Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Filtrt do suba

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Filtrt do suba

Pierwsza z planowanych rzeczy....
    Filtr ma:
    - sumowanie kanałów
    - regulacje głośności :)
    - subsonic 4 rzędu f - ~15hz - możliwość wyłączania ( bo to tylko w sumie przydatne dla "gramofoniarzy" :P )
    - filtr przestrajany ~ 30-180Hz (-3dB 4rząd) , 35-230Hz (-3db 2 rząd) - możliwość przełączania 2/4 rząd
    - opcjonalny układ LT umożliwiający znaczną poprawę osiągów głośnika.
    http://www.linkwitzlab.com/filters.htm#9
    http://www.trueaudio.com/st_lkxfm.htm - tutaj jest arkusz do exela umożliwiający łatwe policzenie wartości elementów.
    Jak sam to przetestuje to napisze tutoriala.
    Możliwa jest skokowa zmiana fazy przełącznikiem od LT gdzy nie jest ona używana. U3B jest wtedy konfigurowany jako wzmacniacz odwracający. Przydatne ja źródło odwraca fazę.
    - płyną regulację fazy.
    - wyjście w przeciw fazie do łatwego mostkowania końcówek mocy.

widok prototypu i schemat:

Schemat prototypu:
    https://docs.google.com/file/d/0BzfG...it?usp=sharing

błędy do poprawy:
    - odwrotnie działający przełącznik LT.
    - zły opis przełączników S3 i S2 na płytce

zmiany do wprowadzenia:

- możliwość zasilania filtru bezpośrednio z końcówki mocy.
    - wejście wysokopoziomowe.
    - możliwość pominięcia filtra (praca pełno pasmowa)

- zamontowanie zwykłych miniaturowych potków zamiast montażowych pod R5, R37
    - rozsunięcie C2, C6 aby można włożyć większe foliowce.
    - większy footprint pod C23
    - dołożenie kondensatorów poprawiających stabilność wtórników na NE5532
    - dołożenie kondensatora poprawiającego stabilność układu LT
    - dodatnie footprint dla zwykłych elektrolitów pod C2, C6, C26, C29
    - zamian miejscami przełączników s2, s3

Co jeszcze zmienić/dodać ?
    np. auto on/off ?
    Czekam do środy. Potem pokazuje poprawioną płytkę i zmawiam kolejny prototyp w ilościach kilku sztuk.
    Do testów na pewno dostanie Paweł (jak będzie miał taką chęć) kto jeszcze zobaczę.
    Last edited by raven1985; 18.02.2013, 17:50.

nice, ale auto on/off czy ja wiem czy to potrzebne. Niech inni się wypowiedzą:-) Ogólnie kawał dobrej roboty:-)

Skomentuj

przewidujesz wersje SMD ?

Skomentuj

Auto on-off oraz możliwość zasilania z końcówki mocy bardzo by się przydała. W ten sposób bierze się np Uniampa, wykorzystuje wyjście mostkowe i ma się wzmak 250W/8R do suba z pełną funkcjonalnością. Dość prosty sposób na panel do suba :)
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Witam,

czy dobrze zrozumiałem, że układ LT jest dedykowany tylko do obudowy zamkniętej ?

Pozdrawiam,
          Jacek Zieliński

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
            - wyjście w przeciw fazie do łatwego mostkowania końcówek mocy.
            juz wiem do czego o wykozystam
            mam wszystko poza glosnikiem (mam na niego ochote) oraz trafem (zalatwi sie )

Do testów na pewno dostanie Paweł (jak będzie miał taką chęć) kto jeszcze zobaczę.
            rozumiem ze filtr 2.1/2.2 to osobny projekt?

Skomentuj

Zamieszczone przez kurdzio Zobacz posta
              przewidujesz wersje SMD ?
              Nie. Nie widzę sensu. płytka nie będzie i tak wiele mniejsza bo jej długość/szerokość wynika z rozmiaru potków i przełączników.

