Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki projekt końcówki mocy wybrac?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki projekt końcówki mocy wybrac?

Witam,jako że panel do suba skonczony chciałbym powoli zaczać inny projekt.
    Chce zbudować koncówke mocy <mozliwe ze dual mono> ale zastanawiam sie jaki projekt wybrac.
    Jest wiele mozliwosci Sym v2,uniamp,hybryda ravena...
    W tym wszystkim pogubiłem sie i potrzebuje pomocy wydaje mi sie że to sym byłby idealnym rozwiazaniem ale czy napewno?
    Mozecie polecic jakieś inne układy badz napisać cos wiecej o tych które wymieniłem,chce sie przesiaść z nowego pianocrafta 840 i nie wiem czy jest wiekszy sens ładować kaske w koniec mocy i lampowy pre,wydaje mi sie ze tak:)
    Za wszystkie sugestie i pomoc z góry dziekuje

ja wybrałem hybrydę ravena, choć jej nie słyszałem opis i parametry wyglądają obiecująco, przy tym duży zapas mocy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
      ...nie wiem czy jest wiekszy sens ładować kaske w koniec mocy i lampowy pre,wydaje mi sie ze tak
      Jedno drugiemu przeczy

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
      ja wybrałem hybrydę ravena
      Tak samo jak ja accuphase e-450, do tygodnia, może dwóch powinienem uruchomić.

Szczeże - trzeba by wszystkiego posłuchać godzinami jak nie tygodniami i samemu ocenić.

Skomentuj

Wydaje mi sie a nie jestem tego pewien...
        ale acucu jest w ogóle nie w moim przedziale cenowym.
        Szukam raczej czegoś co nie bedzie kosztować 400zł za jedna płytke
        Mocy mi nie potrzeba bo napedzac to bedzie szerokopasmówki:)

Skomentuj

Znowu nie przesadzaj. Ja za komplet stereo dałem 150zł, a pcb naprawde solidne.
          Z drugiej strony, symka czy uni bym miał złożonego. Ale jestem bardzo ciekaw jak accu gra.
          W cenie używanego mam samochód, więc trza się diy ratować.
          Tej hybrydy też jestem ciekaw, dla tego komplet pcb wziąłem.

Skomentuj

Mój budżet na koniec mocy to 600-1000zl<elektronika> i 500-800 na preamp lampowy.
            Moze przy okazji ktoś dałby jakiś konkretny schemat preampu na lampach.
            Nie wiem co wybrac dlatego z pomoca przychodze do was.
            Uni bardzo popularne ale czy dorównuje sym v2?

Skomentuj

Za taką kwotę to kupisz coś gotowego

Skomentuj

Mocy mi nie potrzeba bo napedzac to bedzie szerokopasmówki
                No to od razu budowałbym jakiegoś lampiaka na EL84 w SE (5W) i po sprawie.
                A jeśli nie lampa i koniecznie chcesz pre lampowe, to najrozsądniejszym zagospodarowaniem budżetu będzie hybryda ravena.

Skomentuj

Szkoda ze zapisy na kity i płytki ravena zamkniente...
                  Chciałem lampe i poważnie rozwarzałem ta mozliwość ale doszedłem do wniosku ze nie zda to u mnie egzaminu bo sprzet pracuje po 12h dziennie i koszty lamp mocy były by za duze jak na moja kieszeń.

Skomentuj

Od siebie polecam klona naima,bardzo ładnie grająca końcówka. http://www.neilmcbride.co.uk/jknamps.html

Skomentuj

Ja wlasnie ulegam czarowi NAIMA, niedawno na as bylo zamowienie na pcb, wzmak prosty i dosc tani a gra po prostu cudnie.
                      Niebawem bede skladal tez hybryde to porownam
                      Ale na dzis to symek, uni i kilka gotowych klockow odpada na miekko

Skomentuj

Ehh ja to mam szczescie na wszystko co fajne zamówienie na pcb sie skonczyło

Skomentuj

Ehh ja to mam szczescie na wszystko co fajne zamówienie na pcb sie skonczyło
                          Ja też się spóżniłem i postanowiłem zrobić samemu pcb z tej strony co pokazałem,tam jest akurat widok na prasowanke,płytka dosyć dobrze zaprojektowana,strategiczne wyprowadzenia szerokimi scieżkami poprowadzone,osobno masa sygnałowa.

