Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

UWAGI MODERATORA

Wątek bardzo dawno temu trącił marketingiem i wskazywałem to na początku. Wtedy były sprzeciwy do tego co napisałem a dzisiaj zaczynają się żale.

Proszę wszystkich, aby zmienić ton wypowiedzi i zawierać tylko merytoryczne dyskusje.
    W innym wypadku wątek zamknę i tylko dyskusje w dziale gotowych konstrukcji, będą dopuszczalne na temat e450.

Skomentuj

Zapowiada się obiecująco. Dziś za krótko słuchałem aby stwierdzić z całą pewnością ale ...:biggrin:

Skomentuj

Zamieszczone przez kotti7 Zobacz posta
        Zapowiada się obiecująco. Dziś za krótko słuchałem aby stwierdzić z całą pewnością ale ...:biggrin:
        LME49990 ?? Ja juz je do DACa zatrudnilem :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
        Wątek bardzo dawno temu trącił marketingiem i wskazywałem to na początku. Wtedy były sprzeciwy do tego co napisałem a dzisiaj zaczynają się żale.
        Jakkolwiek uwazam, ze ten wzmacniacz/temat wiele wniósł w naszym swiecie diy :) Wiele sie nauczyłem i wzmacniacz tez niczego sobie. Ktos wstawi schemat ja prasowankę i bedzie gotowy projekt dla kazdego :)
        Last edited by jamess8; 07.12.2016, 23:07.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
          LME49990 ?? Ja juz je do DACa zatrudnilem
          Nie. Ale wspomniany wcześniej opa627. Jeśli ktoś ma zbędną stówę do dobry kierunek na mądre jej wydanie, jeśli ktoś nie ma... niech pożyczy :flapper: Scena i zróżnicowanie dźwięku to chyba największe atuty tego opka.

Skomentuj

A ten kondensator jest niezbedny, co poprawia?

Skomentuj

Takich kondensatorów do od sprzęgania zasilania się nie stosuje, raczej można kto komu zabroni, ale praktycznie nic nie dają .
              Efekt podobny jak zmiana tego opka .

Skomentuj

Ja kupiłem te, mam nadzieje ze to oryginały:
                http://allegro.pl/opa627-x-2-wzmacni...564560899.html (OPA627 x 2 Wzmacniacz operacyjny na stoliku DIP8)

Skomentuj

Zamieszczone przez jaskiniowiec Zobacz posta
                  Takich kondensatorów do od sprzęgania zasilania się nie stosuje
                  Byłbym wdzięczny za info jakie kondensatory powinny być. Zawsze można przelutować. I o co chodzi z połączeniem pinów V+, V- do uziemienia przez kondensatory 100uf?

Skomentuj

Zamieszczone przez kotti7 Zobacz posta
                    Byłbym wdzięczny za info jakie kondensatory powinny być. Zawsze można przelutować. I o co chodzi z połączeniem pinów V+, V- do uziemienia przez kondensatory 100uf?
                    Na nogach opka nie masz pinu masowego. Gałęzie V+ i V- bocznikujesz każdą osobno do masy. Ty zbocznikowałeś je z pominięciem masy. Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez lokiec3 Zobacz posta
                      Na nogach opka nie masz pinu masowego. Gałęzie V+ i V- bocznikujesz każdą osobno do masy. Ty zbocznikowałeś je z pominięciem masy. Pozdrawiam.
                      Dzięki :-)
                      A mógłby ktoś rozrysować porządny schemat który pin do którego, przez jaki dokładnie kondensator, gdzie najlepiej do masy. Dla potomnych, żeby nie było niedomówień. Coś w stylu jak to zrobił Dzwiedziu opis z uruchomienia koncówki.

Skomentuj

Zastanawiam się nad dolozeniem zasilania borysa do klona. Czy jestem w stanie wykorzystać to co mam, a wiec trafo-mostek-kondemsatory 47000uf czy cos z tego musze wyrzucic ? Pytam bo wzmaka mam na gotowo, wszystko ma swoim przygotowanym miejscu wiec ciezko byloby mi w to teraz ingerować i zmieniac.

