Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

W celach nauki zrobilem pomiary THD m.in. E-450 z capacity multiplier Borysa.
    (Pomiary sa typowo amatorskie -moze nawet bezuzyteczne?-i sprzet jest tutaj najslabszym ogniwem - opis ponizej jak mierzone)
    Wyszlo dosyc kiepsko THD na wysokich. Nasuwa sie zasadnicze pytanie: jak poprawic osiagi? Co ma na to wplyw?

Yamaha M-40 (skalowanie) wyszlo dosyc nisko i najrowniej w calym pasmie i gra tez subiektywnie najczysciej.

Yamaha Ax-700

Warunki pomiaru na razie slabe, okablowanie tez kiepskie, ale to tylko w celach nauki:
    Karta zintegrowana speaker out -》line in Sound Blaster Audigy ZS 2
    Uzycie we i wy tylko SB Audigy ZS 2 powoduje jakie problemy z masą albo z karta jest cos nie tak.

Planuje kupic jakas lepsza karte, jakies sugestie macie?
    Zrobie jeszcze kiedys pomiar klona P-5000, uniampa i symsyma.
    Last edited by jamess8; 11.07.2017, 18:46.

Skomentuj

Odpowiedź jest bardzo prosta. Ja juz wiem dlaczego ma takie wysokie THD.
      Najpierw sparowalem tranzystory do pierwszego kanalu E-450 max dokladnie jak pozwalaly czesci.
      Do drugiego kanalu juz nie mialem tak powtarzalnych czesci zeby idealnie sparowac - to jest pomiar tego kanalu z gorzej dobranymi tranzystorami. Roznica jest na prawde spora.
      Moje pomiary maja na pewno pogorszone wyniki przez dodanie szumow karty, ale widac mniej wiecej co sie dzieje.

Wniosek: parowanie tranzystorow zeczywiscie przeklada sie na THD - juz mam potwierdzenie :)
      Last edited by jamess8; 13.07.2017, 16:51.

Skomentuj

Nie na temat...
        Już myślałem, że pomiary wyszły niemal identycznie, ale z tego co widzę dwukrotnie wrzuciłeś to samo zdjęcie.

Skomentuj

Troche czasu minelo, ale po kilku ulepszeniach ustawien i ukladu pomiarowego mam troche dokladniejsze pomiary.
          Pomiary powtarzane i kanaly z wyjscia karty zmieniane dla zweryfikowania powtarzalnosci obu kanalów:
          Kanał 2 (gorszy):

Kanal 1:

Dla porownania Yamaha M-40 (inne skalowanie)
          Last edited by jamess8; 15.07.2017, 15:53.

Skomentuj

Nie na temat...

Symasym:
            Wyszla mi wysoka 3cia harmoniczna, musze sprawdzic co jest przyczyną.

Last edited by jamess8; 20.07.2017, 11:47.

Skomentuj

(Widze ze wysoka 3cia harmoniczna to cecha symasyma).

Dobrze by bylo wydzielic osobny temat techniczny kontruktorow wzmacniaczy.
              Wydaje mi sie ze jest na tym forum malo konkretow na ten temat, a ci co sie znaja nie zdradzaja wiedzy.
              No chyba ze to wiedza nie dla wszystkich. To jak z kolumnami, jak sie nie robi pomiarow to sie dziala na oslep. Z wzmacniaczami jest to samo.
              Dopiero mierzac mozna wylapac zaleznosci i uniknac czasami glupich bledow, doskonalic projekt .
              Przede wszystkim warto czytac ksiazki, przynajmniej 2 bardzo duzej objetosci latwo sciagnac z internetu- w jezyku angielskim.
              Last edited by jamess8; 21.07.2017, 11:48.

Skomentuj

No i ostatni pomiar, uniamp:

Skomentuj

Jestem milo zaskoczony barwa z E-450, super to działa. Tylko z daleka od jrc4580, są bardzo kiepskie.
                  Zasilanie 2x21 AC, takie mialem pod reka, dlatego tez sa radiatory.
                  Po kilku ulepszeniach wazmacniacz gra na bardzo wysokim poziomie.
                  Wszystkie pcb trawione samodzielnie 😁 na razie balagan, stan roboczy.