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
              Auto on-off oraz możliwość zasilania z końcówki mocy bardzo by się przydała.
              Formalnie to jedno wyklucza drugie :P
              Aby działało i miało sens auto on/off to musi być zasilane z innego zasilacza niż końcówka :)

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
              czy dobrze zrozumiałem, że układ LT jest dedykowany tylko do obudowy zamkniętej ?
              Zgadza się.
              Tak prosto pisząc to układ umożliwia zmianę parametrów głośnika elektronicznie :). Normalnie robi się to zmieniając pojemność obudowy która ziania fs i qtc. Za pomocą tego LT mając głośnik o jakiś parametrach qtc i fs w danej obudowie możemy zmienić go na głośnik o innych parametrach qtc i fs :).
              Oczywiście to nie perpetuum mobile . Głośnik musi być nie byle jaki z zapasem wychylenia i mocy.

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              rozumiem ze filtr 2.1/2.2 to osobny projekt?
              yes :)

Skomentuj

jak bedziesz robic pcb do 2.2 to weż mnie pod uwagę

Skomentuj

Witam,

a jak widzisz opcję aby STX 30-500-4AP zamknąć szczelnie i zaaplikować mu elektroniczną korekcję ? Będzie lepiej niż w BR ?

Pozdrawiam,
                  Jacek Zieliński

Skomentuj

Nie mam pojęcia. Nie znam tego głośnika, nie bawiłem się jeszcze LT i nie pobawię bo filtr poleci do LuSzTi-ego

Skomentuj

Aby działało i miało sens auto on/off to musi być zasilane z innego zasilacza niż końcówka :)
                      No jasne, ale można by było przewidzieć opcję na dopięcie zewnętrznego zasilacza, lub w ogóle jakiś prosty dopinany zewnętrzny moduł z zasilaczem pomocniczym oraz funkcją auto on-off.
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

moduł z zasilaczem pomocniczym oraz funkcją auto on-off.
                        Nie chcę za dużo kombinować żeby ograniczyć potem liczbę maili na skrzynce :P
                        Moduł do którego podpina się już tylko filtr i jest gotowy panel ale to inna bajka :)

Skomentuj

Solidna robota siedzi w tym co projektujesz raven
                          wszystkie rezystory 22k (np R4) mają niwelować "stuk" w głośniku podczas przełączania? (chwilowe zawieszenie toru sygnału "w powietrzu"?)
                          4 kondensatory 100n równolegle w linii zasilania - każde oddzielnie pod WO?
                          kondensatory 4.7u do odcinania DC pewnie, a czy bez 100k za nimi działało by to poprawnie?
                          ostatnie pytanie, na wyjściach WO dałeś (nie wszędzie) rezystory 100, dlaczego tylko tam i jaki były by efekt bez nich?

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                            wszystkie rezystory 22k (np R4) mają niwelować "stuk" w głośniku podczas przełączania? (chwilowe zawieszenie toru sygnału "w powietrzu"?)
                            tak o to chodzi żeby wejścia nie były w powietrzu w chwili przełączania. (Oczywiście przełącza się bez stuków :cool:)
                            4 kondensatory 100n równolegle w linii zasilania - każde oddzielnie pod WO?
                            zgadza się.
                            kondensatory 4.7u do odcinania DC pewnie, a czy bez 100k za nimi działało by to poprawnie?
                            chodzi Ci o R29/34 ? Tak ale dzięki nim druga strona kondensatora nie wisi w powietrzu jak nic nie jest podłączone. Można przełączać sie miedzy wyjściami i nie ma "łup !"
                            Kondensatory oczywiście odcinają DC.
                            ostatnie pytanie, na wyjściach WO dałeś (nie wszędzie) rezystory 100, dlaczego tylko tam i jaki były by efekt bez nich?
                            Na samym wyjściu wiadomo. Żeby odizolować wzmacniacz od potencjalnego obciążenia pojemnościowego (np długi kabel, czasami też końcówki mocy mają na wejściu podłączony kondensator do masy). Nigdy nie wiadomo kto, czym i co podłączy :)
                            A R15 w tym samym celu bo all pass ma impedancję wejściową którą nie każdy WO trawi :)

Skomentuj

Aby działało i miało sens auto on/off to musi być zasilane z innego zasilacza niż końcówka
                              Do ok 200W na toroidzie ma to sens bo trafo pobiera bardzo mala moc w spoczynku, tylko koncowka musi miec stby. Tak sie robi panele do subow na TDA i tak tez ma rozwiazane zasialnie moj sub150. Dopiero w sub300 jest osobne trafo stby i ono niestety sporo psuje. Nie jest zbyt ekologiczne jak na dzisiejsze czasy, choc w porownaniu z chinskimi panelami na EI ktore ciagna 25W w stby to i tak jestem ekologiczny (moj panel ciagnie 6czy8W) :)

