Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jeden kanał gra ciszej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jeden kanał gra ciszej

witam

posiadam amplituner marki Kenwood TK - 60 z lat '60. I mam z nim mały problemik jak w temacie. Prawy kanał gra nieco ciszej niż lewy i bez 'głębi'. Problem leży na pewno w stopniu końcowym ponieważ gdy puszczę sygnał z pre na inny wzmacniacz to oba kanały grają równo. Wymieniłem kondensatory na wyjściu (nie ma tutaj zasilania symetrycznego) i w zasilaniu, dźwięk ogólnie poprawił się, szumy dużo mniejsze jednak problem prawego kanału pozostał. Napięcia spoczynkowe ustawiłem. Co ciekawe na tym kanale ktory gra ciszej jest wieksza skladowa stala na wyjsciu (ok 0,6 - 0,7 V ) a na tym który gra dobrze jest 0,25 V. Z tego co widzialem to nie ma tam PRków do regulacji składowej stałej. Co może być nie tak? Myślę jeszcze nad wymianą elektrolitów na płytce końcówki mocy, ale nie wiem czy to może rozwiązać ten problem? pozdrawiam :)

nie jestem elektronikiem ale dostrzegam duzo bledow logicznych

Zamieszczone przez dobrus Zobacz posta
    (nie ma tutaj zasilania symetrycznego)
    zasilanie symetryczne jest na 100% (+/-). pewnie chodzilo ci o to ze lewy i prawy kanal ma osobny zasilacz?

Napięcia spoczynkowe ustawiłem.
    prad spoczynkowy

Co ciekawe na tym kanale ktory gra ciszej jest wieksza skladowa stala na wyjsciu (ok 0,6 - 0,7 V ) a na tym który gra dobrze jest 0,25 V. Z tego co widzialem to nie ma tam PRków do regulacji składowej stałej. Co może być nie tak?
    ja bym zaczal od wymiany malych tranzystorow.

Skomentuj

zasilanie symetryczne to jest + 0 - a nie + - ,poza tym gdyby było symetryczne to nie byłoby kondensatorów na wyjściu . Chodziło oczywiście o prąd spoczynkowy ustawiłem wg specyfikacji na 30 mA. Dlaczego zacząłbyś akurat od wymiany tranów?

Skomentuj

Masz serwisówkę to na początek pomierz napięcia na tranzystorach - prawidłowe wartości masz podane na schemacie. Wymiana elektrolitów jak najbardziej może być wskazana, zwłaszcza, jeśli sprzęt stał długo nie włączany.

Skomentuj

serwisówki właśnie nie mam i to jest największy problem. W sieci jest tylko manual do modelu 60B który wygląda prawie identycznie jednak to całkowicie inny układ. Wydaje mi się że po wymianie tych kondensatorów jest nieco lepiej dlatego też powymieniam resztę bo tak czy siak po 46 latach chyba wypada to zrobić. Tranzystory wolałbym zostawić na sam koniec jako ostateczność. Dodam że nic się nie grzeje itp

Skomentuj

lata 60, no co staruszek, rozstrojony bo elementy pasywne na bank straciły swoje znamionowe wartości.
            Przez to przyczyn może być setki, tyle ile jest elementów... teraz" szukaj igły w stogu kondensatorów ":)

Skomentuj

elektrolity mają tą wlasność że nie przepuszczają składowej stałej, tak więc to cichsze granie plus większa składowa w tym jednym kanale mi pasują .. nie ma co szukać, tam jest raptem 8 elektrolitów w 1 kanale, wymienię wszystkie od razu :)

Skomentuj

A to nie będzie to?
                TK-60_1.jpg
                TK-60_2.jpg

Skomentuj

Czaruję...
                X