Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Preamp mikrofonowy SMD

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Preamp mikrofonowy SMD

Czy ten preamp da się zasilić z USB ? http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT2392.pdf
    Na usb jest 5v wiec chyba nie? Czy w/w jest wart uwagi ?
    Zna ktoś inne maluśkie preampy mic ? Coś może jeszcze mniejszego ? :)
    Czy zasilenie takiego pre 3x guzikową 3V np. 2032 to dobry pomysł, w sensie wydajnościowym?

---------- Post dodany o 18:33 ---------- Poprzedni post o 18:08 ----------

Zapomniałem dopisać do czego to.
    Chcę zbudować mikrofon do pomiarów na wkładce WM-61a
    Przy użyciu rurek alu z czego jedna ma średnice wew. 22mm i do niej chcę zmiescic ten pre

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
    Czy ten preamp da się zasilić z USB ?
    Jesli zastosujesz opampa pracujacego od 5V to sie da.

Czy w/w jest wart uwagi ?
    Nie jest wart uwagi, bo w konstrukcji tego preampa popelniono kilka zasadniczych bledow.

Czy zasilenie takiego pre 3x guzikową 3V np. 2032 to dobry pomysł, w sensie wydajnościowym?
    Przy tym opampie niestety nie bo pobiera znaczne 5mA, gdybys zastosowal ''ekologiczny'' opamp to wtedy tak. Niestety te o niskim poborze pradu maja dosc duze szumy.

Chcę zbudować mikrofon do pomiarów na wkładce WM-61a
    Tylko po co? I tak potrzebujesz Jig-a wiec latwiej wbudowac pre w niego. A jak chcesz mierzyc bez autokalibracji to nie potrzebny ci pre bo ma go kazda karta muzyczna.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
      Nie jest wart uwagi, bo w konstrukcji tego preampa popelniono kilka zasadniczych bledow.
      właśnie by otrzymać taką odp. zadałem moje pyt. :) Dzięki Irek za info.

Tylko po co? I tak potrzebujesz Jig-a wiec latwiej wbudowac pre w niego.
      No i właśnie o to mi chodzi, że mam jiga już z pre wbudowanym, ale ja tego jiga nie używam, bo i SW nie używam, bo i win XP nie posiadam.... W ogóle to chyba całkowicie zrezygnuje z jiga.
      Preamp mic mi potrzebny no bo jak to bez ? przez line-in musi być.

Skomentuj

Jak to, musi?

Skomentuj

Nie musi byc przez line in. Tak jest lepiej tylko dlatego ze line in jest stereofoniczne i do jednego kanalu podlacza sie mikrofon ze stosownym pre, jest on wtedy wymagany a do drugiego kanalu sygnal z wyjscia karty muzycznej ten sam co biegnie do wzmacniacza. A najlepiej ten z wyjscia wzmacniacza. Dzieki temu przy kazdym pomiarze dokonywana jest autokalibracja, karty/wzmacniacza. Nie jest wtedy wymagana kalibracja stala, warto zrobic kalibracja roznicy kanalow. W praktyce pasmo karty i wzmacniacza sa plaskie wiec autokalibracja nie wnosi nic znaczacego. Wiec spokojnie mozna robic pomiary wykorzystujac wejscie mikrofonowe.

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
            Jak to, musi?
            Wiec spokojnie mozna robic pomiary wykorzystujac wejscie mikrofonowe.
            Nie można wtedy gdy karta nie posiada we. mic a tylko samo line-in

Wracając do tematu potrzebuję dobrego pre do wkładki WM-61a. Nie musi być SMD(mały) może mieć normalne rozmiary. Można gdzieś dostać godny uwagi pre ? albo ew. chociaż samą płytkę, np. Wallin`a. (Nie mam warunków by wykonać samemu - chcę kupić)

Skomentuj

właśnie by otrzymać taką odp. zadałem moje pyt. :) Dzięki Irek za info.

No i właśnie o to mi chodzi, że mam jiga już z pre wbudowanym, ale ja tego jiga nie używam, bo i SW nie używam, bo i win XP nie posiadam.... W ogóle to chyba całkowicie zrezygnuje z jiga.
              Preamp mic mi potrzebny no bo jak to bez ? przez line-in musi być.
              Zawsze można wrócić do starych metod czyli mikrofon ,pre,generator szumu różowego,analizator widma (bez kompów,windows'ów,kart ,jigów itp).

Skomentuj

http://sklep.avt.pl/p/pl/48197/wzmac...o+montazu.html

Skomentuj

No to zamawiam go. Mam nadzieje że nie ma jakiś błędów konstrukcyjnych....
                  Dzięki.

Skomentuj

Działa mam taki :)

Skomentuj

Czaruję...
                    X