czyli np C9 i C10 220nf a R12 i R13 47k? pasowaloby? wtedy uzyskalbym wzmocnienie 2x?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wzmacniacz DIY
Collapse
X
-
Zamieszczone przez kaka22 Zobacz postaR12 i R13 47k? pasowaloby? wtedy uzyskalbym wzmocnienie 2x?
Zamieszczone przez kaka22 Zobacz postaczyli np C9 i C10 220nf
Skomentuj
-
Witam. Zrobilem i uruchomilem przedwzmacniacz Irka z modyfikacja wzmocnienia i wszystko dziala elegancko oprocz malych szczegolow.
1. Kiedy wlaczam wzmacniacz to idzie "strzal" na glosnik. Przed podlaczeniem przedwzmacniacza tego nie bylo.
2. Przy wylaczeniu wzmacniacza po zaniku napiecia w glosniku slychac krotki pisk ok 0,5 sekundy
3. Pojawil sie przydzwiek sieciowy i to dosyc glosny.
Przed podlaczeniem przedwzmacniacza zadne z tych rzeczy nie wystepowala. Koncowka mocy to LM3886 bez zadnych dodatkowych ukladow.
Przedwzmacniacz jest zrobiony na plytce uniwersalnej i mysle ze troche sie pogubilem z masami, wiec porzadek z masa to pewnie rozwiazanie pkt3.
Jak moge zlekwidowac pozostale "usterki"?
Skomentuj
-
nie. Z jednego trafa 2x24V AC. Ogolnie 2x10000uF filtracji a na przedwzmacniacz stabilizator na 24V i 100uF filtracji a miedzy 1 a 2 noga stabilizatora 100nF. Gdy odlacze zasilanie przedwzmacniacza (zostawiajac caly uklad w torze) wszystkie objawy ustaja. Wiec moze przyczyny trzeba szukac w zasilaczu?
Skomentuj
-
nigdy nie myslalem ze regulacja barwy moze cos takiego wywolac. Dzieki za pomoc. Z masami jeszcze popruboje a jak nie pojdzie to moze uda mi sie jakos markerem narysowac plytke od Irka bo tu w niemcowni ciezko o wydrk na papierze kredowym. Moze jeszcze jakas podpowiedz dot. prowadzenia mas?
Skomentuj
-
Przedwzmacniacz nie, ale zabezpieczenie się przyda. No i ma możliwość podpięcia słuchawek...
http://www.fratu.pl/irek/?uklad-zabe...cza-unizab2,68
Skomentuj
-
A nie ma jakiegoś prostszego rozwiązania, jakaś płytka z kilkoma elementami podłączona do końca wzmacniacza, przedwzmacniacza? Szczerze to nie chce robić tego zabezpieczenia, między innymi dlatego, że to kolejne koszty. Jeszcze mam małe pytanie co do kitu AVT-244(przedwzmacniacz na lm1036). Jak zrobić funkcje loudness? To znaczy do których wyjść dać włącznik?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kaka22 Zobacz postaTo czy czasem moj problem z przydzwiekiem nie jest powodowany czesciowo przez to, ze mam potencjometr od glosnosci przed przedwzmacniaczem?
a tak w ogóle przydźwięk to zbyt ogólne określenie co powoduje zbyt ogólne wnioski/propozycje naprawy.
Skomentuj
-
jeszcze przyszlo mi na mysl jedno. Kable z plytki przedwzmacniacza do potencjometrow reg barwy. Maja ok 15cm dlugosci i jak przyblize palec to przydzwiek sie nasila. Czy powinienem to polaczenie zrobic przewodami ekranowanymi? Masy mam polaczone w nast sposob: masy do plytki konowek mocy i do plytki przedwzmacniacza biore z zasilacza (z 0). A we wzmacniaczu i w przedwzmacniaczu laczone w gwiazde. Probowalem roznych ustawien i to jest najlepsze. Jak chcialem wszystko polaczyc w gwiazde w jednym punkcie to przydzwiek byl wiekszy. Mysle ze to wina tych przewodow pomiedzy pot a plytkami... Prosilbym o pomoc
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kaka22 Zobacz postaCzy powinienem to polaczenie zrobic przewodami ekranowanymi?
10 znakow
Skomentuj
-
Mam potencjometry Pihera plastikowe. wszystlo jest idealnie do momentu podlaczenia potencjometrow. Bez potencjometrow z przewodami na wierzchu nie ma zadnych niepozadanych odglosow. Przy metalowych potencjometrach to samo. Przewody mam juz ekranowane z masa podlaczona po jednej stronie. Brakuje mi pomyslow...
Skomentuj
Skomentuj