Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Trany mogę wam sprzedać po cenie .
    2sa1376-2sc3478 od 2 do 3 zł szt , zależy czy mi oclą paczkę - obecnie z tych co mam po 3 zł
    2sa3902-2sa1507 - 4 zł szt
    2sc4685 - 35 zł szt
    100 proc oryginały .
    końcowe para - dobrane po dwie identyczne pary - 12 zł ( para tranów )

parować niczego nie trzeba te trany które mam maja mały rozrzut , akceptowalny .

Oczywiście każdy sobie może kupić na ebay kota w worku lub złożyć na zamiennikach .

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
      No tak, ale wcześniej było za dużo ale, a teraz cisza.
      Żeby puźniej nie było nieomówień jakiś, dla tego wolę dostać pcb, polutować, uruchomić i wtedy damy znać że wsio ok.
      dzwiedziu, umiesz ocenić (orientacyjnie oczywiście) kiedy będziesz miał to wszystko polutowane i kiedy moglibyśmy realizować zamówienia kitów? W lutym? Czy też potrzebujesz więcej/mniej czasu?

Skomentuj

Kity to 3lite będzie realizował, ja mu pomogę.
        Części obydwa mamy więc tylko od pcb jesteśmy uzależnieni.
        Lutowanie i sprawdzenie to kwestia wolnego weekendu i jedziemy z kitami.
        3lite na dniach założy temat w zamówieniach.

Skomentuj

http://diyaudio.pl/showthread.php/23...ccuphase-E-450

Skomentuj

Dzięki!
            Teraz podstawowe pytanie: do kiedy listy na kity będą otwarte?

Skomentuj

Z miesiąc pewnie, na razie musimy otrzymać PCB i sami polutować czy wszystko się zgadza aby nie było potem problemów.

Skomentuj

Aaaa no to elegancko, będzie czas na odłożenie kasy :)
                Jeszcze raz dzięki za realizację i całą pomoc przy składaniu accu!

Skomentuj

A tak na marginesie, myśli ktoś o robieniu do tego preampa? takiego jak w oryginale, może z biegiem czasu też jakieś grupowe zamówienie wypaliłoby...oczywiście nie teraz, bo teraz czas na końcówki to priorytet wiadomo, ale za któryś miesiąc może kto wie..
                  Dla znawców tematu Accu, jest wogóle sens bawić się w preamp? w oryginał? czy lepiej myśleć o jakiejś swojej koncepcji? może lampa?...to tak na zupełnym marginesie.
                  Pozdrawiam, i dzięki wielkie dla kilku osób które 'pracują' na płytkami, elementami, kitami etc ! :) i zgraniem tego w całość, tak aby wszyscy byli zadowoleni, i mogli posłuchać harmonii z najwyższej półki. Czapki z głów Panowie, robicie kawał dobrej roboty !

Skomentuj

Jest sens i to nawet bardzo,końcówki Accuphase pokazują pełnie swoich możliwości dopiero w połączeniu z odpowiednim pre.
                    Jakim? To już każdy musi sprawdzić sam-u mnie z p5000 i 7100 świetnie zgrał się pre z modelu e406.
                    Jeśli zapisałeś się na płytkę 450 na AS to raczej powinieneś wiedzieć coś na ten temat...była tam rozmowa wielokrotnie o przedwzmacniaczach i jest już kilka sprawdzonych i jeden w fazie testów:)

Skomentuj

Płytki do 450 są już gotowe , ale jeszcze mi nie przyszły możliwe że dojdą teraz w piątek , lub poniedziałek.

Co do tego mojego ster - zab wersjon 2 :)
                      Układ będzie posiadał dodatkowe dwa wyjścia 230 ster triakami (SMD) - Będzie można sobie we wzmaku zabudować gniada wyjściowe 230 , i sobie włączać pilotem np - lampkę nocna , lub jakiś pree . Załączane razem lub niezależnie .
                      Można tez sterować przekaźnikami wyjściowymi ( sygnałowymi )
                      Włączać , wyłączać vu-metry , oraz ich podświetlenie .

Tak to zrobiłem że można 5 wyjść te procka wykorzystać według potrzeb , żeby zrobić była większa uniwersalność .
                      Np łącząc z pcb wzmacniacz instrumentalnego z modelu 4100 , 7100 , A-45 A-35 , i przełączać gniazda xlr - rca , dual mono , Bridge , oraz wzmocnienie , niestety w 450 jest niedostępne .

Co do tych pree, to mam tylko pcb do pree z 408 .
                      Powstaje pree z modelu 2810 Łącznie z aava .
                      Do szczęścia brakuje mam jeszcze http://www.ebay.pl/itm/DG211CY-Quad-...d035773&_uhb=1
                      Już kupiłem , ciekawe czy to dojdzie do tej polski :) .
                      Wszystko na razie w fazie rozwojowej .

.

Skomentuj

Czy w ww sterowniczku ver2 jest jakieś miejsce przewidziane na selektor wejść np? (przekaźniki) , i /lub na sterowanie silnikiem potencjometru?

Skomentuj

Fajnie by było aby jaskiniowiec poprostu wymienił co się znajduje na PCB np. soft, protektor, zobel itp lub co można z nim zrobić. To napewno uchroni wiele pytań odnośnie tego pcb.

Skomentuj

Zamieszczone przez jaskiniowiec Zobacz posta
                            Płytki zabezpieczeń które będę zamawiał na nich będzie się znajdować .
                            Od strony 230volt znajdują się bezpieczniki po stronach pierwotnych transformatorków , miejsce na kond przeciwzakłóceniowe lub warystor , układ rozruchowy - -wytrzyma rozruch traf rzędu 3kw - sprawdzone w praktyce :) , transformatorek potrzeb własnych .