Skomentuj

Zamieszczone przez kaczor189 Zobacz posta
                          Zastanawiam się nad dolozeniem zasilania borysa do klona. Czy jestem w stanie wykorzystać to co mam, a wiec trafo-mostek-kondemsatory 47000uf czy cos z tego musze wyrzucic ? Pytam bo wzmaka mam na gotowo, wszystko ma swoim przygotowanym miejscu wiec ciezko byloby mi w to teraz ingerować i zmieniac.
                          Oprócz kondów. Musisz kupić takie które wejdą na PCB. Są takie na Allegro na 80 v bodajże 20000 uF potrzeba cztery. Ja tak mam w zasilaczu wg Taza. Ale dokładam do niego teraz multiplikator Borysa.
                          Pozdrawiam.

Skomentuj

A jakbyl dal jakies zwory na plytce i pociagnal kabelki do komdemsatorow tych co mam ? Co to za multiplikator ?

Skomentuj

Zamieszczone przez kaczor189 Zobacz posta
                              A jakbyl dal jakies zwory na plytce i pociagnal kabelki do komdemsatorow tych co mam ? Co to za multiplikator ?
                              Jak masz miejsce i ładnie te kable ułożysz to czemu nie. Multiplikator CapM. Poszukaj chyba w gotowych albo w projektach. Albo napisz do Borysa najlepiej. Jak będziesz brał płytkę zasilacza to od razu weź z płytka przystawki.
                              Pozdrawiam.

Skomentuj

Zmian poprawiających te układy jest od groma . Tego się nie da zrobić na tych pcb , ten układ jest robiony na klona .

Co kondensatorków daje się tantale, chociaż są lepsze wynalazki.
                                Dajesz pin 4 do masy oraz 8 do masy możesz też dać pomiędzy 4 i 8 pinem .

Skomentuj

Zamieszczone przez jaskiniowiec Zobacz posta
                                  Zmian poprawiających te układy jest od groma . Tego się nie da zrobić na tych pcb , ten układ jest robiony na klona .
                                  Ale zdaje się nie przewidujesz samego pcb dla grona diy jak poprzednio ?

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Jako że mam już zabezpieczenia jaskiniowca do klon, a i-PSU Borysa również ma zabezpieczenia zatem raczej bezsensu byloby stosowanie tego zasilcza. Czy ma ktos pomysł jaki zasilacz by sie nadawał do klona, zeby nie miał dodatkowych zabezpieczeń i żebym mógł wykorzystać nippony 47000uf ?

Skomentuj

O ilę kojarzę, Borys udostępniał parę stron temu w temacie o iampie prasowankę do zasilacza z CapM bez zabezpieczeń. Kondy główne mógłbyś podpiąć na kablach, wlutować tylko te dodatkowe i jesteś w domu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                        O ilę kojarzę, Borys udostępniał parę stron temu w temacie o iampie prasowankę do zasilacza z CapM bez zabezpieczeń. Kondy główne mógłbyś podpiąć na kablach, wlutować tylko te dodatkowe i jesteś w domu.
                                        nie wiem tylko czy kwestia zmiany kondów czy coś jeszcze ale nap zas max 40v tam jest

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                                          nie wiem tylko czy kwestia zmiany kondów czy coś jeszcze ale nap zas max 40v tam jest
                                          Nie, ja dokładnie ten zasilacz robię na 45VAC w spoczynku (czyli będzie pod 61V). Trany wytrzymają (kwestia regulowanego spadku napięcia na tranach - trzeba ciepło odprowadzić) i kondensatory trzeba na odpowiednie napięcie. W schemacie dał kondensatory na 63V, ja mam na 68V.

- - - - - aktualizacja - - - - -
                                          http://diyaudio.pl/showthread.php/25...l=1#post481792

http://diyaudio.pl/showthread.php/25...l=1#post485339
                                          Last edited by Micwoj; 09.12.2016, 10:12.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X