Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Filtr dolnoprzepustowy do subwoofera z auto-OFF

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Filtr dolnoprzepustowy do subwoofera z auto-OFF

Znalazłem taki oto schemacik filtra do subwoofera aktywnego, http://www.lcaudio.com/pdfs/subfilter.pdf
    Czytałem ze gdzieś na tym forum była jakaś dyskusja o tym filtrze, tylko jej nie znalazłem. Tak czy tak chciałem sie dowiedzieć czy ktoś już go uruchomił i przetestował? Może ktoś mi powie czy warto go składać?
    Zainteresował mnie przede wszystkim dlatego że dolna częstotliwość to 16hz.

O filtrze za dużo nie wiem, ale tu jest wątek: http://diyaudio.pl/showthread.php/16...ustowy-aktywny

Skomentuj

Dzięki za link, tam sie głowili nad potencjometrem 4x100k ale nawet teraz na alle... jest taki -trochę drogo,... ale można coś wykombinować inaczej z potencjometrów montażowych z jakąś dorobioną ośką.

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
        Zainteresował mnie przede wszystkim dlatego że dolna częstotliwość to 16hz.
        A co w tym takiego ciekawego? W ukladzie jest regulowany filtr subsoniczny, teoretycznie mozna regulowac czestotliwosc i dobroc czyli podbicie. Niestety nie dziala to tak jak jest napisane, wiec to taka pseudo regulacja.

Generalnie filtr to prosta klasyka.
        Bezsensowny jest ten poczworny potencjometr.
        Problematyczna moze byc regulacja fazy, bo przy fazie na 0 opamp poprzedzajacy bedzie obciazony pojemnoscia 100nF a to wrozy wzbudzeniem.
        Detektor sygnalu jest dosc dziwny bo jest to komparator nastawiony na wysokie 25mV, nie wiem jak to bedzie dzialac w praktyce.
        I jeszcze ten przekaznik zwierajacy wyjscie opampa akurat jak jest w stby, idiotyczne rozwiazanie.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
          Bezsensowny jest ten poczworny potencjometr.
          :???:

Skomentuj

chciałbym mieć jakiś filterek z regulacją dolnej częstotliwości odcięcia (subsonic), mógłby mieć możliwość podbicia o 6db np 30Hz-40Hz, płynna regulacja fazy, regulacja głośności i regulacja górnej częstotliwości odcięcia. Mogłoby być ciekawie, ale niestety nic takiego nie znalazłem:-P

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
              chciałbym mieć jakiś filterek z regulacją dolnej częstotliwości odcięcia (subsonic)
              Tylko po co? Chcesz regulowac cos czego nie slyszysz?

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
              mógłby mieć możliwość podbicia o 6db np
              Ten wlasnie ma cos takiego ale tylko w teorii, bo to praktycznie nie dziala tak jak mozna by sie tego spodziewac.

Niby wszystko z tym filtrem w pozadku ale starsznie amatorsko jest zaprojektowany, myslalem ze LC audio cos soba reprezentuje.

Skomentuj

Irku nie słychać dokładnie i o to chodzi, powiedzmy mając możlwiość regulacji od 20 do 35 hz, moglibyśmy dobrać optimum do naszych oczekiwań. W ten sposób zmniejszamy wyhylenie głośnika przy tym samym poziomie wysterowania, daje nam to też możliwość mocniej podkręcić wzmacniacz i głośnik dłużej daje radę. Jeżeli dany głośnik słabo sobie radzi w dolnym paśmie to nie ma sensu go nim męczyć, ale chciałbym to jeszcze dokładnie potestować tylko nie mam czym.

Skomentuj

A co innego byście zaproponowali, z podobnymi funkcjiani?

Skomentuj

przypuszczam, że trzeba by zrobić coś takiego od podstaw...

Skomentuj

Niestety tak. Filtr to bardzo prosty uklad a jak na razie nikt nic sensownego nie zrobil a ja swoim opracowaniem nie mam ochoty sie chwalic :)

Skomentuj

Jak ktoś ma trochę oleju w głowie to schemat mu do niczego nie potrzebny bo na podstawie zdjęcia twojej płytki ogarnie wszystko :P
                        To nie prom kosmiczny

Skomentuj

Ten z panelu ma TDA też "nie jest zły" :)

Skomentuj

Tylko po co? Chcesz regulowac cos czego nie slyszysz?
                            Niby wszystko z tym filtrem w pozadku ale starsznie amatorsko jest zaprojektowany, myslalem ze LC audio cos soba reprezentuje.
                            Dziwne mam subika strojonego portem na 16hz i słysze te czestotliwosci.
                            A co do filtra to posiadam w swoim panelu i ten filtr i eq 20-25-30-40-45-50hz.
                            Doskonale sie spisuja nie było z nimi problemów,aczkolwiek potrzebuja symetrycznego zasilania 15V

Skomentuj

Masz jakiś link do tego eq, albo schemat ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                                Dziwne mam subika strojonego portem na 16hz i słysze te czestotliwosci.
                                Jak puscisz z generatora 16hz to uslyszysz 16hz. Ale wlacz muzyke i pokrec subsonikiem miedzy 16 a 30hz a roznicy nie uslyszysz. Masz niewielka szanse na bass testach i jak masz bardzo duzy glosnik ktory tak nisko potrafi zejsc. W praktyce zaden glosnik nei zejdzie nizej niz 25hz.

---------- Post dodany o 20:01 ---------- Poprzedni post o 19:59 ----------

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                Jak ktoś ma trochę oleju w głowie to schemat mu do niczego nie potrzebny bo na podstawie zdjęcia twojej płytki ogarnie wszystko :P
                                To nie prom kosmiczny
                                Mozna prosciej, bo polaczyc dwa filtry z mojego ukladu na TDA i wyjdzie filtr 24dB/oct regulowany podwojnym potkiem. Ale przeciez juz taki filtr powstal na i dlaczego o nim wszyscy zapomnieli?

Skomentuj

. Ale przeciez juz taki filtr powstal na i dlaczego o nim wszyscy zapomnieli?
                                  Podeślesz linka ?

Skomentuj

Byl gdzies na stronie glownej. Niestety troche brumial bo pcb nie do konca dobrze bylo zaprojektowane :)

Zreszta filtr mozesz zrobic dowolny i tak wszsytkie maja ten sam schemat, roznia sie tylko wartosciami elementow i iloscia blokow funkcyjnych. A jesli chcesz jakies ciekawsze eq na zakres basowy to nie przypominam sobie zeby ktokolwiek robil cos takiego. Ja tylko raz bawilem sie wyrownaniem czyli podbiciem na najnizszych czestotliwosciach i efekty byl taki ze charki pomiarowe byly piekne a glosnik zaczal mulic, latal jak glupi i szybko przesterowywal sie wzmak.

Skomentuj

Tutaj jest eq; http://diyaudio.pl/showthread.php/20...ra-550wat-4ohm
                                      http://img713.imageshack.us/img713/7899/dsc4046nef.jpg

Projekt ; http://sound.westhost.com/project84.htm
                                      do tego jeszcze ten filtr z pierwszego postu, jeśli dobrze rozszyfrowałem.
                                      Pracuje nad swoją płytką i na chwile obecną wyszło mi coś takiego;

Nad filtrem jeszcze pracuje.

Skomentuj

Wiem jak dziala korektor graficzny, problem w tym ze efekty jego dzialania sa teoretyczne a odluchowo mizerne. Jesli glosnik nie przetwarza pasma ponizej pewnej czestotliwosci to zadna korekcja go do tego nie zmusi.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X