Nabyłem wczoraj całkem niezłą końcówkę mocy wraz z przedwzacniaczem firmy QUAD model 303. Przedwzmacniacz idzie w odstawkę ponieważ go nie potrzebuję. Jeżeli chodzi o kwestię samej końcówki to niestety kilka rzeczy trzeba zmienić lub wymienić. Na pierwszy ogień poszły przewody wewnętrzne tj. kable sygnałowe- były stalowe ekrany (zmieniłem na miedziane) oraz przewody wyjściowe stopnia mocy (pierwotnie siedziały tam ok 0,5mm2) na 2,5mm2. Zmiana okablowania spowodowała zmianę na lepsze. Wewnątrz siedzą również 4 elektrolity 2200uF, które na 100% nie spełniaja już swojej roli gdyż są to oryginalne kondensatory pakowane przez Quada. Ponadto wzmacniacz ostatni raz był na przeglądzie w 1982r. :biggrin: o czym świadczy etykieta wewnątrz.
Zastanawiam się czy jest sens pakować jakieś "wymyślne" i strasznie drogie kondensatory (BG ? ) czy może wystarczą "normalne" kondy. Zastanawiam się również czy jest sens wymiany rezystorów oraz kondensatorów zwykłych.
Zaintrygowała mnie jeszcze jedna sprawa. Otóż na pcb kanałów wlutowane są PR-ki. Ustawione są one wg znaczników na pcb z wyjątkiem jednego. Nie wiem czy zostawić tak jak jest czy przekręcić go tak by pokrywał się ze znacznikiem (boję się by czegoś nie upalić ponieważ nie wiem do czego tak na prawdę one służą).
Proszę o jakieś podpowiedzi...
Zastanawiam się czy jest sens pakować jakieś "wymyślne" i strasznie drogie kondensatory (BG ? ) czy może wystarczą "normalne" kondy. Zastanawiam się również czy jest sens wymiany rezystorów oraz kondensatorów zwykłych.
Zaintrygowała mnie jeszcze jedna sprawa. Otóż na pcb kanałów wlutowane są PR-ki. Ustawione są one wg znaczników na pcb z wyjątkiem jednego. Nie wiem czy zostawić tak jak jest czy przekręcić go tak by pokrywał się ze znacznikiem (boję się by czegoś nie upalić ponieważ nie wiem do czego tak na prawdę one służą).
Proszę o jakieś podpowiedzi...
Skomentuj