Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki wzmacniacz około 40W oraz jak obniżyć napięcie w transformatorze?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Po co komu rozkrecac wzmaczniacz na 100%? przeciez to powoduje nieprzyjemne zniektrzałcenia,Teoretycznie do pokoju 15-35m2 40W rms spokojnie wystarczy.
    Wszystko zależy od efektywnosci zestawu.

Skomentuj

Dobra, kończmy z tymi watami, co? Posty nabijamy?

Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2

Skomentuj

Zamieszczone przez Prenbut Zobacz posta
        To jak to jest z tą Yamahą?
        Możesz. Ale ten model nie jest akurat za specjalny. Za ile możesz go mieć ?
        Lepiej np AX-396.

Skomentuj

Za 220zł, czyli podobnie do mojego diy. Z tą Yamahą jest dziwna sprawa, bo na odwrocie jest napisane, że współpracuje z kolumnami 8-16Ohm, a na różnych źródłach jest napisane, że osiąga moc 2x70W przy impedancji kolumn 4ohm. Skoro mówisz, że można podłączyć to ok, zdam się na mądrzejszych od siebie. Pożyczyłem od kolegi jego wzmacniacz na lm3886 i jak dla mnie gra ok. Czyli podsumowując mam już na oku obudowę i raczej wzmacniacz będzie na 2lm3886 lub lm4780. Teraz się muszę zdecydować czy robić diy czy kupić gotowca. Swoja drogą dzięki wszystkim za dotychczasową pomoc.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
            Teoretycznie do pokoju 15-35m2 40W rms spokojnie wystarczy.
            Wszystko zależy od efektywnosci zestawu.
            Praktycznie to 10W starcza do normalnego słuchania w 25m..

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
              Praktycznie to 10W starcza do normalnego słuchania w 25m..
              Zleży komu... :)
              Bo są tacy co im 2*0.5kW mało :)

Skomentuj

Takie rozważania ile komu mocy i do jakiego metrażu są nie na temat.
                Prenbut a czy możemy wiedzieć jakie to są kolumny?

Skomentuj

Telefunken tlx 1 professional.

Skomentuj

Telefunken tlx 1 professional.
                    To wiemy jakie masz głośniki a teraz jeszcze napisz pod co są obecnie podłączone.Być może nie warto robić coś nowego?Jeśli masz kiepski wzmak to zrób se ten na LM na początek bo i tak za jakiś czas będziesz chciał zbudować coś na tranach.LM to dobry początek aczkolwiek może być też nieśmiertelny TDA7294.Powodzenia
                    Last edited by zbyszek; 06.01.2013, 15:19.

Skomentuj

Aktualnie pod lm3886 kolegi, mogę je sobie przytrzymać póki nie zrobię/kupie czegoś. Czyli ta Yamaha a-420 to raczej niewypał? Jak ona wypada w porównaniu do lm3886?

Skomentuj

Aktualnie pod lm3886 kolegi
                        zapewne dlatego tak naciskasz na końcówki LM.Z tym trafem co masz możesz pokusić się o wykonanie końcówki Zbig'a v1.Tu polecał bym zrobić na jednej parze (wystarczy).Prosta w uruchomieniu i doskonale grająca (brzmiąca).Co do Yamachy-nie słuchałem ale zawsze możesz kupić i zaaplikować do niej właśnie końcówki Zbig'a v1 czy v2 .Poczytaj wątek i przemyśl http://diyaudio.pl/showthread.php/14...MOSFET-by-Zbig.

Skomentuj

Witam. Dostałem propozycje od kolegi kupienia Yamahy ax-500. Czytałem opinie o wzmacniaczu i wychodzi na to, że jest dobry. Jego moc przy impedancji kolumn 4ohm to 120W. Kilka stron wcześniej przekonaliście mnie, że wzmacniacz musi być mocniejszy od kolumn o te 20%. Problem w tym, że tutaj wzmacniacz jest mocniejszy od kolumn o ponad 100%(kolumny 50W, wzmacniacz 120W). Jeżeli podłącze kolumny do tego wzmacniacza to najpewniej pójdą z dymem? Co do diy to na razie popatrzę gotowe wzmacniacze na allegro i jak nie uda mi się niczego kupić to zacznę powoli coś robić.

Skomentuj

Jeżeli podłącze kolumny do tego wzmacniacza to najpewniej pójdą z dymem?
                            Trzeba z głową korzystać ze wzmacniacza
                            marcinsywala.pl
                            Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Może spotkał się ktoś z podobną sytuacją w praktyce? Jak rozpoznać, że to już koniec głośników? Nie będę ukrywał strasznie się napaliłem na tą Yamahę. Mogę ja mieć za 150zł.

Skomentuj

No to ją bierz i nie marudź
                                marcinsywala.pl
                                Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Czaruję...
                                X