Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

QUAD 303- kilka pytań

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

QUAD 303- kilka pytań

Nabyłem wczoraj całkem niezłą końcówkę mocy wraz z przedwzacniaczem firmy QUAD model 303. Przedwzmacniacz idzie w odstawkę ponieważ go nie potrzebuję. Jeżeli chodzi o kwestię samej końcówki to niestety kilka rzeczy trzeba zmienić lub wymienić. Na pierwszy ogień poszły przewody wewnętrzne tj. kable sygnałowe- były stalowe ekrany (zmieniłem na miedziane) oraz przewody wyjściowe stopnia mocy (pierwotnie siedziały tam ok 0,5mm2) na 2,5mm2. Zmiana okablowania spowodowała zmianę na lepsze. Wewnątrz siedzą również 4 elektrolity 2200uF, które na 100% nie spełniaja już swojej roli gdyż są to oryginalne kondensatory pakowane przez Quada. Ponadto wzmacniacz ostatni raz był na przeglądzie w 1982r. :biggrin: o czym świadczy etykieta wewnątrz.
    Zastanawiam się czy jest sens pakować jakieś "wymyślne" i strasznie drogie kondensatory (BG ? ) czy może wystarczą "normalne" kondy. Zastanawiam się również czy jest sens wymiany rezystorów oraz kondensatorów zwykłych.
    Zaintrygowała mnie jeszcze jedna sprawa. Otóż na pcb kanałów wlutowane są PR-ki. Ustawione są one wg znaczników na pcb z wyjątkiem jednego. Nie wiem czy zostawić tak jak jest czy przekręcić go tak by pokrywał się ze znacznikiem (boję się by czegoś nie upalić ponieważ nie wiem do czego tak na prawdę one służą).
    Proszę o jakieś podpowiedzi...

Zamieszczone przez SilverCrain Zobacz posta
    Otóż na pcb kanałów wlutowane są PR-ki. Ustawione są one wg znaczników na pcb z wyjątkiem jednego. Nie wiem czy zostawić tak jak jest czy przekręcić go tak by pokrywał się ze znacznikiem (boję się by czegoś nie upalić ponieważ nie wiem do czego tak na prawdę one służą).
    Zostaw jeśli nie masz pojęcia od czego...

Co do kondów to jakieś niedrogie o takiej samej wartości wstaw. Ewentualni większa pojemność jeśli Ci wejdzie

Skomentuj

tj. kable sygnałowe- były stalowe ekrany (zmieniłem na miedziane) oraz przewody wyjściowe stopnia mocy (pierwotnie siedziały tam ok 0,5mm2) na 2,5mm2. Zmiana okablowania spowodowała zmianę na lepsze.
      Jesli wymiana zwyklego kabelka spowodawala slyszalne zmiany na lepsze w co watpie to wymiana innych elementow zmieni wzmacniacz calkowicie, pytanie czy na lepsze :)

Szczerze watpie zeby ten ekran byl stalowy..

Skomentuj

Taki fajny wzmacniacz a jedyne co chcesz z nim zrobić to zepsuć.
        Jemu potrzebna jest regulacja a nie wymiana kabli.
        Jak się przywraca do życia jakiś stary samochód to się stara zdobyć oryginalne część a nie wymienia silnik na model z nowego merca
        Każdy grzebany taki wzmacniacz znacząco traci na wartości o tym też pomyśl.
        BG ?
        To będą pewnie gorsze niż tam są :P

najpierw to trzeba by zmierzyć ESR i pojemność oryginalnym bo jak są dobre to po co grzebać ?

Skomentuj

Nie rozumiem tego całego ataku... Cóż widocznie jestem zbyt głupi... Znam natomiast kilka podstawowych zasad związanych z elektroniką:

1. Żywotność kondensatorów elektrolitycznych wynosi ok. 20 lat (wzmacniacz ma 2 razy tyle- czyt. 40 lat)- pewnie będą lepsze od nowych
          2. 45W to nie jest mała moc a przewód o przekroju 0,5mm napewno przepuści prąd o takim natężeniu (w takim razie po co mi grube kable do kolumien skoro sygnał traci już przy dojściu do gniazd???)

