Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Impedancja kolumny 4-8Ohm

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam, mam pytanie związane z tym tematem.
    Posiadam yamahe 960 II (8-16ohm) oraz cztery kolumny z 20cm basowymi głośnikami, 1 zestaw to czterodrożny AUDIO-QUIPMENT AD150 4-8ohm (wyglądem jak cath 150) oraz drugi universum 003.864 6nn z głośnikami isophon P203s. Zdjęcia znalezione w internecie;

Każda kolumna po pomiarach miernikiem ma ~ 4ohm czyli jak załączę wszystkie A+B (połączenie równoległe) po pomiarach wzmacniacz ma obciążenie ~2,5ohm na kanał w efekcie czego po 5 minutach grania na 1/3 obróconej gałce volume radiatory robią się już gorące. Dźwięk zaskakuję szczegółami i dynamiką, dosłownie po pierwszych odsłuchach przestraszyłem się odgłosów burzy w jednym utworze:biggrin:, słucham muzyki trance w formacie flac i wav.
    Przy połączeniu szeregowym mam ładne ~ 8ohm ale niestety dźwięk już dużo traci na wartości, wokal oraz sopran przypomina muzykę z samochodu odsłuchiwaną na zewnątrz przy zamkniętych wszystkich drzwiach.
    Jest jakiś sposób odciążyć wzmacniacz nie tracąc jakości dźwięku, a nie zmieniając kolumn czy wzmacniacza ?
    Czy pozostaje tylko słuchanie w umiarkowanym obciążeniu ?

Skomentuj

dzwiek sie psuje bo laczone sa szeregowo 2 rozne zestawy!
      podlacz tylko jeden zestaw i bedzie OK

Skomentuj

Skończyło się na tym, że kupiłem wzmacniacz do którego można podpiąć kolumny 4-16Ohm. Dzięki wszystkim za pomoc.

Skomentuj

Czaruję...
        X