Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki projekt końcówki mocy wybrac?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Metoda jest prosta, trzeba posluchac kilku konstrukcji i wybrac co bardziej pasuje.
    Aktualnie tylko mam pod reke syma, uniego, gc i naima. Niebawem bedzie hybryda bo wciaz chce eksperymentowac. Naim bardzo mi sie podoba, co z tego ze jest prosty?

Konrad jakiej mocy potrzebujesz i co chcesz napedzic?

Skomentuj

mIKI, końcówkę syma będę lutował, czeka na swój czas w szufladzie. Ale to tylko dla treningu. Nie chcę testować wszystkich projektów bo koszt zbyt duży. Może kupię jeszcze uniamp. Napędzić chcę to co w podpisie czyli generalnie Dayton RS270S. Marzy mi się 2x200W (8ohm).
      Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

KonradRak ogólnie symasym jest lepszy w brzmieniu od Uniampa, co potwierziło kilka ośób na tym forum. Jesli potrzebujesz tak duzych mocy to może być niestety problem, bez duzego kombinowania mozliwe tylko w Hybrydzie Ravena i Symie. Mając 2kzł poszukałbym czegoś konkretnego na allegro

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
          W takim razie prosze was o prosta odpowiedz czego szukać i co bedzie miało godne brzmienie.
          Na tak zadane pytanie nie ma odpowiedzi!! Bo jedni wola czarne a inni jak im nogi zmierdza :) Niedlugo zaczne karac za takie pytania!! Bo to tylko szczyt lenistwa, ludzie latami siedza w technice audio zglebiajac wiedze a glownie swoje odczucia a niektorym sie wydaje ze wystarczy zapytac co jest najlepsze..

---------- Post dodany o 09:26 ---------- Poprzedni post o 09:20 ----------

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
          Znakomite stwierdzenie, tylko który wzmacniacz taki jest ? Czy w domu amator może to idealnie polutować ? Czy powtarzalność będzie zachowana ? Mnie to cały czas nurtuje. Nie mam oscyloskopu.
          Dlatego lepiej zrobic popularna sprawdzona konstrukcje do ktorej masz wszelkie materialy i pomoc na forum niz wynalazek w postaci kawalka schematu jakiegos starego wzmacniacza ktory podobno dobrze brzmi. Sam schemat to za malo jak to powiedzial Nelson Pass do jego aplikacji wzmacniacza nadaje sie tylko 30% wyselekcjonowanych tranzystorow wiec jak komus sie wydaje ze maja tylko schemat i lutownice zrobi wysmienity wzmacniacza to ma racje, wydaje mu sie.

No i nie ma czegos takiego jak wysmienity, idealny, najlepszy wzmacniacz! Wiekszosc amatorow nie potrafi prawidlowo wykonac wzmacniacza czyli poprowadzic okablowania sprawdzic czy sie nie wzbudza itd. A jeszcze nikt nie udostepnia amatorkich planow gotowej konstrukcji w obudowa. Wszystko to co jest w necie ogranicza sie do samej koncowki mocy i czesto tylko do schematu.

---------- Post dodany o 09:30 ---------- Poprzedni post o 09:26 ----------

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
          Marzy mi się 2x200W (8ohm).
          Tylko po co? Za czesci wydane na wzmacniacz tak duzej mocy na pewno kupisz juz cos firmowego cos co mozesz posluchac i ma jakas opinnie. A tak to wydasz kase i staniesz pod znakiem zapytania. Sama zdolnosc lutowania to za malo. Albo chcesz sie w to bawic bo lubisz albo wogole nie nie bierz.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
            Na tak zadane pytanie nie ma odpowiedzi!! Bo jedni wola czarne a inni jak im nogi zmierdza :) Niedlugo zaczne karac za takie pytania!! Bo to tylko szczyt lenistwa, ludzie latami siedza w technice audio zglebiajac wiedze a glownie swoje odczucia a niektorym sie wydaje ze wystarczy zapytac co jest najlepsze...
            To przepraszam,ale co mam zrobic:lol:
            Zbudować coś w ciemno nie majac zielonego pojecia czy to ma prawo dobrze brzmieć?
            Czy może zwiedzic cała polske żeby 3 wzmaków posłuchac?
            Karać powinni za nic nie wnoszace posty:)
            Irku przeczytaj ponownie mój post,bo napisałem wyrażnie"czego szukać i co bedzie miało godne brzmienie w tym budżecie":)

Skomentuj

Nie na temat...
              Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
              Mając 2kzł poszukałbym czegoś konkretnego na allegro
              Zamieszczone przez irek Zobacz posta
              Za czesci wydane na wzmacniacz tak duzej mocy na pewno kupisz juz cos firmowego cos co mozesz posluchac i ma jakas opinnie
              Panowie, przekonaliście mnie. Będę szukał czegoś firmowego. Przy okazji możecie polecić jakiś wzmacniacz który będzie o klasę lepszy od PM7000. Będzie młodszy ode mnie :). Bez problemu utrzyma za mordę 10" wofer i będzie kosztował ok. 2000 zł ?

