Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz CA - przeróbka filtra wejściowego w preampie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Haha wiedziałem że będzie wojna

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
    To dowodzi tylko jednego ze ile uszow tyle zdan! I co sie uparliscie na firme WIMA!!??
    No tu się zgodzę, bo to prawda, jednak nikt się nie uparł na firmę wima - po prostu miałem w domu elementy, to czemu miałbym ich nie używać tylko kupować nowe innej formy? ;/ Mkt to mkt, mkse to mkse, mkp to mkp...

No wlasnie piszesz bez sensu! TL072 nie bierzesz pod uwage bo jest zly ale TL074 jest dobry? Przeciez to to samo tylko jeden 2 ch a drugi 4ch? A to sygnowanie do audio to chyba dla amatorow co musza miec napisane ze widelec jest do spagetti Wzmacniacz operacyjny czyli wzmacniacz uniwersalny!! I raczej nie znajdziesz go w zadnym DAC-u bo ma za duze szumy zeby go tam stosowac.
    Wiem że tam napisałem bez sensu i dziś się sam dziwiłem, ale jak się ma otwartych kilkanaście datashitów do opampów, to się różne błędy mogą wkraść. A to że w datashicie ma napisane gdzie go można przykładowo stosować, to co ja na to zrobie. Pewnie jakbym poszukał, to bym i znalazł. Ale nie chce mi się, bo po co?

Dosc duzy ten prad spoczynkowy ale dobrze ze wogole jest bo ja tam nie widze zadnej regulacji.
    Bo tu jest zrobiona na stałe, nie ma prka. Często spotykany zabieg w tańszych wzmakach.

To moze napisac kazdy Zapraszam na slepy test tysiac probek i masz z dokladnoscia 100% rozpoznac co gra! Podejmujesz sie?
    http://diyaudio.pl/showthread.php/20...-poprawi%C4%87

Ciekawe ile elektrolitow znajduje sie w torze sygnalu w tym wzmacniaczu? I dlaczego akurat wymiana jednego na wejsciu daje takie spektakularne efekty Ten kondensator zwykle nie jest konieczny wiec ja bym jeszcze sprawdzil jak wzmacniacz gra bez niego
    Dokładnie 22 elektrolity w całym przedwzmacniaczu i 2 bipolary. Kto pisał że to są spektalularne efekty? Już widzisz tylko swoje zdanie, że powiedziałem że wzmacniacz gra teraz milion razy lepiej i jest teraz hajendem, choć wcale tak nie uważam, bo widzę ile rzeczy jest w nim skopane i do poprawy. Ale wzmak nie warty dalszych modyfikacji, a obecne przyniosły satysfakcjonującą poprawę i tego się trzymajmy.

---------- Post dodany 11.03.2013 o 01:00 ---------- Poprzedni post 10.03.2013 o 16:29 ----------

Ok, zamiast rezysora 6,8k między emiterowymi i lustrem wstawiam prke 10k i mam regulacje pradu spoczynkowego, to mam wtedy bardziej hajendowy wzmak?

Ile daje regulacja prądu spoczynkowego do grania wzmacniacza, a ile wymiana opampa, czy starych kondesatorów? Za 12zł wyremontowałem wzmacniacz i mu polepszyłem trochę szybkość. Czy to tak wiele? Aż tak w oczy kuje? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
      Ile daje regulacja prądu spoczynkowego do grania wzmacniacza
      Dużo więcej niż wymiana konda

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
        Dużo więcej niż wymiana konda
        Ale chodzi chyba o aspekt techniczny, mierzalny a nie o to co słychać na końcu?

Przyznam że wiele razy bawiłem się regulacją prądu w symasymie czy uniampie, i nie przynosiło to IMO żadnej różnicy w brzmieniu wzmacniacza - może jak dałem za mało, to czuć było słabszą kontrole głośników, a jak za dużo, to wysokie zostawały przytłumiane ale to na pewno mniej słyszalne aspekty niż to co zrobiłem.

Skomentuj

Zleży od wzmacniacza ale w kiepskich przeważnie jest wyraźnie słyszalny i mierzalny.
          W przeciwieństwie do wymiany konda czy WO.
          Uni i Sym mają Toshiby a one są już na tyle dobre że wpływ może być mniejszy.
          Teraz mam u siebie wzmacniacz Racjonalnego na tych tranach bez sprzężenia zwrotnego i słychać.

Skomentuj

Hmm napisałem 28mV o napięciu między masą a rezystorami emiterowymi - mam multimetr Unit'a ut33b - ale jakoś tak sądzę że ma słaba tolerancje pomiaru. Niby jakby była słaba bateria - to by wyświetlał informacje o tym, a nie mam drugiego żeby zmierzyć mu baterię.