Skomentuj

http://www.ebay.co.uk/itm/NEW-140-Cl...-/320675384008 to popularny zestaw za granicą. Ewentualnie 2x kit mono http://www.ebay.co.uk/itm/1pc-140-Cl...-/200723841675 Cena srednio akceptowalna ale podzespoły raczej ok - przemysl

Skomentuj

50 Dolców to nie tak duzo.
                              Chyba wybiore tego Naima jesli ma pobic syma:)

Skomentuj

napisz najpierw na AS moze ktos odpszeda:)

Skomentuj

50 Dolców to nie tak duzo.
                                  Chyba wybiore tego Naima jesli ma pobic syma
                                  Daj spokoj! Po co sie cofac? Takie topologie byly uzywane 20 lat temu, diory i unitry tak byly robione oraz wiele innych tanich wzmakow. To najprostsza z mozliwych topologii. Cofac sie tylko dlatego ze komus sie wydaje ze ten wzmacniacz lepiej gra niz inny? Smieszne.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                                    Daj spokoj! Po co sie cofac? Takie topologie byly uzywane 20 lat temu, diory i unitry tak byly robione oraz wiele innych tanich wzmakow. To najprostsza z mozliwych topologii. Cofac sie tylko dlatego ze komus sie wydaje ze ten wzmacniacz lepiej gra niz inny? Smieszne.
                                    No ale ja zadaje proste pytanie jaka koncówke mocy wybrac.
                                    Nie znam sie na topologi układów koncówek mocy nie mam o tym zielonego pojecia jesli taka prosta topologia jest bezsensu to dlaczego ktoś to poleca podpisujac sie pod tym ze słyszał i gra wysmienicie?
                                    W takim razie prosze was o prosta odpowiedz czego szukać i co bedzie miało godne brzmienie.

Skomentuj

....taka prosta topologia jest bezsensu to dlaczego ktoś to poleca podpisujac sie pod tym ze słyszał i gra wysmienicie?
                                      W takim razie prosze was o prosta odpowiedz czego szukać i co bedzie miało godne brzmienie.
                                      Bo może gość lubi jak dźwięk ma w sobie więcej niedogodności wynikających z gorzej topologii lub po prostu jeszcze niewiele w życiu słyszał. Już wiele razy było tutaj mówione, że brzmienie i ocenianie czegoś na słuch jest niemiarodajne, za wiele czynników ma na nie wpływ, jak choćby autosugestia wynikająca też często z satysfakcji że coś złożyliśmy własnymi rękoma. Najlepiej zrób porządny wzmacniacz, jeden z popularnych projektów forumowych typu uniamp, symasym, wzmacniacz Zbiga, hybryda lub też poczekaj na dobrze zapowiadający się wzmacniacz ASYM Ravena. Po prostu zrób taki wzmacniacz, który "nie brzmi", mało dodaje od siebie, a brzmienie kształtuj sobie głośnikami. To nie wzmacniacza masz słuchać, tylko muzyki, takiej jak chciał Ci ją wykonawca przekazać

Skomentuj

Zamieszczone przez Manstaff11 Zobacz posta
                                        Po prostu zrób taki wzmacniacz, który "nie brzmi", mało dodaje od siebie, a brzmienie kształtuj sobie głośnikami.
                                        Znakomite stwierdzenie, tylko który wzmacniacz taki jest ? Czy w domu amator może to idealnie polutować ? Czy powtarzalność będzie zachowana ? Mnie to cały czas nurtuje. Nie mam oscyloskopu.
                                        Będę musiał zamienić Marantz PM7000 na coś mocniejszego i zastanawiam się czy kupić fabryczną konstrukcję (używaną) czy zaryzykować DIY. Lutownicą potrafię się posługiwać. Załóżmy, że mam 2000 zł do zainwestowania w dwie końcówki i pre. Co radzicie ?
                                        Przy okazji, co myślicie o tym grzejniku?:
                                        http://allegro.pl/meridian-i2362959258.html
                                        http://www.meridian-audio.info/public/557%5B79%5D.pdf
                                        Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Czaruję...
                                        X