Skomentuj

Kiedys czytalem ze koncowki uher sa calkiem niezle.
                Co do kupna gotowej zabawki to tylko jesli sam nie czujesz sie na silach zrobic wzmaka.
                Dajmy na to przytoczonego nelsona passa, za taka kase zrobisz alepha z preampem a w sklepie wydasz kilka dych, to samo np z klonem acupase
                Kwestia wyborow, poza zdecydowwnie lepsza konstrukcjq zostqje ogromna satysfakcja)

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
                  Kwestia wyborow, poza zdecydowwnie lepsza konstrukcjq zostqje ogromna satysfakcja
                  Oj kusisz, kusisz. Jednak elektronika to nie moja bajka. W każdym razie jeszcze nie teraz. Może za rok.

Skomentuj

A czy ktos z szanownego grona sluchal UGODY? Jakies opinie? Jest spora grupa fanatykow tego wzmaka, Irek moze cos powiesz?

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
                      Irek moze cos powiesz?
                      Na temat ugody irek kiedyś pisał:

A co ja tu moge napisac, moge tylko popatrzec na schemat, pomijajac te wszystkie audiofilskie drogie plytki dwustronne i jakies szybkie diody prostownicze i inne dziwne elementy ktore robia wrazenie na poczatkujacych elektronikach za to doswiadczonych audiofilach :) To wzmacniacz ma podstawowa topologie ukladowa symetryczna czyli taka sama jak np moj uniamp. Z udziwnien to widze wzmacniacz nie ma globalnego spzrezenia zwrotnego bo jest ono zapiete z czesci napieciowej a w zasadzie za pierwszym wtornikiem wyjsciowym. Wtornik wyjsciowy jest az potrojny i sa az dwie pary tranzystorow mocy czyli ogolna audiofilska przesada. Dziwny i nieznany mi osobiscie jest uklad polaryzacji (stabilizacji termicznej) wiec nic o nim nie powiem pozatym ze jest dziwny. W wejsciowych parach roznicowych zastosowano w emiterach bardzo duze rezystory zmniejszajace ogolne wzmocnienie w otwartej petli, dalej zastosowano wtorniki separujace stopien roznicowy od stopnia wzmocnienia napieciowego, zazwyczaj sie ich nie stosuje tu sie akurat pojawily.

Z wad uzytkowych moge wymienic tylko male wzmocnienie calosc ktoro wynosi tylko ok 23X (27dB) co dal 100W/4omach daje dosc wysoka czulosc wejsciowa zedu 0,85V co przy typowym maksymalnym wyjsciu z CD zedu 2V spowoduje ze nie kazda plyta bedzie w stanie wysterowac ten wzmacniacz do pelnej mocy. Typowo plyty sa nagrywane z poziomem kilka dB nizszym niz poziom 0dB (2V), przydalby sie preamp. Zazwyzcaj wysrubowane parametry takich wzmakow biora sie wlasnie z malego wzmocnienia.
                      Kolejna sprawa to wejscowy kondensator 560pF ktory ograniczy pasmo od gory w zaleznosci od zastosowanego potencjometru volume. I tu 100kom jest nie akceptowalne raczej musi byc to cos mniejszego niz 47kom.
                      Zabezpieczenia tego wzmaka to tylko opoznione zalaczanie glosnika wykonane na prostackim ukladzie ktory jeszcze wymaga dodatkowego uzwojenia z trafa :) i zabezpieczenie DC, nie ma zabezpieczenia zwarciowego ani termicznego.

Gdybym mial wzmacniacz to po pomiarach moglbym stwierdzic co soba reprezentuje. O dzwieku nigdy sie nie wypowiadam bo nie slucham bo to nie ma sensu bo jak na razie duzo sie mowi o cudownych wzmakach ktorych kazdy szuka a jeszcze nigdy nie pojawil sie temat wzmanciaczy grajacych beznadziejnie ktorych nie nalezy slcuhac. Z tego wniosek ze kazdy wzmacniacz spelnia swoja funkcje bo jest tylko wzmacniaczem dlatego ja sie skupiam na wlasnosciach uzytkowych i kosztach. W tym przypadku mamy duzo pieniedzy do wydania a tylko kawalek wzmanciacza.

Skomentuj

Zbudować coś w ciemno nie majac zielonego pojecia czy to ma prawo dobrze brzmieć?
                        Masz ponad 1000 postow a zachowujesz sie jak glupi amator! I niby kto Ci na forum powie co dobrze brzmi? Kto zgadnie jaki masz gust i co slyszysz??

Czy może zwiedzic cała polske żeby 3 wzmaków posłuchac?
                        Wlasnie tak sie zdobywa wiedze w tej dziedzinie!

---------- Post dodany o 19:16 ---------- Poprzedni post o 19:13 ----------

Kazda dyskusja tego typu konczy sie na niczym! Tych co lubia pobujac w oblokach o cudownej przestrzeni na srednicy i niskim twardym basie oraz klarownej gorze proponuje forum audiostereo. Na tym forum dyskutujemy o rzeczach praktycznych i mierzalnych.

Zamykam.

Skomentuj

Czaruję...
                        X