---------- Post dodany o 19:46 ---------- Poprzedni post o 19:44 ----------

No jasne, ale można by było przewidzieć opcję na dopięcie zewnętrznego zasilacza, lub w ogóle jakiś prosty dopinany zewnętrzny moduł z zasilaczem pomocniczym oraz funkcją auto on-off.
                              Od dluzszego czasu mam w planach zewnetrzny filtr z zasilaczem, autowlaczeniem i obudowa. Moznaby podlaczac do niego dowolne zewnetrzne koncowki mocy. Jest tylko jeden problem a nazywa sie cena :) Filtr, zasilacz, obudowa i robi sie drogo :( Ale same filtry zaczynam sprzedawac bo juz mi sie nie chce robic paneli, tylko malo kto bedzie wiedzial co z nimi zrobic.

---------- Post dodany o 19:49 ---------- Poprzedni post o 19:46 ----------

Auto on-off oraz możliwość zasilania z końcówki mocy bardzo by się przydała. W ten sposób bierze się np Uniampa, wykorzystuje wyjście mostkowe i ma się wzmak 250W/8R do suba z pełną funkcjonalnością. Dość prosty sposób na panel do suba
                              Niestety niezbyt tani :) Co innego cos zrobic tanio i z sensem a co innego dac wogole mozliwosc zlozenia tego amatorom. Dla was pojawia sie tylko mozliwosc ale sensu ona nie ma :) Sub ma tylko sens jak jest caloscia sam w sobie, rozczlonkowywanie modulow powoduje to ze cena i klopot montazowy rosnie. Policzcie ile kosztuja osobne moduly np z carton audio.

---------- Post dodany o 19:59 ---------- Poprzedni post o 19:49 ----------

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
                              Charakterystyka w OZ opada w dol z nachyleniem zawsze 12dB/okt a w dobrym b-r 24 a nawet 30db/okt. Z tego wzgledu latwiej podbic cos w zamknietej niz w b-r. Ale mozna i podbijac w b-r wtedy najlepiej nisko zestroic b-r w miejscu gdzie chcemy podbijac bo w tym punkcie glosnik ma mala amplitude a wiec duza moc moze przyjac.

Niestety testy takiego sztucznego podbicia w OZ wykazaly ze jest to nic innego jak elektroniczny bass reflex ze wszystkimi negatywnymi jego skutkami. Charakterystyki pomiarowe byly piekne ale odsluchowo strasznie mulilo no i glosnik latal jak szmata i bardzo latwo wzmacniacz sie przesterowywal. Jedyny plus to ze taki elektroniczny b-r mozna dowolnie przestrajac.
                              Ja robilem testy z subsonikiem nawet nie wyobarzam sobie wersji bez niego, glosnik od razu by wyplulo. To idiotyczny projekt linkwitzlab, oparty tylko na teorii.
                              Last edited by irek; 11.02.2013, 20:06.

Skomentuj

Witam,

dzięki, cofam pytanie i odpuszczam temat.

Pozdrawiam,
                                Jacek Zieliński

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                                  To idiotyczny projekt linkwitzlab, oparty tylko na teorii.
                                  czytałeś to ? :P
                                  Stefek zbudował na tym 2.1 jak mnie i Ciebie jeszcze na świecie nie było :P
                                  I ma suba na tym.
                                  Wiec żadnej teorii tu nie ma tylko praktyka.
                                  Equalizing the frequency response of a woofer with a "Linkwitz Transform" does not require any more power over what the driver can handle for maximum excursion without damage. Such equalization merely makes it easier to run the driver voice coil into its mechanical stops. Whether such equalization is useful depends solely upon the driver's volume displacement capability and the desired sound levels.
                                  Tak sie robi panele do subow na TDA
                                  No i wtedy zaoszczędza się ile 2-5W w spoczynku ? dla mnie to bez sensu równie dobrze może zostać włączony non stop wyjdzie prawie na to samo :) A ile lutowania mniej :P
                                  Jak jest osobny zasilacz to co innego.

