Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dla odniesienia jak to będzie działać, można to porównać do I-ampa, tylko nie będzie żadnych wymiennych pcb.
    Wzmacniacz będzie się zachowywał jak instrument

Zademonstruje to niebawem jak to włożę do obudowy .
    Pomiary będą takie jakie sobie przełączysz ustawienia na sterowniku .
    ale będzie można określić wartości maksymalne i minimalne .

Skomentuj

Walka z masą >:( Na dzisiaj wystarczy

Skomentuj

Zamieszczone przez Trol. Zobacz posta
        Walka z masą >:( Na dzisiaj wystarczy

Widze Borysowy zasilacz z capm, ciekaw jestem wrazen odsluchowych :-)

Skomentuj

Udało się! :) W głośnikach cisza, trzeba przytkać ucho do wysokotonowego by usłyszeć delikatny szum.
          Filtr z sofstartu też trochę uciszył to trafo z noratela.

Napięcie na cap-m ustawione na 62V, trafo po wyprostowaniu, bez obciążenia daje 65.5v jest ok? Radiator prawie zimny.
          Pozostało zamontować sterownik do wycieraczek, wezmę pewnie ten z moduschop http://www.modushop.pl/851,uklad-ste...-vu02all-.html i kiedyś trzeba będzie pomyśleć o froncie :)
          Miejsca w obudowie jest więc wpadnie jeszcze raspberry :)

Adam, jest tak jak wcześniej pisaliście największa zmiana jest na górze i na średnicy. Teraz wokale pięknie brzmią :)

Skomentuj

Ktoś mi powie czy zamiast diod MA167 moge zastosowac MA165? Ostatecznie zastosuje 1N4148, ewentualnie gdzie mozna kupic MA167? Pytam gdyż nie posiadam schematu, a po sciezkach nie mam checi sprawdzac w jakim sa obwodzie wlaczone.

Skomentuj

One są te same lecz 167 jest na 2x wyższe napięcie.
              Siedzą w ograniczniku prądowym, daj 1n4148.

Skomentuj

Czy ktoś słuchał e450 na wyższym biasie niż 10mv i zauważył pozytywną różnicę ?

Skomentuj

Na początku zaznaczę, że Znawcy z tego wątku wyraźnie odradzają podkręcanie biasu (bo pytałem) i pewnie mają rację. Nie dotykamy, nie ruszamy a dożyjemy spokojnej starości. Ja już limit błędów wykorzystałem przy grzebaniu przy opku. Stanowczo odradzam. Okey, skoro uprzedziłem to u mnie gra od około m-ca na biasie 15mv i faktycznie jest poprawa w scenie. jest po prostu dużo ciekawiej, inna końcówka. Z początku sprawdzałem temperaturę ale (nie znam się) jeśli chodzi tylko o nią to nie wzrosła wyraźnie i nie stanowi zagrożenia. Podsumowując: nie polecam, myślmy o innych, pewnie mają dosyć ciągłych napraw.

Skomentuj

Gdyby ktoś chciał zrobić sobie płytkę to ten plik może być pomocny.Accu450+.rar

Skomentuj

Zamieszczone przez korkoczong Zobacz posta
                      Gdyby ktoś chciał zrobić sobie płytkę to ten plik może być pomocny.[ATTACH]8804[/ATTACH]
                      Ale to nie jest oryginalny schemat E-450? Trzy pary tranzystorow mocy, zobel

Skomentuj

Można to łatwo usunąć, zajmie mniej czasu niż rysowanie od podstaw.

Skomentuj

No i rysuje.. może jakiś spec powiedzieć, czy to ma szanse zadziałać? mam wrażenie, że niektóre ścieżki są stanowczo za długie :P
                          Jak widać, mam fetysz symetrii

Skomentuj

Myslicie, ze jak zrobicie nową wersje to lepiej zagra niz na PCB jaskiniowca :) ?