Niby napięcia w zasilaczu pokazuje praktycznie takie same jak na zasilaczu w kompie w biosie, ale przy pomiarach na niskich wartościach mu nie ufam.
            Czy mógł przekłamać pomiar aż o tyle? Ale dla obu kanałów pokazał chociaż tyle samo, a to pewien plus.

Zmierzę jutro z ciekawości inne wzmaki CA, akurat mają regulacje prądu spoczynkowego.

Skomentuj

Masz zmierzyć spadek napięcia na rezystorze emiterowym czyli na jego zaciskach, potem z tego wyliczyć prąd spoczynkowy z I=U/R.

Skomentuj

Ok, może inaczej, na innym pacjencie:

Na tych pinach od biasu początkowo było na lewym 6,4mV a na drugim 7,8mV - offset dla lewego to 22mV a dla prawego 38mV.

Czyli wychodzi 7mV/0,1R = 70mA na kanał, sporo. Ale schematu nie mam, to się nie dowiem czy tak ma być, oscyloskopu też żeby sprawdzić czy nie zniekształca.

Wyregulowałem do 7mV na obu kanałów, offset dla lewego to 24mV a prawego 33mV.

Wygląda na to że jest ok, różnic nie słyszę po tej kalibracji...

Tego drugiego jak wymontuje z samochodu, to zrobię mu pomiar, bo na kanał miały offsetu jak pisałem po 28mV.
                Last edited by LightSound; 13.03.2013, 15:36.

Skomentuj

Hmm napisałem 28mV o napięciu między masą a rezystorami emiterowymi
                  Między emiterem tranzystora a wyjściem - na rezystorze emeiterowym.
                  Tak zmierzyłeś prąd spoczynkowy + dc offset :)
                  lewym 6,4mV a na drugim 7,8mV
                  No takich zmian to nie usłyszysz :P
                  Ustaw sobie blisko 0.
                  Najczęściej wzmacniacze samochodowe tak pracują . Klasa AB w car audio to jak A w sprzęcie domowym

Skomentuj

Między emiterem tranzystora a wyjściem - na rezystorze emeiterowym.
                    Tak zmierzyłeś prąd spoczynkowy + dc offset
                    Hmm to w takim razie deko zgłupiałem - nie pójdę po wzmacniacz do samochodu bo już ciemno i zimno znowu - ale na logikę, po tym co zmierzyłem i Ty napisałeś wydaje mi się że skoro tam są rezystory 0,2R to jest tam bardzo mały prąd spoczynkowy. Ponowny pomiar wymagany, ale jak będzie cieplej i jaśniej, czyli pewnie w weekend.

No takich zmian to nie usłyszysz :P
                    Ustaw sobie blisko 0.
                    To co mi tu mówicie że bardziej to słychać niż wymianę WO czy konda :P

A co do blisko zero - potencjometr na maksa odkręcony w lewo dawał 4,2mV.

DC Offset mogę mierzyć na wyjściu wzmacniacza?

Skomentuj

A ja mam kolejne pomysły na tuning mojego

Jak skończę to pokaże abyście mogli sie ze mnie śmiać jak z pharoha po teście kondow
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A ja popieram takie zabawy:)

W ten sposób (z identycznego założenia "ideolgicznego") powstał gdzieś tam tutaj opisany G5 z preampem na BurrBrownach.

I akurat usłyszałem różnicę w stosunku do fabrycznej motoroli :)
                        Kolega ostatnio się zabrał też za taki projekt, to mu jeszcze do schematu dorzuciłem 3-ciego BB żeby miał nonfading dla suba :P

I w ten sposób, fabryczne radio obsługujące pilota, zmieniarkę - ale bez perspektyw, bo bez wyjść liniowych - nabrało nowego życia i uzasadnienia :)
                        (szczególnie z powodu pilota przy kierownicy)

BTW - coś identycznego, ale z Sonym XM-3020s mi chodzi po głowie- żeby mu podstawkę wlutować i się pobawić - ma być zasilaniem dla wooferów i/lub tweeterów.

Skomentuj

Odświeżę trochę temat, dawno nikt nie dolewał oliwy do ognia :P

Nawet przez przypadek wpadłem na ciekawostkę:

http://translate.google.pl/translate...400g_tune.html

Dla różnych wersji wzmacniaczy na poszczególne kontynenty: USA, JAPAN, Europa - stosowali inne elementy - kondy i opampy... Czemu? Rodek też miał taką technikę, Infinity też...

lklukasz może też coś skrobnie o swoim dopieszczonym wzmaku :)

Skomentuj

Skrobne jak go lepiej poznam :)
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                            X