Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Rozdział masy na jednym z zacisków kondensatora to nie jest najlepsze rozwiązanie, ale da się coś takiego łatwo poprawić.

Skomentuj

A reszta konstrukcji jest ok? Pojemność kondensatorów zasilających i reszta elementów?
      A propos radiatorów to miałem już u siebie klona e450 z radiatorami w środku tylko, że dzielonymi i grane było całkiem słusznie, a on ciągle letni był.

Skomentuj

Jeszcze musiałby się ktoś wypowiedzieć nt tych PCB, które tam siedzą, bo pierwszy raz je widzę. Większość PCB klonów od jaskniowca była niebieska + zupełnie inaczej je opisywał (warstwa opisowa)
        http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
          Jeszcze musiałby się ktoś wypowiedzieć nt tych PCB, które tam siedzą, bo pierwszy raz je widzę. Większość PCB klonów od jaskniowca była niebieska + zupełnie inaczej je opisywał (warstwa opisowa)
          No własnie to mnie zastanawia bo konstrukcja jest inna. Spotkał się ktoś z taką wersją?

Skomentuj

https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post524785 nowa wersja od jaskiniowca

Zostaje kwestia za ile

Skomentuj

https://diyaudio.pl/showthread.php/2...l=1#post524785 nowa wersja od jaskiniowca

Zostaje kwestia za ile
              za 2500zł - warto?

Tak sobie myślę że to dobrze że wersja poprawiona :)
              tylko widac minimalne róznice w zastosowanych elementach na zdjeciach wygladają ciut inaczej, a nie mam możliwosci odczytania wartości.
              Last edited by Limbaden; 23.04.2019, 14:22.

Skomentuj

Za 2500zł coś dużo. Nie widzę jaka tam jest obudowa, ale gdybyś samemu zrobił od zera to jesteś w stanie zdecydowanie taniej to ogarnąć. Pytanie czy masz na tyle dużą wiedzę i doświadczenie, że to ogarniesz samemu.

Skomentuj

Obudowa jest czarna blaszana front alu czarne szczotkowane - chciałbym czyste alu UV metrami
                  ogarnąć może bym dał radę ale wszystkiego bym musiał się dowiedzieć a lutowanie takich elementów jest mi obce tak że wolę gotowca i z głowy. Własciciel go kupił za 3800.
                  Ze wzgledy na brak czasu na takie przyjemności to myślę ze super sprawa jest o ile nie ma błędów w konstukcji.

Skomentuj

Nie na temat...
                    Za 3800 to nieźle

Skomentuj

Zostaje kwestia za ile
                      Jaskiniowiec nie miał z tymi płytkami nic wspólnego :)
                      To zaprojektowane od nowa płytki bez błędów i przeróbek jaskiniowca

Skomentuj

to kto jest autorem? i która aktualnie wersja jest "poprawna"?

Skomentuj

Nie jestem upoważniony do udzielania takich informacji :)
                          Ta wersja jest zaprojektowana bardzo starannie i bez jaskiniowcowych błędów

Skomentuj

Zamieszczone przez kolmen Zobacz posta
                            Jaskiniowiec nie miał z tymi płytkami nic wspólnego
                            To prawda.

Za 3800 to nieźle
                            Ja zapisuje każdy wydatek związany z tym wzmacniaczem i wcale mnie nie dziwi ta kwota. Powiem, że nawet chciałbym się zmieścić w tym budżecie ale raczej ciężko będzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez kolmen Zobacz posta
                              Nie jestem upoważniony do udzielania takich informacji :)
                              Ta wersja jest zaprojektowana bardzo starannie i bez jaskiniowcowych błędów
                              No spoko, to jakbym chciał kupić takie PCB to skąd mam wiedzieć do kogo napisać?

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta

Ja zapisuje każdy wydatek związany z tym wzmacniaczem i wcale mnie nie dziwi ta kwota..
                              A mnie dziwi, bo miałem już uzbierany pełen kit (wszystkie elementy (w tym te duże kondensatory nippony 33-47mF) + radiator + trafo) oczywiście bez obudowy i można zejść poniżej tej kwoty. Fakt faktem czasami sama obudowa może kosztować z obróbką od 1500 do kilku tysięcy. Oczywiście miałem elementy takie jakie każdy zalecał, także nie oszczędzałem na nim.
                              Last edited by gavron04; 24.04.2019, 19:35.

Skomentuj

A mnie dziwi, bo miałem już uzbierany pełen kit (wszystkie elementy (w tym te duże kondensatory nippony 33-47mF) + radiator + trafo) oczywiście bez obudowy i można zejść poniżej tej kwoty.
                                Oczywiście, bez obudowy, 2 koncowki i zasilanie zmiesci sie spokojnie w tej cenie na dobrej jakosci elementach.