Zabezpieczania są oparte o zwykłe 2 szt upc , pierwszy w klasycznej konfiguracji steruje przekaźnikami.
                            Klasyczny protektorek . Na kanał przychodzą dwa przekaźniki czyli cztery styki po osiem Amper lub dwa po szesnaście .

Drugi w nieco innej konfiguracji steruje układem rozruchowym , jest na nim zrealizowany ogranicznik prądowy , oraz może nim sterować regulator temperatury .
                            Ogranicznik prądowy bez wy-lutowania i podmiany rezów można skonfigurować na trzy ustawienia ,
                            dla rezystorów emiterowych 0,47om - jedno ustawienia , dwa dla rezów 0,22. za pomocą dwóch zworek . Wejścia tego upc oraz ta7318 są dołączane ze zwłoka , stan nieustalony podczas załączania wzmaka żeby nie powodował wyłączenia na rozruchu .

Czyli protektorki działają na zasadzie wyłączenia transformatora zasilającego wzmacniacz oraz odcinają sygnał od kolumn .

Regulator tmp może sterować upc i powodować wyłączenie po przekroczeniu ustawionej tmp , w zależności od konfiguracji upc zatrzask lub bez - ponowne załączanie . - Regulator tmp w obwód z upc jest dołączany za pomocą zworki .
                            Może także bezposrednio sterować wentylatorem .
                            Tutaj należy należy wybrać tylko jedna opcje , bo dziwnie by to działało - wyłacznie wzmaka na czas przewietrzania :) . ale można tak .

Wysterowanie wskaźników na ta7318 w nieco innej konfiguracji .

Zdalne sterowanie na bazie avt 390 , jedno wyjście jest tylko wykorzystane siedem wolnych .
                            Do wykorzystania wedle uznania .
                            Zamierzam tutaj to trochę rozbudować , jeszcze drobinę miejsca na pcb zostało .

Układ jest zrobiono typowo pod końcówki mocy , jedna pcb załatwia wszystko , nie trzeba montować tuzina płytek . W obudowach jest wystarczająco miejsca żeby je umieścić pod trafem lub nad .

Co do płytek będę je miał za jakieś 3 tygodnie , bo są mi potrzebne , także kto będzie chciał będzie mógł sobie za sponsorować .
                            jest

---------- Post dodany o 10:46 ---------- Poprzedni post o 10:45 ----------

Zamieszczone przez harnas1201 Zobacz posta
                            Fajnie by było aby jaskiniowiec poprostu wymienił co się znajduje na PCB np. soft, protektor, zobel itp lub co można z nim zrobić. To napewno uchroni wiele pytań odnośnie tego pcb.
                            wystarczy uważnie czytać i za zrozumieniem

Skomentuj

jaskiniowiec, co do płytki zabezpieczeń: posiadacie wsad do tego mikrokontrolera, czy trzeba będzie zakupić zaprogramowany układ w AVT?
                              Z tego co się zorientowałem jest to mikrokontroler PIC16F628, szkoda, że nie AVR - wtedy wiele osób dało radę same zaprogramować. Kiedyś nawet programowałem przy użyciu porty LPT, bez dodatkowych programatorów.

Skomentuj

Zaprogramowany układ można kupić w avt za 10 zł , wszystko jest dostępne .

Ten ster-zab zrobiłem typowo pod końcówki mocy .
                                Upychanie wszystkiego w jednej obudowie raczej mija się z celem , nie jest to za dobre rozwiązanie .
                                Przedwzmacniacz lepiej sobie zrobić w osobnej obudowie , można sobie wtedy podmieniać takie pree na inne i sobie porównywać co lepsze .

Skomentuj

Zamieszczone przez jaskiniowiec Zobacz posta
                                  Co do tych pree, to mam tylko pcb do pree z 408 .
                                  Powstaje pree z modelu 2810 Łącznie z aava .
                                  Do szczęścia brakuje mam jeszcze http://www.ebay.pl/itm/DG211CY-Quad-...d035773&_uhb=1
                                  Już kupiłem , ciekawe czy to dojdzie do tej polski :) .
                                  Wszystko na razie w fazie
                                  Z ciekawości ile taki c-2810 by kosztował ? Przedział 500-1000-2000-wiecej (całość bez obudowy) ?

Skomentuj

A moim skromnym zdaniem pewnie część pewnie osob, łacznie z moją koncepcją będzie chciala mieć pelną integrę, tzn razem z końcówkami upakować preamp tak jak w oryginale A450. Stad tez dobry pomysł aby nie rezygnowac na plycie sterownika-zabezpieczeń z opcji wlasnie sterowania potencjometrem, czy chocby selektroa wejsc. W zasadzie to nie zajmuje pewnie wiele miejsca a pozwoli zintegrowac preamp w jednej obudowie z koncowka i w pelni tym sterowac. Poza tym to sie wiaze z kosztami, chocby koszt jednej a nie dwoch obudów.
                                    Pozostanie jeszcze kwestia preampa, ale to pewnie wyjdzie z czasem, moze tez jakies grupowe zamowienie jesli bedzie wiecej chetnych.

Skomentuj

jest 5 wolnych wyprowadzeń, wykorzystujesz dwa i masz sterowanie głośnością, tylko potrzebny jest sterownik silnika do potencjometru "analogowego"

Skomentuj

http://www.poweraudio.pl/mundorf-mly...00-p-2710.html

... koledzy nada się para do klonika czy troszkę za mało dla 450tki ? ....

Skomentuj

Maksymalne napięcie transformatora w tym wypadku to 40V, 45V z ryzykiem. Lepiej szukać kondensatorów do 80V napięcia roboczego.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X