Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Rozumiem to doskonale:) scythe1123...dlatego chyba nie powstanie nic takiego co dogodzi wszystkim pomysłom

Skomentuj

Ja się zastanawiam nad integrą lub osobno pree, ale to wyjdzie w testach, na razie mam taki plan wykorzystać dotychczasową barwę z 450 plus potek na pga z buforami na wej i wyj.
      Coś takiego: http://www.markhennessy.co.uk/showpi...main_audio.gif omawiane pree z 408 pominę całkowicie ze względu że jest całkowicie na dyskretnych elementach trudno dostępnych tranach (kostka łatwiej dostępna ) a dwa komplikacja połączenia z pga.
      Skoro pree z 408 ma wzmocnienie około 10dB a ten pre na pga z buforami około 4,78dB to raczej wystarczająco?

Całość opisu pga znalazłem tutaj dość rozbudowane pree ,selektory, itp

Skomentuj

Dlatego jestem zainteresowanymi klockami które mi odpowiadają, mi nie przeszkadza, że jest kilka płytek, łatwiej jest ułożyć 6 mniejszych płytek niż 3 większe.
        Dziwi mnie zerowe zainteresowanie soft startem od jaskiniowca.

Skomentuj

Sam wziąlbym 2 sztuki tego softstartu w wersji uproszczonej.

Skomentuj

Zamieszczone przez micha7n Zobacz posta
            wyjdę na malkontenta może...ale szkoda że nie da się zrobić opcji sterownika w wersji "top full" ..tzn coś ala w oryginale 450 tak żeby mógł obsłużyć całą integrę. Na płycie zaaplikować wszystkie zabezpieczenia na głośniki, zabezpieczenia końcówek, termiczne do tego soft start i do tego sterownik panela przedniego tzn głośność na ewentualnym ALPS'ie i Selektor z przekaźnikami (dodatkowa płytka ) na wejściu. Wtedy byłoby wszystko zwarte i kompletne. A w chwili obecnej soft start będzie jedną płytką, zabezpieczenia drugą, a trzecią sterownik volume+selector integry. Kolejnych kilka płytek w środku.
            Sterownik w wersji V2 kolegi Jaskiniowca to fajna opcja i jest tam praktycznie wszystko, ale brak tam np obsługi sterowania wzmakiem choćby selektor kilku wejść i silnik Alpsa. Pewnie większość nie będzie się bawić w integrę wiec to nie bedzie konieczne, ale mi akurat taka opcja się podoba...jak w oryginale.
            +1

Docelowo pewnie tak czy siak zrobię pre, ale do tego czasu dobrze by nic nie wyleciało w powietrze i była jakaś podstawowa możliwość obsługi ;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
              Dziwi mnie zerowe zainteresowanie soft startem od jaskiniowca.
              Bo miało być szybko i prosto, więc tak jest, czyli softstart z opcją zaprzęgnięcia do włączenia "bele" czego bez stosowania przemysłowych włączników o dużej obciążalności styków.
              A tu nagle żeby jeszcze zabezpieczenia, selektor, potencjometr, najlepiej wszystko z pilota, następny nie chce potencjometru więc po co za nieużyty kawałek pcb płacić i tak w kółko.
              Zabezpieczenia Jaskiniowca te zielone V2 + ten softstart załatwia całą końcówkę ponieważ zasilacz jest na mostku i kondach "śrubowych" więc coś ala pająk i z głowy.
              Co do reszty to zróbcie sobie zbiorowo konkretny projekt, załatwcie kogoś kto to rozrysuje i do zakładu odda i po sprawie.
              Tak samo było z volcano na as, był pomysł, byli ludzie od wymyślania i powstał, już nie mówie że pod ten konkretny projekt ale ogólnie.

Skomentuj

Dlatego nie widzę problemu w tym, że to jest oddzielnie.
                I tak sam planuje zrobić pre na pga z wyświetlaczem i sterowaniem z pilota ale prawdopodobnie to będzie inna obudowa.
                Wolę mieć zabezpieczenie złożone zanim zacznę odpalać końcówkę.

Skomentuj

Tutaj na tym forum jest tylko jeden problem cena, sterowniki mam płytka ta jest wyposażona we wszystkie elementy wykonawcze i zasilanie. Sterowniki te będą wyposażone docelowo w procki stm32f100 i razem z tymi prockami będę kompatybilne do zdalnego sterowania piloty .
                  Po prostu w podstawkę dip18 która jest pod tego pic16f będzie wpina przejściówka pod stm .
                  Co do będzie potrafiło - wszystko , później jeszcze powstanie wersja z wyświetlaczem .

Tylko tutaj jest jeden problem cena , krótko licząc sam transformatorek do tej pcb kosztuje 35zł -40 zł sześc przekaźników dobrej jakości 60 zł . Same części do finalnej wersji będą wychodziły ok 300 zł - nie licząc pcb .
                  Gotowe tego tupu układy będę miał w cenie ok 500 zł - :) i tutaj wątek się urywa .
                  Układ powstał głownie dla osób które biorą ode mnie złożone moduły do 7100 .

