Płytka jak płytka, pewnie szybkie diody w tych TO-220 więc i będzie dobre.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.
Collapse
X
-
Zamieszczone przez freedi Zobacz postaAle raczej nie myślisz o tym konkretnym sprzedawcy?
Zobacz koszt przesyłki...
Stąd braliśmy na AS i jakby się zebrało na co najmniej 20 szt to możemy powalczyć o bardzo dobrą cenę.
http://www.ebay.pl/itm/1x-Schraub-El...item35c8d18582
---------- Post dodany o 21:34 ---------- Poprzedni post o 21:32 ----------
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz postaJaskiniowiec mówił że nie ma problemu żeby zrobić konkretne pcb zasilacza z zabezpieczeniami czy czym tam chcemy, pod nas.
Wystarczy go "ładnie" poprosić :-)
Dużo osób też pisało o barwie. Jest projekt sprawdzony właśnie z modelu e-450, ci co słyszeli lub mają chwalą i niedrogi w wykonaniu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sylvek Zobacz postapodałeś tego samego sprzedawcę co gucio[COLOR="#696969"]
---------- Post dodany o 21:34 ---------- Poprzedni post o 21:32 ----------Last edited by freedi; 16.12.2013, 21:53.
Skomentuj
-
Czy ja dobrze zrozumiałem, że ta lista, która była na poprzedniej stronie była za zamówieniem hurtowej ilości u jaskiniowca?
Z tego co się orientuję to jest:
opcja 1) 225 prawie wszytskie oryginalne tranzystory sprowadzane z japoni
opcja 2) zakup hurtowej ilości zamienników u jaskiniowca
opcja 3) wspomniane było o zestawie kupienia zamienników tu w destalicznej ilości w cenie ok 100zł
+ 120-150 za rezystory, kondensatory i op-ampy
Osobiście podoba mi się opcja 3.
Co do opcji 2, jaskiniowcu czy mógłbyś podać ile by kosztował hurtowy zestaw elementów, by można było się zorientować?
Nie wiem czy wszyscy wiedzą ale PCB nie jest kopią oryginału, jest to PCB zaprojektowane przez jaskiniowca na podstawie jego doświadczeń z tym wzmacniaczem, więc nie wiem czy jest sens stosowania oryginalnych tranzystorów skoro już sam wpływ projektu PCB może być większy niż użycie oryginalnych tranzystorów. irek sporo mówił o prowadzeniu masy i sam dużo czasu poświęcił na tworzenie kolejnych wersji Uniampa.
Skomentuj
-
Z tego ca ja zrozumiałem to opcja nr2. też była na orginałach tylko bez selekcji i parowania, a cena zależy od ilości chętnych i to może być 100zł jak i 400-500zł( ale zamiast 16 będziesz miał 64 trany)
Jak dla mnie te 100zł plus do selekcjonowanych tranów to jest jeszcze akceptowalna cena spokoju, że wszystko jest jak trzeba.Last edited by sylvek; 16.12.2013, 22:01.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sylvek Zobacz postaCzyli gucio taki szybki bil jest, a nie ładnie tak szybko zmieniać zdanie i wpis bo potem są niejasności jak np ta.:thumbup:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz postaPcb jest robiona w/g schematu oryginału.
Kilka drobnych małoznaczących szczegółów jest.
Ale "inne" pcb wątpie by miało wpływ na dźwięk, może szczegółowe pomiary by coś wykazały.
Irek tworzył wzmak od podstaw.
Ale mniejsza o to, przy tym projekcie nikt nie miał podobno problemów, zresztą raczej wie co robi...
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz postaAle "inne" pcb wątpie by miało wpływ na dźwięk, może szczegółowe pomiary by coś wykazały.
Irek tworzył wzmak od podstaw.
Jednak o tranzystory gdzie praktycznie wszystkie można kupić zamienniki na miejscu za góra 80gr (nie licząc mocy te oczywiście będą droższe) sztuka szarpiecie się kilka stron :)
Złocenia na płytce też :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz postaPrzecież napisałem że bez problemu można dostać tańsze i dobre zamienniki.
Np do kompensacji w humie są po 3 złote.
Z tym że sparowanie ich wiąże się z większą kwotą, np 2sa970/2sa2240 raz że drogie a dwa spore rozżuty mają.
Jakiś czas temu tylko na zamiennikach składaliś my.
Osobiście wole dopłacić parę groszy, jeżeli ma to wpłynąć na jakość, ale to już ktoś bardziej obeznany by musiał ogarnąć temat kitów i wybrać z czego mają się one składać by było jak najlepiej. Licząc na "demokracje laików" nigdy nie dojdzie się do porozumienia ;-)Last edited by gi; 16.12.2013, 23:10.
Skomentuj
-
Nie takie proste :-)
Ja nie porównywałem bezpośrednio, ale wzmak był stabilny i dobrze grał - tyle mogę powiedzieć.
Ale cały czas tłumaczę, że to co znajduje się u nas aktualnie na rynku, ciężko jest dobrać.
Sprawdzałem i wiem, gdyby nie ceny wysyłek z np japonii to tam bardziej by się opłacało kupować a i towar lepszej jakości.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz postaNie takie proste :-)
Ja nie porównywałem bezpośrednio, ale wzmak był stabilny i dobrze grał - tyle mogę powiedzieć.
Ale cały czas tłumaczę, że to co znajduje się u nas aktualnie na rynku, ciężko jest dobrać.
Sprawdzałem i wiem, gdyby nie ceny wysyłek z np japonii to tam bardziej by się opłacało kupować a i towar lepszej jakości.
To samo z innymi elementami, wybierzcie co gdzie i jakie powinno być użyte by było jak najlepiej i do zbiorowych. Znowu kto chce ten weźmie, a reszta sobie sama zamówi.
Skomentuj
-
Jutro pomyślimy z 3lite jak to ugryźć.
Najprawdopodobniej zrobimy tak:
będą pakiety
A-tranzystory z japonii + końcowe + kompensacja oryginalne
B-to co wyżej ale kompensacja z humy
C-rezystory z omegi
D-kondensatory z omegi
E-kondensatory z allegro
F-reszta (diody, zenerki ...)
Wycenimy to orientacyjnie po cenach jakie są np na aukcjach a jak uda się coś zbić to ostatecznie podamy ceny i w tedy wpłaty.
3lite zrobi w zbiorowych wątek i sami wybierzecie jakie pakiety chcecie, tak będzie najlepiej i najszybciej
Z tym że tak jak Jaskiniowiec pisał, na tranzystory zaliczka musiała by być bezpowrotnie, czyli ktoś się wyłamie zrobi mu prezent.
Co o tym myślicie i jedziemy z "koksem" ?
Skomentuj
Skomentuj