Skomentuj

No spoko, to jakbym chciał kupić takie PCB to skąd mam wiedzieć do kogo napisać?
                                  Możesz pisać do mnie , przekażę :)

Skomentuj

Tak jak mówisz kolmen - żółte płytki to troche inna historia :) bo projektant zupełnie inny no i mineło sporo czasu od pierwszej wersji więc można było wyciągnąć wnioski. Aczkolwiek na płytkach jaskiniowca wystarczyło lekko zmodyfikować masę i gra to też bajecznie. Sam mam tą wersję od początku i gra to pięknie.
                                    Jak ktoś mówi że 3000 to dużo - to chętnie go zatrudnię do pracy na stanowisko elektronika :) - bo ktoś kto robił ten wzmacniacz od A do Z wie ile czasu / roboczogodzin trzeba na to poświęcić nie mówiąc już o tym że sama obudowa może kosztować np 2500zł ...a gdzie reszta. Tak że na papierze wszystko fajnie wygląda w realiach niestety dostaje się kubeł zimnej wody.
                                    Sam swój egzemplarz chce obecnie sprzedać ( nie jest to forma ogłoszenia - ale ciekawostki ) - ale za cenę ok 6kzł. i wcale tu nie ma jakiegoś zarobku tylko realne kwoty części - i włożonej pracy.

Skomentuj

Off topic
                                      Panowie (i panie?) mam wielką prośbę o wskazówki przy budowie P7100. Po lekturze setek stron jestem ciut załamany ilością błędów i problemów zostały w tych klonach popełnione a chciałbym ich uniknąć...
                                      Mam same PCB (tomkowe) +miedziane mostki i nie mam na ten moment nic więcej prócz rezystorów emiterowych :).
                                      1/Nie widzę nigdzie aktywnego tematu o P7100 (może nie umiem szukać?) stare tematy już przejrzałem
                                      Wolałbym tam szukać rady by nie zaśmiecać wam wątku.
                                      2/Kwestia parowania tranów (kupie sobie na koshinoki nie ma problemu) ale tu pytanie ile więcej ich kupić (30% będzie ok?) i kto mógłby mi je sparować albo podpowiedzieć jak to zrobić?
                                      3/byłbym wdzięczny gdyby, ktoś z was obeznany z tematem mógł mnie wesprzeć przy budowie w kwestii kompletacji części, sposobu instalacji etc. Jestem pewien że dogadamy się
                                      4/Chciałbym to 7100 zrobić na zasilaczu impulsowym bo słyszałem cuda po wymianie zasilaczy w fabrycznych wzmacniaczach. Powodem wcale nie jest różnica w cenie - bo budżet przewidziałem taki sam jak na trafo +kondensatory. Jednak to 6 rożnych napięć i nie chce się porywać z motyką na słońce...
                                      dzięki
                                      Last edited by mimao; 11.05.2019, 08:31. Powód: literówka

Skomentuj

Tak na szybko:
                                        1/....nie wiem co koledze odpowiedzieć,może tylko banalnie"Kto pyta nie błądzi "...ja zanim odpaliłem swojego klona 7100 spędziłem tysiące godzin na wertowaniu sieci,chociaż w tamtym czasie akurat to wszystko się zaczęło...także...
                                        2/no tu to zazdroszczę tego Kashinoki !...ja mam na zwykłych Toshiba i nawet nie wiem czy oryg a tym bardziej sparowanych i klon gra do dzisiaj (od 5 lat?) bez problemu na Infinity Renaissance 90 ,z którymi wykładają się fabryczne high-endowe klocki...także dupy bym se tym nie zawracał.Ale jeśli chcesz to pytaj na forach
                                        3/kiedyś,dawno,dawno temu podałbym Ci parę namiarów,nicków ale już dawno poniekąd stoję trochę z boku i nie jestem w temacie i znów...kto pyta nie błądzi
                                        4/Moja opinia:nie kombinuj,na eksperymenty będzie jeszcze czas.Zapodaj konkret toroida(niekoniecznie z naszego grajdoła) i odpowiednią filtrację,mostek...i tyle.
                                        Inżyniery z Accu mają dlatego skośne oczy bo pewnie wiele lat klepali się w czoło co by tu jeszcze lepiej...i tak zostali przy klasyce :)
                                        Impulsowe może sprawdzają się w klasie D podobnie jak silnik Wankla przy japońskich szlifierkach/mazdach,który trza wymieniać po 100 tys km,gdzie tymczasem stare Corolle robią po milion :)
                                        Koła drugi raz nie wymyślisz i nie słuchaj oszołomów i grafomanów których pełno na forach.
                                        Zrób tak żeby muza grała !!!
                                        pozdro od starego patologa :)
                                        Last edited by freedi; 20.06.2019, 18:54.

Skomentuj

Moje pierwsze odsłuchy na roboczo/ prowizorycznie, tylko do sprawdzenia poprawności działania z zabezpieczeniami. Wszystko wlasne trawienie. Juz jest klasa, a wyobrażam sobie jak będzie grać docelowo😀 Chyba pierwszy moj wzmacniacz który w pełni daje rade Seasom l26rfx/p

Last edited by jamess8; 21.06.2019, 16:37.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X