Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Transformator toroidalny.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

irku , mogę prosić o nazwę hurtowni chociaż na PW, która ma tańsze trafa z zalanym środkiem ? :)

Pozdrawiam
    http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Wracając do mojego trafa, które brumiło. Miałem podpięty filtr przeciwzakłóceniowy, tylko jako, że u siebie mam problem z uziemieniem w gniazdkach, to nie do końca działał tak jak powinien. Wywaliłem, teraz 230V leci bez filtra. Do tego na jednej końcówce był za duży prąd (powinien być 120mA, był 220mA). Aktualnie jest cicho :) Gdybym znowu coś usłyszał to napiszę.

Trafo 'audio' jutro do mnie przyjeżdża :)

Skomentuj

To jak podepniesz trafo "audio" to napisz czy słyszysz różnice w stosunku do obecnego.

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
          irku , mogę prosić o nazwę hurtowni chociaż na PW, która ma tańsze trafa z zalanym środkiem ? :)

Pozdrawiam
          Również bym prosił.

Skomentuj

Trafo dzisiaj przyjechało. Podepnę dopiero jutro pod wzmacniacz, który używam, bo dzisiaj nie mam czasu na zabawę.

2tyg czekania (zgodnie z tym co mają na stronie). Wersja 'audio' + jak to oni nazwali uchwyt do montażu antywibracyjny tj blaszka na górę + 2 gumowe podkładki. Całość (w tym około 17-20zł kurier) 191,33zł.

Skomentuj

Irek pisał że zamawiał z poltrafo mam od niego transformator w uniampie i patrzac na ten audio niewiele się różni ma podwojna izolacje na przewodach w pierwotnym uzwojeniu czyli lepiej jak tu nic nie buczy i w sumie zapłaciłem za niego 100zł a ma 250VA czyli połowę taniej za to samo.

Skomentuj

Witam,

Bardzo się cieszę że trafiłem na ten wątek. Aktualnie jestem na etapie wyboru transformatora i początkowo miało to być zwykłe trafo z toroidy.pl ale chyba trzeba zrezygnować. Trafo o mocy rzędu 500VA, 2x35-38V.
                Również chętnie dowiem się czy wersja audio faktycznie jest cichsza. Rozumiem że mocowo są zbliżone?

Patrzyłem na stronę poltrafo, spotkałem się z wpisami na forach że pojedynczych sztuk nie robią. A wersja audio z toroidy to dużo pieniędzy jednak

Skomentuj

Jak mozesz poczekac do weekendu to powiem ci na 100% bez zciemniania. Zamawialem jedno z toroidow z zalanym srodkiem i mocowaniem ktore buczy aczkolwiek pracuje we wzmacniaczu dobrze. sprzedalem i teraz przyszlo mi drugie full audio. Oba te same parametry do uniampa TS300VA PRI:230V SEC:2x32V. W weekend porownam organoleptycznie bo obecnie to wyglada troche hmmmmm pajakowato a w sobote lub niedziele chce wszystko przlozyc do obudowy metalowej.

Skomentuj

I jak tam, udało się coś zbadać?

Skomentuj

Panowie, gdzie w rozsądnej cenie można nabyć tytułowy transformator. Widzę że AVT ma w miarę rozsądne ceny, chyba znacie coś bardziej atrakcyjnego?

Skomentuj

AVT/toroidy.pl/allegro

Skomentuj

Witam. Z poprzednim trafem tj niezalewanym wystarczyło podłożyć coś miękkiego pod trafo i problem ucichł. 'Wzbudzanie' było przez problem z jedną końcówką - prąd spoczynkowy trochę za wysoko poszedł.

Aktualnie w BG1 mam trafo z toroidów audio. Buczy dużo mniej, ale i tak coś tam minimalnie słychać. Oczywiście obu transformatorów nie mam w obudowie - czekają za nimi, więc to buczenie też ucichnie.

Czy warto dopłacać 80-90zł do wersji audio? Tak jak ktoś wcześniej napisał, psychicznie będziemy spokojni, że lepiej wzmacniacza nie dało się zrobić

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
                            Nawet nie zauważyłem odpowiedzi Twojej (w nowych postach w ogóle nie było że ktoś odpowiedział).
                            Zewnętrzny link bo ten forumowy jest do d..y.

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                            To wyglada na to ze ten uklad nie wiele robi a raczej przeszakdza. Ale mozliwe ze cos wprowadza w emisje zaklocen a dokladniej zmienia power factor. Jak wzmacniacz jest tylko wlaczony i nie gra to prad plynie przez rezystor a wiec nie "w szczytach nie szarpie" tak zasilania. Przy wiekszej mocy uaktywniaja sie diody zeby nie ograniczac mocy zasilania. Mozliwe ze ma to tez jakis wplyw na slyszalny brum trafa, ale tylko na biegu jalowym.
                            Dokładnie jest tak jak pisze Irek.
                            Od jakiegoś czasu miałem problem z transformatorami (z toroidy.pl w wersji audio o zwykłych z Indela nie wspomnę) : zależnie od pory dnia,szczególnie późnym wieczorem,bez sygnału ze źródła w końcówkach mocy_ warczały jak stare traktory!!
                            Napięcie stałe w sieci mam w normie,poza tym że jest grubo ponad 240V.
                            Po zapodaniu muzy cichły ale nie do końca , jednak do zaakceptowania.
                            Po zaaplikowaniu tego mostka z rezystorem i kondem : kompletna cisza !
                            Testy robię już od paru dni i w jednej końcówce mogę wypinać ten mostek i równie szybko go dołączać-różnica jest masakryczna!Także o żadnej pomyłce i autosugestii nie ma mowy:)

Skomentuj

Hm, to to zanim złożę obudowę to dodam układ, przeszkodzić nie przeszkodzi, a czasem pomoże Aktualnie jest tak, że (trafo audio) nawet jak przyłożę ucho to jest zupełna cisza - mówię poważnie

Skomentuj

Ja trafo 1,7kW w 7100 też mam idealnie cichutkie, muszę ucho na nim położyć żeby usłyszeć jego cichą pracę.
                                Przeważnie mam ok 30mV dc w sieci, tak samo jak freedi, a u niego warczy.
                                I o co kaman? Jakie śmieci powodują taką pracę?

Skomentuj

Czaruję...
                                X