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                              Myslicie, ze jak zrobicie nową wersje to lepiej zagra niz na PCB jaskiniowca :) ?
                              Tu akurat nalezaloby zadac kolejne pytanie - czy nie jest tak, ze sama plytka (prowadzenie sciezek) ma rowniez wplyw na odsluch? Wiec czemu nie mogloby to zagrac lepiej?

Skomentuj

Można zrobić porządne zasilanie opka wejściowego. I wstawić lepszy niż ten w pierwowzorze.
                                Pozdrawiam.

Skomentuj

Nie zaszkodzi pomyśleć o rozdzieleniu masy prądowej i sygnałowej.

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                                  Tu akurat nalezaloby zadac kolejne pytanie - czy nie jest tak, ze sama plytka (prowadzenie sciezek) ma rowniez wplyw na odsluch? Wiec czemu nie mogloby to zagrac lepiej?
                                  W liniowych wzmacniaczach jedno z PCB chyba musiałoby być całkiem skopane, żeby coś między nimi usłyszeć, co innego D klasa, tam już nie ma tak lekko...

Skomentuj

Skończone, tylko pozostaje kwestia tego, jak rozwiązać zasilanie +/-15V. Myślałem nad zastąpieniem tych wielkich rezystorów tranzystorami z zenerką a potem może nawet stabilizator :)

Zamieszczone przez jamess8
                                    Myslicie, ze jak zrobicie nową wersje to lepiej zagra niz na PCB jaskiniowca ?
                                    Nie wiem, ja to rysuje "dla zabawy", nie wiem nawet czy ta płytka się kiedykolwiek zmaterializuje, tak samo jak wiele innych PCB z mojej biblioteki na twardym dysku :)

Zamieszczone przez Adam_85
                                    Płytka oczywiście ma wpływ i to nawet spory, choć chyba przede wszystkim w przypadku układów gdzie mamy wysoką częstotliwość jak D/A czy wspomniana klasa D.

Zamieszczone przez ampli
                                    Nie zaszkodzi pomyśleć o rozdzieleniu masy prądowej i sygnałowej.
                                    Z masą uwidziało mi się tak jak na rysunku, taki jeden ładny punkt zbiorczy.

Bardzo proszę o komentarze lub wskazówki, to może nawet kiedyś tą płytkę wytrawie, jak do czegoś sensownego dojdziemy

Skomentuj

Jakby Ci ruszyło, to może bym też przetestował.

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                                      Z masą uwidziało mi się tak jak na rysunku, taki jeden ładny punkt zbiorczy.
                                      No tak, ale na kondensatorach w zasilaczu masz kolejny główny punkt, a tutaj wspólny "powrót" jest dla śmieci z kondensatorów filtrujących i części sygnałowej.
                                      Może trochę się czepiam, ale np w I-AMP jest to rozdzielone (przynajmniej mojej wersji, masa z filtracji osobno, masa stopnia wejściowego osobno).

Skomentuj

450 była, czemu inną się nie pobawisz?
                                        e213, e250, e307 (ostre granie, z Adamem kiedyś się bawiliśmy nią), e350, e408, e550 (klasa A, Borys przerobił na irf/irfp, mała moc ale granie super), p4100 (coś pomiędzy 450 a 7100), i hardkorowo m6000 (za dużo fetów, 18 par 2sk/2sj) lub m8000 (22 pary bipolarów na kanał).
                                        Last edited by dzwiedziu; 26.06.2017, 21:04.

Skomentuj

Masę sygnałową akurat łatwo rozdzielić, pewnie tak zrobię Może nawet zrobię osobne powroty masy linii dodatniej i ujemnej zasilania..

Czemu E450? Bo to już sprawdzona topologia, bo od dawna chciałem zbudować własną wersję, jest względnie tania do uruchomienia (22 par nie kupie )... ale tą płytkę zrobiłem przede wszystkim w celach edukacyjnych/dla zabawy, widać, że ułożenie elementów jest ładne, dużo symetrii, ale to niekoniecznie jest to ułożenie optymalne :) Dlatego prosiłem speców od projektowania wzmacniaczy o opinię.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X