm maksimum 0,1mm czysta nie popekana! Najlepsze sa z tlenku aluminium ale sa drogie i dosc grube 1,5 do 3mm.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postachyba Ci sie nudzi mbar? a ja zaraz z nudow przywale Ci ostrzezenie!
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaAle chyba te osoby nie maja zbyt wiele doswiadczenia w odprowadzaniu dyzych ilosci ciepla
...
a tu jak widac sa tacy co nie maja pojecia o odprowadzaniu ciepla
Ale:
Zamieszczone przez irek Zobacz postaSilikonowa podkladka jest bardzo miekka i przy punktowym docisku nie przylega cala powierzchnia do tranzystora/radiatora.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postaBo ja (i producent/fabryka) myślę, że nie.
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postauważasz, że ten wzmacniacz oddaje dużą ilość mocy w postaci ciepła do otoczenia i wymaga innych podkładek?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaDuzo mocy nie oddaje ale przez kiepska jakosc montazu wynikajaca z podkladek silikonowych tranzystory sie spalily.
Nie zmienia to faktu, że i tak będzie musiał je odkręcić, wylutować i sprzwdzić. Można wtedy wymienić te silikonowe na mikowe + pasta z dwóch stron.
Skomentuj
-
Wygrzebałem takiego z piwnicy przy przeprowadzce. Wygląd jak nowy nie gra jeden kanał. Serwisant jednak bardzo mi polecał przestrojenie. Twierdził ze ten sprzęt jest całkiem doby i teraz się nie kupi nowego radia z tak dobrym tunerem. Co sądzicie?
---------- Post dodany o 06:21 ---------- Poprzedni post o 22:38 ----------
Czy taki montaż tranzystorów do płytki na drutach jest właściwy? Czy lepiej to zmienić lutując w płytkę?
Skomentuj
Skomentuj