Jeżeli ktoś potrzebuje jakiegoś alu na kilogramy, w Rybniku jest fajna hurtownia .
                  Tylko jak tam byłem to zapomniałem się spytać czy sprzedają w detalu przez internet ich strona jest tylko forma ogłoszenia .
                  Jest to typowy magazyn który z żadnym sklepem nie ma nic wspólnego, jak tam byłem to gość nawet tam nie miał komputera. Maja tam tez takie sztangi radiatorów 16cm szerokie żeberka 5cm cięte na wymiar i płatne od kilograma jak by ktoś potrzebował .
                  Co do cen to kupiłem tam dzisiaj 14 szt radiatorów - 35cm długich , 28 kątowników-35cm i 20 płaskowników , 5m-50mm-30cm, 1,5 kg śrubek m-3 .
                  Wszystko gość mi pociął na wymiar na miejscu i zapłaciłem za to zaledwie 520 zł .
                  Licząc po cenach allegro za same te płaskowniki zapłacił bym ok 300 zł .

Ogólnie jest mi to potrzebne do budowy lamp na diodach mocy 25wat .
                  Masa rożnego rodzaju profili alu z radiatorów akurat nie ma za dużego wyboru .

http://www.alu-plex.pl/

Skomentuj

Panowie zaczynam czynić i swoją wersję obudowy. Będę się starał zbliżyć do oryginału w jak największym stopniu, z tym że za namową dzwiedzia zrezygnowałem z upychania końcówki i przedwzmacniacza do jednej budy. Może wiecie jakich wymiarów transformatora należy się spodziewać? Potrzebna mi ta wiedza do rozplanowania miejsca w obudowie aby właściwie zaprojektować wszystkie bachy wchodzące w skład obudowy.

Na początek zająłem się spodnią częścią obudowy.... blacha ocynk 2,5mm cięta laserem
                    A tak to wygląda:

cięcie tego badziewia zajęło bagatela 1,5h

Jeszcze jedna sprawa. Zakupiłem metr radiatora z piekarza... Będę ciął na wysokość 160mm. Jeśli ktoś chętny pisać.
                    A oto link do wyżej wymienionego radiatora.

http://www.piekarz.pl/?item=41819

Skomentuj

Na pcb są dwa błędy:
                      - rezystor R26 jest zamieniony miejscami z R30
                      Rozumiem że R26 na PCB ma być wlutowany 150om, a R30 to 1k.

Skomentuj

Tak, zobacz sobie - tam są 4 tranzystory (Q13, Q14, Q15, Q16), każdy z nich powinien mieć rezystor 150R przypięty do emitera.

Jeśli dobrze pamiętam, to dzwiedziu podesłał Wam także schemat całego układu - wystarczy na niego patrzeć w czasie lutowania :) I naprawdę, polecam na niego spoglądać kiedy są wątpliwości :)

Skomentuj

Jasne .Dzięki.

Skomentuj

Żeby nie robić syfu w tym wątku stworzyłem wątek z listą zainteresowanych pcb do softstartu jaskiniowca.
                            Także jak ktoś jest zainteresowany proszę o wpisanie na listę.
                            http://diyaudio.pl/showthread.php/23...774#post402774

Skomentuj

U mnie do przodu z kolosem :-)

Skomentuj

To idziemy "łeb w łeb"

Skomentuj

Wątek jest na tyle rozwinięty i zawiera tyle niekonkretnych informacji, że w pełni zasługuje na miejsce w offtopicu a nie na przyklejony wątek. Jakbym miał teraz złożyć swoje pcb i poszukać rzeczowych informacji, to musiałbym kilka godzin przewalać nic nie wnoszące informacje...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                    Jakbym miał teraz złożyć swoje pcb i poszukać rzeczowych informacji
                                    Inni jakoś nie mieli z tym problemu, ale jak zwykle tylko Ty masz wiecznie problemy.
                                    Czego z tego postu nie rozumiesz: http://diyaudio.pl/showthread.php/23...l=1#post391073
                                    Mam opisywać rezystor po rezystorze i jeszcze foto gdzie on się znajduje?
                                    Zamiast wiecznie problemów szukać tam gdzie ich nie ma, wrzucił byś na pierwszą stronę w/w zawartość postu i po sprawie, nikt nic nie musiał by szukać.

Skomentuj

Ja nie będę miał problemu ze złożeniem, kiedy będę tego potrzebował. Wątek ma już tyle stron spamu, że zamiast ułożyć wszystko w jedną całość i pokazać od A do Z jak powinna być przedstawiona (podobno dobra) konstrukcja, to Wy szukacie dziury żeby na siłę ten spam przykleić. Zaraz cała strona będzie samych przyklejonych a nic się nie dzieje... Ten klon będzie kolejnym wzmakiem, który za jakiś czas i tak odejdzie na bok i nie będzie już tyle spamu o nim... A jak będzie się w nim pisało dużo to i z automatu będzie na pierwszej stronie i masz po problemie.

Skomentuj

Zamieszczone przez freedi Zobacz posta
                                        To idziemy "łeb w łeb"
                                        Nie do końca bo mój już się grzeje :-)

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                        A jak będzie się w nim pisało dużo to i z automatu będzie na pierwszej stronie i masz po problemie.
                                        Nie można było tak od razu tylko ciśnienie dźwigać? :-)

Skomentuj

Nie dzwigam. Ty to tak odbierasz.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X