Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

dx-audio, holton 250w

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dx-audio, holton 250w

poszukuje koncowki ok 300w przy 4R
    natknalem sie na ten wynalazek http://dx-audio.pl/h250.php, cenowo wyglada dosc atrakcyjnie, ma pelne zabezpieczenia itp. czy moze ktos bardziej w temacie rzucic okiem czy warto?

ewentualnie co innego zrobic w tym przedziale mocy?

A-136 z Advance Electronic pracujący przy napieciu 65V. Będzie 300W/4om. Dasz trafko 2x47V 400W, "kilo" radiatora i końcówka spokojnie będzie pracowąła przy takim napięciu.

Skomentuj

Sam zamówiłem tę końcówkę z przeznaczeniem na panel do suba i czekam na weekend aż zajdę do domu, żeby ją złożyć
      Jak już odpalę to napiszę kilka zdań :)

Skomentuj

tylko czy ten wzmak z advance nie jest kopia altrona w ktorym bylo sporo bledow? ten dx ma dodatkowo pelne zabezpieczenie... hmmm

Skomentuj

A czy przypadkiem holtony 200 i 400 altrona nie były na mosfetach? Jesli tak to chyba nie jest to kopia tego - nieudanego i zjechanego przez irka - projektu.

Skomentuj

Dokładnie, holtony są na unipolarach. W opisie na H250 jest nawet to uwzględnione, że w zasadzie od holtona pochodzi H w nazwie

Skomentuj

może tutaj coś znajdziesz:
              http://diyaudio.pl/showthread.php/19...-Polskim-rynku

Skomentuj

Czyli nie koniecznie sprawdzona i dopracowana końcówka. A co powiecie o tym advance?

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

Skomentuj

Wez altrona, wprowadz poprawki Irka i bedzie dobrze.
                  Moj juz 4 rok gra i nic mu nie dolega, mam wersje 400.

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
                    Czyli nie koniecznie sprawdzona i dopracowana końcówka. A co powiecie o tym advance?

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2
                    Ja posiadam taka końcówkę ponad rok i działa bez zarzutu.

Skomentuj

Smiem twierdzic ze Holton 300 bedzie lepszym wyborem niz h250 z tego całego "dx-audio".

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                        Smiem twierdzic ze Holton 300 bedzie lepszym wyborem niz h250 z tego całego "dx-audio".
                        Może kolega napisze który holton (poproszę link do projektu) i dlaczego jest lepszym wyborem? Bo według mnie jeśli ten dx nie ma jakiegoś błędu to właśnie on jest lepszym wyborem ze względu
                        na większą sprawność i tańszy koszt wykonania całości.

Skomentuj

Pisze że H300,na 3 parach tranzystorów.
                          Szukaj użytkownika o niku "febirr"

Skomentuj

Ja nie będę szukał tego h300 ,ani użytkownika febir bo poprostu nie potrzebuje następnej końcówki.Mój wpis dotyczył tylko Twojego stwierdzenia że holton 300 lepszy od końcówki na bipolarnych i chciałbym abyś przedstawił konkretne argumenty to popierające.Mam nadzieje ,że jedynym argumentem wyższości holtona nie jest posiadanie przez Ciebie
                            takiej końcówki.Informacja ta będzie przydatna dla osób nie zdecydowanych co do wyboru typu końcówki.

Skomentuj

minęło trochę czasu, robił ktoś:
                              http://dx-audio.pl/h250.php

jak się sprawuje?

Jakoś porównywalna z uni czy sub150 irka?

jeszcze link:
                              http://dx-audio.pl/h250.php

Skomentuj

Witam,

sprawuje się (przez jakiś tydzień) dobrze. Jedyne co mnie niepokoi to mocno grzejacy się tranzystor w zasilaczu 24V. Dla spokojności dałem szeregowy rezystor 47Ohm i kawałek radiatora. Miałem zamiar przenieść go w ogóle na główny radiator ale sprawa wynikła po uruchomieniu i dałem sobie spokój. Poza tym nie mam uwag. Jedynie denerwująca jest ilość zworek.
                                Pod wzgledem elektronicznym, tj schematu nie czuję się na siłach wydać swojej opini.
                                Zastąpił on u mnie N-mosfeta Irka w panelu subwoofera. Może to autosugestia, ale wydaje mi się, że jest lepiej, troche niżej, napewno mocniej. Ale to może być też zasługa 2,5 x większej pojemności w zasilaczu. Wydaje mi się, że teraz mocniejszy i niższy bas jest "produkowany" przy mniejszym i szybszym wychylaniu się membrany GDN 30-500-4-AP.
                                Myślę, że warto zamowić u nich kit bo cena nie jest wysoka i nie warto biegać po sklepach za elementami. Z uwagi też na cenę, osobiście uważam to za lepszy wariant niż 200W od Advance Electronic.

Pozdrawiam,
                                Jacek Zieliński

Skomentuj

Niestety po schemacie widac brak podstawowej wiedzy w dziedzinie elektroniki, to taka partyzantka z przerabianiem cudzych schematow. Wiele ukladow jest zywcem zerznietych z moich schematow.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                                    Wiele ukladow jest zywcem zerznietych z moich schematow.
                                    Widzę dc detektor

Skomentuj

Witam,

ja tam się cieszę, że chociaż to jest dobre i sprawdzone, ponieważ w razie draki przynajmniej głośnik ocaleje

Pozdrawiam,
                                      Jacek Zieliński

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                        Widzę dc detektor
                                        W poprzednich schematach bylo tego wiecej ale glownie z ukladu zabezpiezcen. Stabilizator na tranzystorze i zenerce byl zerzniety 1:1 nawet nie silil sie na zmiane elementow i tak jak ja stosuje dwa rownolegle polaczone oorniki po 0,25W zeby zwiekszyc ich moc tak i on mial na schemacie.

A co powiesz raven na ta jego koncowke a scislej co sadzisz o D3, D4 i T6. Bo ja jeszcze dynamiczno statycznego zrodla pradowego to nie widzialem :) Moze to jakas nowosc a ja jestem za stary zeby to zrozumiec :) Zamiast jednej z tych diod powinen byc rezystor wtedy byloby to lustro pradowe wiec gosc nie zaoszczedzil, bo dioda drozsza od reza :) Zaoszczedzil tylko na tranzystorze bo wstawil diode :) Ech ,szkoda gadac.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X