Ponadto uważam, że 40 czy 50 lat temu nie były dostępne przewody ekranowane tak dobre jak dziś. Odsłuchałem wzacniacz na kawałkach, które zam na pamięć i przed wymianą okablowania wew. było sporo"szczuplej" niż przed tj. przybyło basu (stał się miększy), scena stała się nieco szersza i poprawiła sie klarowność poszczególnych instrumentów. Niestety odsłuchu dokonywałem na niezbyt imponujących jakością klockach (wharfedale modus2) ale różnice są bardzo łatow wychwytywalne. Nawet moja żona stwierdziła, że muzyka stała się jakby pełniejsza. Odnośnie kondensatorów to obecnie siedzą tam ITT. Ponadto prosiłem o porady, a nie krytykę. Potrzebowałemporady bardziej doświadczonych osób właśnie po to by nie popsuć niczego. Poza tym jest to forum poświęcone DIY, a nie tematyce " jak odrestaurować stary sprzęt". Chcę jedynie wyciągnąć z tego wzmaka tak dużo jak to możliwe dla mnie i dla mojej kieszeni. Dziękuję za wszelkie porady.

Skomentuj

możesz:
            wylutować stare kondensatory i sprawdzić czy trzymają pojemność
            sprawdzić pastę termoprzewodzącą czy nie skrzepła
            poprawić luty
            nie powinieneś:
            wymieniać rezystorów (no chyba że padł)
            wstawiać BlackGate gówna
            regulować potencjometrów bez wiedzy od czego one są

jak nie masz co robić z kasą to górna półka kondensatorów to Nichicon.

Skomentuj

Niestety mój miernik nie mierzy pojemności :( ale na biegu jałowym słychać delikatne tętnienia w prawym kanale. Myślę, ze wynika to właśnie ze złej pracy obecnych, starych kondensatorów. Zakupiłem 2 szt 4700uf 63v SAMWHA i mam zamiar je wstawić w tor audio. Jeżeli będzie słyszalna poprawa wstawię je również w zasilacz. Potencjometrów nie ruszam, rezystorów również. Po przeglądzie wszystkich pcb stwierdzam, że luty są w porządku.

W kwestii Quada 303 nasuwa mi się jeszcze jedno, bardzo istotne pytanie... Z czym ten wzmak może dobrze się zgrać??? Mam na myśli monitory (podłogówki raczej odpadają ze względy na ograniczoną ilość miejsca. Pokój ok. 20m2. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi.
              Źródło to karta dźwiękowa MIA ECHO (szalenie neutralna z wybitną średnicą) i nie zamierzam jej zastępować żadnym CD ponieważ konfrontowałem ją niejednokrotnie z różnymiCD-kami, które w rezultacie zostały przez nią pożerane na śniadanie.

Skomentuj

Co do kondensatorów elektrolitycznych to raczej nie ma się nad czym zastanawiać, takie staruszki nie dość że nie trzymają parametrów, to jeszcze może wycieknąć z nich elektrolit i wtedy będzie zabawa.Tylko postaraj się o elementy dobrej jakości z kiepskimi szkoda lutowania ( i nie mam tu na myśli abyś pchał BG N )Właściwie schemat by się przydał, można wtedy dokładniej obmyślić co i jak zrobić.

Skomentuj

zaraz wrzucę schemat
                  Załączone pliki

Skomentuj

Kondensatory wyjąciowe wymienione. Zniknęły tętnienia z kanałów (prawego kanału). Wydaje mi się, że polepszyła się góra pasma oraz dół stał sie jeszcze dynamiczniejszy. Czasami jednak słuchać w okresach ok 20-30sek. lekkie trzaski (nadal w prawym kanale). Końcówka podłączona jest bez przedwzmacniacza. Wydaje mi się, ze przyczyną trzasków są stare kondensatory zasilacza. Na stronach poświęconych retsaurowaniu oraz modyfikacji 303 polecają by zastąpić dwa kondy 2200uf (oryginalne) na jeden 10.000uf. Co o tym sądzicie? Może lepiej zostać przy oryginalnej filtracji 2x 2200uf? Czy kondensator 10.000uf może zmienić charakter brzmienia końcówki mocy? Chciałbym by charakter brzmienia został jaki jest- analogowy, jak lampa.

Skomentuj

Wymień wszystkie elektrolity, te w zasilaczu daj np. 3300 lub 4700 (dwa oczywiście).

Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2

Skomentuj

Jeżeli trzaski są w jednym kanale to nie pochodzą od zasilacza, chyba że to dual mono jest.Myślę że może to być zimny lut, tzn. na początek trzeba poprawić lutowanie prawego kanału.

