Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Trol. Zobacz posta
    )
    Nawet obeszło się bez brumu, prawie cisza, jest lekki przydźwięk ale nie słychać tego tak bardzo.

Tylko mam taki problem jak podłączam pre i kręcę szybko potkiem to głośnik niskotonowy 'pływa' i DC na wyjściu szaleje. Bez różnicy czy jest podpięte źródło czy nie ma. Bez podłączonego pre wszystko jest OK. Zmniejszyłem wzmocnienie temu pre i jest trochę lepiej. Czy poprostu to pre zbiera jakieś śmiecie?
    Mam takiego samego Alpsa, i też połączone z pre 408. Mam jeszcze dziwniejszy objaw, tj. przy potku skręconym na minimum, i max bez sygnału słyszę brum..niwielelki ale słyszalny, przy regulacji pomiędzy skrajnymi wartościami praktycznie cisza.
    Zastanawia mnie czy piny J1 i J4 powinny być podłączone...pod masę ? wydaje mi się że to ekranowanie, choć może się myle.

Skomentuj

Ja tak go podpiąłem: http://diyaudio.pl/showthread.php/19...l=1#post469238
      J1 i J4 można chyba do loudness'u wykorzystać tak, że jak ściszasz to jednocześnie podbija bas.

Chyba że to przez to moje zasilanie takie cyrki, zasilam to 18-0-18, pominąłem te dwa mostki na PCB, dałem zwykły mostek prostowniczy i wpiąłem się w kondensatory zasilające.
      Zasilanie ustawione na 15v.
      Last edited by Trol.; 11.01.2016, 14:45.

Skomentuj

Podepnij obudowę potka do masy, zobacz, często pomaga.

Skomentuj

Zmniejszyłem wzmocnienie temu pre i jest trochę lepiej.
          Zmniejsz bardziej

Skomentuj

Dla mnie to pre e408 grało słabiej niż przeciętnie.Ale podejrzewam,że to kwestia mojego systemu a konkretniej 4 szt wstęg w kolumnach . Z tym preampem to po prostu najzwyczajniej drażni. i nie jest to problem kabli czy innego vodoo-inne preampy grały co najmniej poprawnie,żeby nie powiedzieć dużo lepiej od e 408-nawet te wynalazki "no name" za parę centów....niestety.

Skomentuj

Panowie mam mały problem, po kolejnym modzie i dołożeniu pre, na wyjściu mam 14,6 vdc nawet po odłączeniu wejścia. po zwarciu masy wejścia do masy głównej spada do zera ale potem ponownie powoli rośnie.
              Gdzie znowu mogłem popełnić błąd?

Skomentuj

Nie masz podpiętej masy wejściowej do masy zasilacza.

Skomentuj

Wmontowałem pre Taza, jak pojawił się problem to kolejno odłączałem wejście, potem wyście. i na gołej płytce też mam 14,6 VDC.
                  W obu kanałach jest tak samo z ty że wejscie i wyjście dla sprawdzenia odpinałem tylko w jednym. I dlaczego zabezpieczenie jaskiniowca nie zadziałało?

Skomentuj

Zauważ że masa zasilania stopni wejściowych, serwa itp jest jednocześnie masą wejściową sygnału, jeżeli masy wejściowej nie podłączysz do masy zasilacza to skutkiem jest okolice 15Vdc na wyjściu.
                    Dla tego podczas uruchamiania te masy trzeba zewrzeć na krótko.
                    Ale zabezpieczenie POWINNO to wykryć i NIE POZWOLIĆ na podłączenie głośników.
                    Last edited by dzwiedziu; 13.01.2016, 22:17.

Skomentuj

Mam podlaczone tak.
                      Masy wejsciowe z RCA do punktu wspólnego , sygnał do pre. Sygnał z pre i masa prosto do E450.
                      Ma być że z masa z pre do wspólnego i do wejścia koncowki też ze wspólnego?

Skomentuj

Spróbuj z rca do pre, z pre do koncowek i jeszcze jeden przewód z pre do masy głównego zasilacza.
                        Polączenia mas z pre do końcówek trwalej połączone, np zakręcane ark.

Skomentuj

Ja mam tak jak dzwiedziu pisze, dwie gwiazdy mas jedna na zasilaczu, druga sygnałowa na pre 408 i połączone ze sobą kabelkiem, żadnych problemów z brumem.

Tylko mam taki problem jak podłączam pre i kręcę szybko potkiem to głośnik niskotonowy 'pływa' i DC na wyjściu szaleje. Bez różnicy czy jest podpięte źródło czy nie ma. Bez podłączonego pre wszystko jest OK. Zmniejszyłem wzmocnienie temu pre i jest trochę lepiej.
                          Zmniejszyłem jeszcze bardziej to wzmocnienie, teraz są rezystory 130ohm, i jest w miarę ok, prawie nie skacze DC i takie wzmocnienie dobrze się u mnie zgrywa z potkiem 100k
                          Co ten Accu robi z '10 AWX to głowa mała Można odkręcić volume ile się chce, a wzmacniacz gra swoje, uniamp już dawno dostawał przesteru, a tutaj pełna kontrola
                          Ogólnie nie ta liga mam wrażenie, że wokalista wyszedł z za zasłony :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
                            Spróbuj z rca do pre, z pre do koncowek i jeszcze jeden przewód z pre do masy głównego zasilacza.
                            Polączenia mas z pre do końcówek trwalej połączone, np zakręcane ark.
                            Pomogło, na jednym kanale jest 0 a na drugim 7,7mV.
                            myślę że żle nie jest, muszę jeszcze sprawdzić bias ale mój miernik go nie wychwytuje.

Skomentuj

Nie na temat...
                              mam wrażenie, że wokalista wyszedł z za zasłony :)
                              Jak ci zacznie koks znikać wiedz że idziesz dobrą stronę

Skomentuj

może komuś zostało trafo z acu 450 odkupie

Skomentuj

Zamieszczone przez dumek Zobacz posta
                                  może komuś zostało trafo z acu 450 odkupie
                                  http://www.audiostereo.pl/rozne-kost...0#entry3714206

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Generalnie nie ważne kto stworzył transformator, czy to Jaskiniowiec czy ktoś inny. Nigdy w życiu nie wziąłbym transformatora o takiej mocy, który jest nawijany ręką. Przecież to proszenie się o kłopoty. Tylko maszyna, która z równym naciskiem nawija, jest w stanie porządnie to zrobić i nikt nie wmówi mi, że jest inaczej.

Skomentuj

Przecież on sobie nawijarkę kupił z Chin.

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Wcześniejszy transformatory były nawijane ręcznie. Jak ten jest nawijany nawijarką, to oczywiście, że będzie dobry :)

Polecam się upewnić. Jak jest nawijany ręcznie, to nie brać, ponieważ to tylko proszenie się o kłopoty. Jak nawijarką, to jak najbardziej można brać.
                                        Last edited by .3lite; 28.01.2016, 14:55.

Skomentuj

Dziwne , bo gościa nie kojarzę a tych traf zrobiłem raptem ze trzy sztuki, i mniej więcej wiem komu . Brak czasu , ale jak się ktoś uprze .
                                          Last edited by jaskiniowiec; 28.01.2016, 19:52.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X