Last edited by jamess8; 20.08.2017, 22:02.

Skomentuj

Trzeba by poszukać oryginalnych 4580, najlepiej z wylutów bo grają o niebo lepiej niż te dostępne na rynku.
                    Tak samo 4580dd na wejście końcówki.

Ja kiedyś porównywałem oryginał 450 do klona, w oryginale wiadomo, siedział oryginalny jrc4580dd a w klonie oryginalny muses02 i klon zagrał deko lepiej.
                    Jak by wsadzić 4580 do klona to już tak dobrze by nie było.
                    Co do tych muses 8820 jak i 02 dostępne na rynku to mam jakieś takie dziwne przeczucie że nie do końca to oryginały.
                    U dostawców jrc, 4580 chodzą po ok 10 dolców, na ali można kupić już za 4 dolce a u nas na allegro 25zł z podstawką.

Tu jest to bardzo dobrze opisane: http://forum.audiofanatyk.pl/index.p...one-opa-muses/
                    Jako że sam natknąłem się na podróbki w których np źle działała połowa opampa, nie chciał się dać regulować wzmocnieniem.
                    Tak że różnica w graniu tych klonów u różnych osób jest pewno z tego co to za układ podszywający się pod oryginał.
                    Czasami pewno nawet dwa kanały są różne.

Zaraz ktoś powie że sprzedawcy z allegro mają certyfikaty i są na liście dystrybutorów jrc.
                    Co za problem kupić kilka sztuk u producenta dla powyższego a dokupić np na ali i sprzedawać po cenie z jrc.
                    Nie twierdzę że tak robią, a na pewno nie wszyscy - takie moje gdybanie.
                    Last edited by dzwiedziu; 21.08.2017, 08:26.

Skomentuj

Jrc4580 gral u mnie w dacu, wzmacniaczu i barwie - wszedzie psul dzwiek. Mozliwe ze podroby na allegro 1zl/2szt.
                      Mam tez Lme5532 tez taniutkie, ale sa nieporownywalnie lepsze. Wysokie sa troche nienaturalne i jednolite, ale moga sie niektorym podobac.
                      Mam jeszcse Muses 8820 i opa627 i oba graja bardzo przyjemnie w dacu. W klonie opa627 moim zdaniem sporo lepsze i na razie na takich gram. Muses 8820 niezby mi sie podobal w E-450, ale w dacu super. Mozliwe ze tez nie oryginalny.

Wglebialem sie sporo w konstrukcje tego wamacniacza i zastanawia mnie dlaczego zasilanie opampow wzieli z galezi zasilania tranzystorow mocy, a nie z zasilania pomocniczego jak w drozszych konstrukcjach?
                      Nie zalezy mi na dokladnej kopii accuphase, dlatego ja swoj wzmaniacz modyfikuje delikatnie, zgodnie z wiedza ktora zdobywam i w bezpiecznych granicach. Wszystko w ramach nauki i zabawy.
                      Last edited by jamess8; 21.08.2017, 11:03.

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
                        Co za problem kupić kilka sztuk u producenta dla powyższego a dokupić np na ali i sprzedawać po cenie z jrc.
                        Powiem Wam że się dziwię tej sytuacji w Polsce. Przecież za to prokurator grozi...

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                          Powiem Wam że się dziwię tej sytuacji w Polsce. Przecież za to prokurator grozi...
                          Problem w tym, że tylko na papierze, jak się skarbówce hajs zgadza to nikt ich nie rusza niestety ...

Skomentuj

czy to musi być taki podwójny http://allegro.pl/opa627x2-wzmacniac...857797404.html (OPA627x2 Wzmacniacz operacyjny AUDIO - stolik DIP8) ?

Skomentuj

Zamieszczone przez kaczor189 Zobacz posta
                              czy to musi być taki podwójny http://allegro.pl/opa627x2-wzmacniac...857797404.html (OPA627x2 Wzmacniacz operacyjny AUDIO - stolik DIP8) ?
                              Tak. Ale zeby uslyszec duzy skok jakosci to trzeba miec lepsze zasilanie np.capm borysa. Ja bede robil chyba cos podobnego jak w p-7100. Jeszcze w kolejce czeka moj p-5000😁

Moze znalazl by sie jakis lepszy opamp, ale ten ktos polecil tutaj i jest dobry.
                              Last edited by jamess8; 21.08.2017, 16:12.

