Też tak zrozumiałem.
Rozrysyj to na kartce, będzie łatwiej dyskutować.
Dobrze obydwaj zrozumieliscie. Też się zastanawiałem czy można tak zrobić i stąd moje pytanie. Denon w swoich wzmacniaczach serii 1500 i 2000 mówi że ma dual mono i ma po jednym kondensatorze na kanał. Więc to nie jest tak że chcę zrobić , tylko pytam czy jest to możliwe a w efekcie końcowym wezmę to pod rozwagę.
Dla mnie dual mono to dwa odseparowane od siebie bloki wzmacniacza czyli, oddzielne trafo-prostowniki-kondy-koncówki-zabezpieczenia. U mnie będzie tylko problem z trafo bo mam jedno ale z podwójnym wyjściem uzwojenia 48/0/48 48/0/48
Dobrze obydwaj zrozumieliscie. Też się zastanawiałem czy można tak zrobić i stąd moje pytanie. Denon w swoich wzmacniaczach serii 1500 i 2000 mówi że ma dual mono i ma po jednym kondensatorze na kanał. Więc to nie jest tak że chcę zrobić , tylko pytam czy jest to możliwe a w efekcie końcowym wezmę to pod rozwagę.
Dla mnie dual mono to dwa odseparowane od siebie bloki wzmacniacza czyli, oddzielne trafo-prostowniki-kondy-koncówki-zabezpieczenia. U mnie będzie tylko problem z trafo bo mam jedno ale z podwójnym wyjściem uzwojenia 48/0/48 48/0/48
Teraz wiadome co chcesz zrobić dwa odrębne bloki zasilania na każdą końcówkę. Tylko zauważ ,ze każda końcówka potrzebuje zasilania głównego + gnd -, po kondensatorze na każdą gałąź zasilania: + <> kondensator <> gnd <> kondensator -, chyba ze są to podwójne kondensatory w jednej obudowie wówczas się zgadza że użyli w Denonie po jednym kondensatorze podwójnym.
czyli coś takiego osobne trafa
Nie wiem dlaczego ale moje radiatory po 3godz glosnego grania sa lekko cieple. Fakt sa one 2-2.5 raza wieksze nic pcb z tranami.. A moze cos nie tak jest?? Adrian wypowiedz sie prosze.
Bias ustawilem ostatnio delikatnie powyżej 10. (okolice 10.4mV) cieżko było mi utrafić tak żeby było 10.. raz to za mało a raz za dużo I to wkoło macieju.
Nie wiem dlaczego ale moje radiatory po 3godz glosnego grania sa lekko cieple. Fakt sa one 2-2.5 raza wieksze nic pcb z tranami.. A moze cos nie tak jest?? Adrian wypowiedz sie prosze.
To chyba nie masz powodu do narzekań?
U mnie przy radiatorach 400x210x40 było podobnie.Ta końcówka ma przecież tylko 2 pary tranów końcowych,wcześniej one polecą jak poczujesz ,że radiator cię oparzy,ale raczej do tego nie dojdzie przy takim radiatorze...Ale np przy takim 7100 gdzie jest 10 par,radiator potrafi już być gorący(mnie się udało do ok 50 st) i nawet w spoczynku gdzie układ pobiera ok 130 W czuć,że jest lekko ciepły.
Możesz sobie sprawdzić pirometrem temperaturę na samych tranzystorach i w różnych punktach radiatora.
Układ w spoczynku czyli inaczej bez sygnału wejściowego pracuje-przecież ustawiasz prąd spoczynkowy i w tym konkretnym przypadku właśnie tyle pobiera z sieci.
A ile jest do rozproszenia to już chyba inna sprawa :)
Dla przypomnienia-parametry z oryginalnej serwisówki P7100:
Skomentuj