Rozdział masy na jednym z zacisków kondensatora to nie jest najlepsze rozwiązanie, ale da się coś takiego łatwo poprawić.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.
Collapse
X
-
Zamieszczone przez gavron04 Zobacz postaJeszcze musiałby się ktoś wypowiedzieć nt tych PCB, które tam siedzą, bo pierwszy raz je widzę. Większość PCB klonów od jaskniowca była niebieska + zupełnie inaczej je opisywał (warstwa opisowa)
Skomentuj
-
https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post524785 nowa wersja od jaskiniowca
Zostaje kwestia za ile
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gavron04 Zobacz postahttps://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post524785 nowa wersja od jaskiniowca
Zostaje kwestia za ile
Tak sobie myślę że to dobrze że wersja poprawiona :)
tylko widac minimalne róznice w zastosowanych elementach na zdjeciach wygladają ciut inaczej, a nie mam możliwosci odczytania wartości.Last edited by Limbaden; 23.04.2019, 14:22.
Skomentuj
-
Obudowa jest czarna blaszana front alu czarne szczotkowane - chciałbym czyste alu UV metrami
ogarnąć może bym dał radę ale wszystkiego bym musiał się dowiedzieć a lutowanie takich elementów jest mi obce tak że wolę gotowca i z głowy. Własciciel go kupił za 3800.
Ze wzgledy na brak czasu na takie przyjemności to myślę ze super sprawa jest o ile nie ma błędów w konstukcji.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gavron04 Zobacz postahttps://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post524785 nowa wersja od jaskiniowca
Zostaje kwestia za ile
To zaprojektowane od nowa płytki bez błędów i przeróbek jaskiniowca
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kolmen Zobacz postaJaskiniowiec nie miał z tymi płytkami nic wspólnego
Zamieszczone przez gavron04 Zobacz postaZa 3800 to nieźle
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kolmen Zobacz postaNie jestem upoważniony do udzielania takich informacji :)
Ta wersja jest zaprojektowana bardzo starannie i bez jaskiniowcowych błędów
Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
Ja zapisuje każdy wydatek związany z tym wzmacniaczem i wcale mnie nie dziwi ta kwota..Last edited by gavron04; 24.04.2019, 19:35.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gavron04 Zobacz postaA mnie dziwi, bo miałem już uzbierany pełen kit (wszystkie elementy (w tym te duże kondensatory nippony 33-47mF) + radiator + trafo) oczywiście bez obudowy i można zejść poniżej tej kwoty.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gavron04 Zobacz postaNo spoko, to jakbym chciał kupić takie PCB to skąd mam wiedzieć do kogo napisać?
Skomentuj
-
Tak jak mówisz kolmen - żółte płytki to troche inna historia :) bo projektant zupełnie inny no i mineło sporo czasu od pierwszej wersji więc można było wyciągnąć wnioski. Aczkolwiek na płytkach jaskiniowca wystarczyło lekko zmodyfikować masę i gra to też bajecznie. Sam mam tą wersję od początku i gra to pięknie.
Jak ktoś mówi że 3000 to dużo - to chętnie go zatrudnię do pracy na stanowisko elektronika :) - bo ktoś kto robił ten wzmacniacz od A do Z wie ile czasu / roboczogodzin trzeba na to poświęcić nie mówiąc już o tym że sama obudowa może kosztować np 2500zł ...a gdzie reszta. Tak że na papierze wszystko fajnie wygląda w realiach niestety dostaje się kubeł zimnej wody.
Sam swój egzemplarz chce obecnie sprzedać ( nie jest to forma ogłoszenia - ale ciekawostki ) - ale za cenę ok 6kzł. i wcale tu nie ma jakiegoś zarobku tylko realne kwoty części - i włożonej pracy.
Skomentuj
-
Off topic
Panowie (i panie?) mam wielką prośbę o wskazówki przy budowie P7100. Po lekturze setek stron jestem ciut załamany ilością błędów i problemów zostały w tych klonach popełnione a chciałbym ich uniknąć...
Mam same PCB (tomkowe) +miedziane mostki i nie mam na ten moment nic więcej prócz rezystorów emiterowych :).
1/Nie widzę nigdzie aktywnego tematu o P7100 (może nie umiem szukać?) stare tematy już przejrzałem
Wolałbym tam szukać rady by nie zaśmiecać wam wątku.
2/Kwestia parowania tranów (kupie sobie na koshinoki nie ma problemu) ale tu pytanie ile więcej ich kupić (30% będzie ok?) i kto mógłby mi je sparować albo podpowiedzieć jak to zrobić?
3/byłbym wdzięczny gdyby, ktoś z was obeznany z tematem mógł mnie wesprzeć przy budowie w kwestii kompletacji części, sposobu instalacji etc. Jestem pewien że dogadamy się
4/Chciałbym to 7100 zrobić na zasilaczu impulsowym bo słyszałem cuda po wymianie zasilaczy w fabrycznych wzmacniaczach. Powodem wcale nie jest różnica w cenie - bo budżet przewidziałem taki sam jak na trafo +kondensatory. Jednak to 6 rożnych napięć i nie chce się porywać z motyką na słońce...
dzięki
Skomentuj
-
Tak na szybko:
1/....nie wiem co koledze odpowiedzieć,może tylko banalnie"Kto pyta nie błądzi "...ja zanim odpaliłem swojego klona 7100 spędziłem tysiące godzin na wertowaniu sieci,chociaż w tamtym czasie akurat to wszystko się zaczęło...także...
2/no tu to zazdroszczę tego Kashinoki !...ja mam na zwykłych Toshiba i nawet nie wiem czy oryg a tym bardziej sparowanych i klon gra do dzisiaj (od 5 lat?) bez problemu na Infinity Renaissance 90 ,z którymi wykładają się fabryczne high-endowe klocki...także dupy bym se tym nie zawracał.Ale jeśli chcesz to pytaj na forach
3/kiedyś,dawno,dawno temu podałbym Ci parę namiarów,nicków ale już dawno poniekąd stoję trochę z boku i nie jestem w temacie i znów...kto pyta nie błądzi
4/Moja opinia:nie kombinuj,na eksperymenty będzie jeszcze czas.Zapodaj konkret toroida(niekoniecznie z naszego grajdoła) i odpowiednią filtrację,mostek...i tyle.
Inżyniery z Accu mają dlatego skośne oczy bo pewnie wiele lat klepali się w czoło co by tu jeszcze lepiej...i tak zostali przy klasyce :)
Impulsowe może sprawdzają się w klasie D podobnie jak silnik Wankla przy japońskich szlifierkach/mazdach,który trza wymieniać po 100 tys km,gdzie tymczasem stare Corolle robią po milion :)
Koła drugi raz nie wymyślisz i nie słuchaj oszołomów i grafomanów których pełno na forach.
Zrób tak żeby muza grała !!!
pozdro od starego patologa :)Last edited by freedi; 20.06.2019, 18:54.
- 1 lubię
Skomentuj
-
Skomentuj