Skomentuj

Trzeba by poszukać oryginalnych 4580, najlepiej z wylutów bo grają o niebo lepiej niż te dostępne na rynku.
                                Tak samo 4580dd na wejście końcówki.

Ja kiedyś porównywałem oryginał 450 do klona, w oryginale wiadomo, siedział oryginalny jrc4580dd a w klonie oryginalny muses02 i klon zagrał deko lepiej.
                                Jak by wsadzić 4580 do klona to już tak dobrze by nie było.
                                Co do tych muses 8820 jak i 02 dostępne na rynku to mam jakieś takie dziwne przeczucie że nie do końca to oryginały.
                                U dostawców jrc, 4580 chodzą po ok 10 dolców, na ali można kupić już za 4 dolce a u nas na allegro 25zł z podstawką.

Tu jest to bardzo dobrze opisane: http://forum.audiofanatyk.pl/index.p...one-opa-muses/
                                Jako że sam natknąłem się na podróbki w których np źle działała połowa opampa, nie chciał się dać regulować wzmocnieniem.
                                Tak że różnica w graniu tych klonów u różnych osób jest pewno z tego co to za układ podszywający się pod oryginał.
                                Czasami pewno nawet dwa kanały są różne.

Zaraz ktoś powie że sprzedawcy z allegro mają certyfikaty i są na liście dystrybutorów jrc.
                                Nie twierdzę że tak robią, a na pewno nie wszyscy - takie moje gdybanie.
                                Wystarczy poprosić sprzedawcę z allegro o fotkę faktury zakupu :)
                                Każdy z nich odmówi

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                Guzik prawda :)
                                Przecież na ali kupuje legalni , płaci cło , podatek i wystawia paragony i faktury :)

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                                  Tak. Ale zeby uslyszec duzy skok jakosci to trzeba miec lepsze zasilanie np.capm borysa. Ja bede robil chyba cos podobnego jak w p-7100. Jeszcze w kolejce czeka moj p-5000😁

Moze znalazl by sie jakis lepszy opamp, ale ten ktos polecil tutaj i jest dobry.
                                  Capm juz mam, czas na kolejne ulepszenia choć i tak jestem już zadowolony, dzięki !

Skomentuj

pojedynczy oryginalny kosztuje ok.90zl wiec ja nie wiem co oni sprzedaja na alledrogo :thumbdn:

Skomentuj

Zamieszczone przez kolmen Zobacz posta
                                      Wystarczy poprosić sprzedawcę z allegro o fotkę faktury zakupu
                                      Gdyby opampy miały numer seryjny to wtedy miało by to sens.
                                      Jakiś tam numer kodowy fabryki mają, ale to akurat podrabiają.

Skomentuj

Gdyby opampy miały numer seryjny to wtedy miało by to sens.
                                        Jakiś tam numer kodowy fabryki mają, ale to akurat podrabiają.
                                        Owszem ma sens :)

Po pierwsze zobaczyłbyś , że pacjent kupił od JRC 10 sztuk rok temu - a w tym czasie sprzedał już kilkanaście
                                        Po drugie okazałoby się , że sprzedaje bez zysku lub nawet poniżej kosztów
                                        Taki zwykły filantrop :lol:

Skomentuj

Odnośnie barwy - na pewno wprowadza zniekształcenia na niskich czestotliwosciach:
                                          Bez barwy druga harmoniczna przekraczała 0,01% przy ok 45Hz.
                                          Z barwą przy 250Hz!
                                          Widzę ze jest to powiazane z szybszym opadaniem krzywej juz powyzej 100Hz nawet w trybie bypass, cos tutaj dodatkowo filtruje pasmo.
                                          Nie bede komentowal reszty pasma bo z barwa jest cichszy sygnal i nie wiem w jakim stopniu to ma wplyw na wynik pomiaru thd.
                                          Zrobie jeszcze kilka odsuchów ale z barwa chyba sie przyjemniej slucha.
                                          Last edited by jamess8; 22.08.2017, 12:30.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X