---------- Post dodany o 22:07 ---------- Poprzedni post o 22:03 ----------

tylko malo kto bedzie wiedzial co z nimi zrobic.
                                  to właśnie problem . Z drugiej strony zawsze jest ten pierwszy raz i jakoś człowiek wie w tedy co robić :cool:

Skomentuj

czytałeś to ? :P
                                    Stefek zbudował na tym 2.1 jak mnie i Ciebie jeszcze na świecie nie było :P
                                    I ma suba na tym.
                                    Wiec żadnej teorii tu nie ma tylko praktyka.
                                    Sprawa jest bardzo prosta tylko malo kto ja widzi. Glosnik pracujac w nieefektywnym zakresie pracuje nieefektywnie, dowalanie mu mocy nic nie daje!! Zreszta wszystkie te teorie nie uwzgledniaja zupelnie wplywu pomieszczenia!!
                                    Sprzedalem juz wiele paneli do subow i tylko ze 2-3razy zrobilem podbicie basu. Reszta w wiekszosci pytala jak ustawic filtr i co to jest faza :) Dlatego ja wiem z praktyki ze taka korekcja jest idiotyczna a Ty dopiero za jakis czas chce sie o tym sam przekonac :)

No i wtedy zaoszczędza się ile 2-5W w spoczynku ? dla mnie to bez sensu równie dobrze może zostać włączony non stop wyjdzie prawie na to samo A ile lutowania mniej :P
                                    Jak jest osobny zasilacz to co innego.
                                    Dodatkowy zasilacz stby to duzy wydatek, male trafo plus duzy drogi przekaznik a do tego sporo polaczen sieciowych bardzo niewygodnych. Do pewnej mocy toroid moze dzialac non stop pobierajac jalo mniej pradu niz transformatorek dwu watowy! Jak z mojego projektu mostka TDA wywalisz trafo czuwania i zasilisz uklad toroidem to pobor pradu w stanie czuwania spadnie a ty zaoszczedzisz na czesciach do ukladu! Juz mi sie nie chce tego ciagle tlumaczyc a jeszcze nikt sie nie znalazl kto by to sprawdzil. Ale kiedy trafo czuwania ma sens to juz trzeba umiec okreslic :) W dzisiejszych czasach kroluje technika impulsowa a to zupenie zmienia postac rzeczy. Fora internetowe sa 100lat za murzynami i tu nadal ludzie mysla jak zdobyc schemat 500watowej koncowki mocy, nie maja tylko pojecia po co im taka moc. Szkoda gadac..

Skomentuj

W robocie, zanim wylądowałem w szpitalu robiłem rozeznanie zasilacza impulsowego nieizolowanego o wydajności 12VDC/100mA, co w zupełności wystarczy aby zasilić układ czuwania, który zdaje się nie musi być właśnie izolowany. Obudowy to zwykle SO8 lub DIP8, skuteczność w okolicach 70%, a w czasie czuwania pobór praktycznie minimalny.
                                      Fajnie wypadają układy Viper od ST, ale chyba najlepiej nowa kostka Texasa, o której na razie nie mogę pisać z powodu NDA. Ale ma się pojawić w wolnej sprzedaży w okolicach lipca.
                                      Może warto by było o czymś takim pomyśleć?

Skomentuj

Ty dopiero za jakis czas chce sie o tym sam przekonac
                                        Będę się przekonywał :)
                                        linkwitz mi jednak na idiotę nie wygląda
                                        Oczywiście taką korekcją nie da się z byle pierdziawki zrobić hi-endu :)

Dodatkowy zasilacz stby to duzy wydatek, male trafo plus duzy drogi przekaznik
                                        Nie potrzeba tego wszystkiego :)
                                        Zasilacz może być bez trafa , zamiast przekaźnika triak :)
                                        W TDA układ auto on/off można podłączyć do wejścia stby i oszczędzać te 2-5W bez trafa czuwania, przekaźnika i zbędnych kosztów :)

o im taka moc
                                        Żeby głośniej było

---------- Post dodany o 21:56 ---------- Poprzedni post o 21:55 ----------

Może warto by było o czymś takim pomyśleć?
                                        Warto TI ma już w ofercie układ wypełni rezonansowej przestworki do takich zastosowań.

---------- Post dodany o 21:57 ---------- Poprzedni post o 21:56 ----------

Tylko amator z forum i tak jej nie zrobi :) Prędzej go prąd zabije.
                                        Nie wspominając już nawet że jest to nieopłacalne a wprowadzanie do produkcji i oficjalnej sprzedaży == spore koszty.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X