Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

To dokładnie takie płytki są już zaprojektowane i robione przez jaskiniowca:)

Skomentuj

Ale po co są te wszystkie spekulacje chłopaki pokażą co można użyć zrobią PCB jeśli ktoś uzna za stosowne to kupi i po problemie jeśli nie to będzie tworzył po swojemu.
      DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

A moim zdaniem przy takiej ilości kitów płytka powinna mieć all (zabezpieczenia, kondy, wskaźniki czy co tam jeszcze), większość i tak zrobi na standardowych częściach z kitów.

Skomentuj

Dlatego mówię wszystko wyjdzie w "praniu" mi też pasowałoby cały komplet ale przy takiej filtracji w zasilaczu może wyjść że trudno będzie zmieścić takie wielkie kondensatory na PCB.
          DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
            Ja proponuję dwa pcb: 1. regulacja barwy 2. kontrola wskaźników wysterowania wraz z zabezpieczeniami.
            Te pcb już są więc po co je drugi raz robić?

Zabezpieczenia na upc i wskaźniki po lewej - Jaskiniowiec ma na stanie.
            A na barwę zrobimy tu zamówienie.
            Last edited by dzwiedziu; 18.12.2013, 19:54.

Skomentuj

Dotychczas miałem zrobione taki zestawik zabezpieczeń .
              składał sie z dwóch pcb .
              Na jednej pcb był soft start , filtr , dwa protektorki - 3 wejścia , podwójne zab zwarciowe , dwa reg tmp do sterowania wentylatorami , wej na bimetal , zdalne sterowanie na bazie avt 390 - dla mnie jest ułatwienie bo każdy sam kupuje zaprogramowany układ . Wszystko to działało na zasadzie wyłączenia transformatora zasilającego z podtrzymaniem , na drugiej pcb był protektor odcinający głośniki oraz układ do vu-metrów . całość się uzupełniała zrobione jest bez jakiś wydziwiań .
              Tych pierwszych pcb już nie mam .

Co według można zmienić , ulepszyć w drugiej wersji .
              - Soft start i filtry bez zmian .
              - Zdalne sterowanie na bazie procka z avt 390 zostało by w niezmienionej formie .
              - zabezpieczenie zwarciowe zostało by zmienione na układ z transoptorami, podwójny , układ by powodował wyłączenie trafa zasilającego
              - protektor układ by pozostał taki sam na tranach jednak na płytce dołożył bym przekażniki odłączające kolumny , działał by na zasadzie wyłącz transformator , odetnij kolumny .
              - drugi protektor do detekcji napięcia na obudowie .
              - usunięty jeden reg tmp od wentylatorów , pozostał by tylko jeden .
              - dołożony układ ta7318 , tylko tutaj muszę całość nieco rozbudować , żeby zwiększyć wydajność prądową , w standardowej aplikacji ten ta nie radzi sobie z dużymi vu-metrami .
              - wejście na bimetal .

- można by tez dołożyć driver do sterowania silnika potencjometru . Ale jeżeli to ma być sama końcówka mocy jest to niepotrzebne .

Koszt takich pcb byłby w granicach 70 - 80 zł przypuszczalny .
              Utwórzcie listę , to zamówię wam takie sterowniki z zabezpieczeniami .

Skomentuj

Zamieszczone przez jaskiniowiec Zobacz posta
                Utwórzcie listę , to zamówię wam takie sterowniki z zabezpieczeniami .
                Myślę że tak się zrobi ale trzeba poczekać na PCB do klona i kity a następnie sukcesywnie będziemy robić dalej zamówienia bo myślę że większość osób będzie chciało robić integre.

Skomentuj

Jak dla mnie, to co napisałeś byłoby optymalnym rozwiązaniem. Zasilacz każdy zrobi po swojemu, a kto chce układ barwy, może go od ciebie kupić.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                    Myślę że tak się zrobi ale trzeba poczekać na PCB do klona i kity a następnie sukcesywnie będziemy robić dalej zamówienia bo myślę że większość osób będzie chciało robić integre.
                    Ja bym nie czekał do czasu jak przyjdą PCB do końcówek a jeżeli kolega się deklaruje że może zaprojektować to nic tylko zamawiać wersje full ze sterowaniem potencjometrem itp itp, od razu także PCB do Preampa i barwy kto będzie chętny.

Takie moje zdanie

Skomentuj

Bez przesady, moim zdaniem lepiej nie robić "wszytskiego w jednym", dla mnie lepszym wyjściem jest sterowanie głośnością poprzez impulsator, z resztą myślę o preampie jako oddzielnej skrzynce.

Skomentuj

Nie widzę problemu nie lutowania kilku elementów i pominięcia np opcji zdalnego sterowania potencjometrem. Osobiście zrobił bym wszystko oprócz barwy i pre na jednym PCB, dodatkowo tam umieścić układ stand by także na pilota i mamy wtedy pełnowartościowy sterownik do integry jak i końcówki mocy. każdy powinien być zadowolony.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                          z resztą myślę o preampie jako oddzielnej skrzynce.
                          Nie ty jeden tak myślisz, bo skąd bez słuchania będzie wiadomo że ten preamp zagra , może z innym będzie lepiej/inaczej bardziej trafiając w nasze gusta

Skomentuj

Zamieszczone przez gucio. Zobacz posta
                            Osobiście zrobił bym wszystko oprócz barwy i pre na jednym PCB, dodatkowo tam umieścić układ stand by także na pilota i mamy wtedy pełnowartościowy sterownik do integry jak i końcówki mocy. każdy powinien być zadowolony.
                            +1

Skomentuj

Dokładnie.
                              Końcówka jako końcówka ładnie gra ale z pre dopiero pokaże na co ją stać.
                              Z tym że pre trzeba dobrać pod gust i z wzmocnieniem max 3x (niecałe +10db) wystarczy zupełnie.

Skomentuj

Korekcji barwy jakoś bardzo nie potrzebuję, czasami używam tylko do zmniejszenia ilości basu. Wiec myślałem o preampie na pga2311.
                                rozumiem że podłączenie źródła za pośrednictwem potencjometry odpada i trzeba wzmacniać sygnał?

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                                  rozumiem że podłączenie źródła za pośrednictwem potencjometry odpada i trzeba wzmacniać sygnał?
                                  To jest dobre pytanie ...

Skomentuj

to jest dobry regulator głośności , miałem go jakiś czas temu do końcówki.
                                    http://www.smproaudio.com/index.php/...ano-patch-plus
                                    http://www.dj-sklep.pl/p/pl/3426/sm+...lus+black.html
                                    audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                                    http://www.rane.com/note160.html
                                    Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Faktycznie... 239zł za potencjometr z mute... Grubo..

Skomentuj

nie tani , ale przezroczysty...

---------- Post dodany o 10:52 ---------- Poprzedni post o 10:41 ----------

mute potrzebne jest w studiu
                                        audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                                        http://www.rane.com/note160.html
                                        Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

taki potencjometr w tym przypadku nic nie pomoże, jeżeli końcówka wymaga większego poziomu sygnału, wtedy będzie potrzebny pre niekoniecznie z regulacją barwy

Skomentuj

Czaruję...
                                          X