Skomentuj

Tzn.- te trzaski to były takie delikatne "pyknięcia". Od godziny jest totalna cisza... Potestuję jeszcze trochę, a jeśli znowu owe zjawisko da o sobie znać wtedy poprawię wszystkie luty. Kondensatory wymienię na 100%. Myślałem o 2x4700uF.
                          Po wymianie kondów wyjściowych zauważyłem również , że scena jakby ewoluowała tzn. instrumenty lepiej porozstawiały się w przestrzeni, a wokal podszedł sporo w górę i delikatnie wyizolował się spośród instrumentów - jest znacznie lepiej.
                          Mam jeszcze jeden problem, o którym pisałem wcześniej otóż zastanawiam się jakie kolumny do tego zakupić( w tej chwili Wharfedale Modus2). Mój budżet to okolice 1200zł. Przekopałem zasoby internetu lecz informacji na ten temat jest niewiele. W większości przypadków proponują elektrostaty QUAD'a lecz takie rozwiazanie nie bardzo mnie interesuje. Zastanawiam się czy ta końcówka poradzi sobie z jakimiś niewielkimi monitorami Dynaudio. Podobno B&W też całkiem nieźle brzmią... Pytanie tylko jakie?

Skomentuj

Co do kolumn to może ktoś bardziej osłuchany się wypowie.Zastanawiam się czy wejdą dwa kondy 4700uF na płytkę? Będą spore bo napięcie też nie małe. Jak chcesz poeksperymentować z brzmieniem to możesz dodać równolegle z kondensatorem wyjściowym jakiegoś foliowego powiedzmy 4.7uF do 22uF, jak masz oczywiście, to warto spróbować i tak samo kondensator zasilacza można załatwić. Wymień też resztę elektrolitów, na pewno są już suche jak pieprz.

Skomentuj

Przestrzeni dla kondensatorów jest sporo (wysokość ok. 14 cm, szer. ok. 4cm). Elektrolity wymienię wszystkie poniewaz uważam, że prze te 40 lat Quad "wypił" je na 100%. Cały czas szukam jakichś monitorów lecz nadal nie wiem, w którą stronę się poruszać. Nie chcę popełnić jakiegoś mezaliansu lub zamulić czy też przegiąć z ostrością przekazu. Lubię detaliczność i ciepło z klarowną średnicą. Najlepiej gdyby były w obudowie zamkniętej. Słucham w zasadzie wszystkiego. Rocka najmniej.
                              Last edited by SilverCrain; 31.08.2012, 19:01.

Skomentuj

to załóż nowy temat o zestawie głośnikowym :) albo czytaj forum

Skomentuj

Tak więc jestem po wymianie wszystkich elektrolitów z wyjątkiem tych z sekcji zasilania. Czekam na Nichicony Gold. Mam nadzieję, że będą dobre
                                  Dokopałem się do manuala Qada i tym samym dowiedziałem sie do czego służą potencjometry, o których mowa w początkowym poście. Są to potencjometry do regulacji prądów obu kanałów. Potwierdziło sie równiez moje podejrzenie, że ktoś nimi kręcił. Różnica napięć wynosiła ok 3V (prawidłowo 35.5V w obu kanałach) oraz napięcie regulowane na drugich potencjometrach (powinno być ok. 6mV) odbiegało od siebie znacznie- lewy kanał ok. 3mV, zaś prawy ponad 7mV. Poprostu masakra. Zastanawiam się jak to się stało, że tak rozregulowana końcówka grała tak dobrze :)
                                  Na chwilę obecną, mimo "kulejącego" zasilania jest znaaaacznie lepiej... Aż strach pomyśleć co będzie się działo po wymianie kondów w zasilaniu (2x 4700uF 100V).

Wracając jeszcze do rezystorów regulowanych to jak myślicie- warto je wymienić na nowe?
                                  Nie straciły precyzji i stabilności?

Skomentuj

2x 4700uF 100V
                                    Możesz wybebeszyć oryginalne. Wsadzić w puszki nowe . I będzie jak oryginał :)

Skomentuj

Wracając jeszcze do rezystorów regulowanych to jak myślicie- warto je wymienić na nowe?
                                      Nie straciły precyzji i stabilności?
                                      nic podobnego, wyreguluj na nowo i zostaw je. Po tak długim czasie uzytkowania to normalne, że "rozstroił" się hhehe

Skomentuj

Wyregulowałem.
                                        Po wnętrzu widać, ze ktoś w nim grzebał ponieważ elektrolity jednej końcówki zostały wymienione. Poza tym Quad był serwisie w 82r. :) i poddawany był regulacji i przy tej okazji oznaczone zostały punkty regulacyjne specjalnymi naklejkami. Po wyregulowaniu prądów znaczniki potencjometrów pokryły się prawie idealnie ze znacznikami na pcb.

Przewód zasilający Quad'a jest... delikatnie mówiąc bardzo lichy (cienki). Myślicie, ze jest sens wymiany na jakiś porządny (lepszy) ? Nie mówię to oczywiście o jakichś chorych przewodach za 2500zł, które piorą sprzątają i gotują Mam na myśli tylko i wyłącznie porządny, gruby przewód zasilający.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X