Tam jest to tak samo rozwiązane, tylko dobrze żeby był do tego softstart no i sam dc blocker (a w zasadzie kondensatory) powinien być dobrany do trafa.
Chodzi głównie o to, żeby kondensatory miały odpowiednią reaktancję, w momencie gdy prąd zbliża się do maks dla danego trafa spadek napięcia na kondensatorach musi być trochę wyższy od spadku napięcia na mostku. http://sound.westhost.com/articles/xfmr-dc.htm
Jakich pojemności użyłeś? Przy trafie 700W jak do e 450 wychodzą kondensatory ok 4700uF, można dać większe ale trzeba też uważać na prąd, który dane kondensatory mogą znieść. Dobrze jest użyć firmowych kondensatorów ze względu właśnie na ten parametr.
Jeśli chodzi o mnie, to myślę nad czymś takim do BG9, i tak robię taki mini "soft start", więc wsadzić mostek i dwa kondensatory nie zaszkodzi. Trafo 330VA.
W oczekiwaniu na sterownik od jaskiniowca, doszły nowe graty do E-450 ;-)
Chwilowo najbardziej podoba mi się ta plastikowa 22-ka (największy):
16-tki są zdecydowanie za małe imho. 19 już całkiem ok, a 22 moim zdaniem takie optimum, do P7100 czy innych kolosów pewnie trzeba by brać 25-30 by to jakoś wyglądało na ogromnym froncie ;-)
Swoją drogą śmieszne są te ceny w PL, u chińczyka te wandale chodzą po pare zł z darmową wysyłką, a u nas 50 + wysyłka etc ;-)
ja pierdziu, co tam takiego drogiego że aż tyle kosztują części?!
Trafo 800zł, obudowa ponad 1000zł, koszt elementów samych końcówek z płytkami i instrumentacyjnym 1600zł, Kondensatory w zależności od ilości, ale przy dwóch to 300zł plus kable, gniazda. Zbiera się wszystkiego.
W oczekiwaniu na sterownik od jaskiniowca, doszły nowe graty do E-450 ;-)
Chwilowo najbardziej podoba mi się ta plastikowa 22-ka (największy):
16-tki są zdecydowanie za małe imho. 19 już całkiem ok, a 22 moim zdaniem takie optimum, do P7100 czy innych kolosów pewnie trzeba by brać 25-30 by to jakoś wyglądało na ogromnym froncie ;-)
Swoją drogą śmieszne są te ceny w PL, u chińczyka te wandale chodzą po pare zł z darmową wysyłką, a u nas 50 + wysyłka etc ;-)
Mam obecnie kilka wizji frontu, nawet taki z tąmałą16-tką, tak więc na razie muszęwybraćczego użyje, potem pewnie wylądują w ogłoszeniach po kosztach :)
Zakupiłem, 20zł bodajże wyszło.. zobaczymy czy do mnie dotrze.. :)
Dojdzie, robiłem już kilka zakupów na aliexpress od różnych sprzedawców, na różne kwoty (tak do 300zl pewnie maks, już nie pamiętam) i zawsze dochodziło. Czasami trzeba po prostu poczekać dłużej (1-5 tygodni według moich doświadczeń).
A w naszym kochanym kraju 40zł (z wysyłką) z zerowym wyborem koloru/wzoru
Dla zainteresowanych lepsze porównanie wielkości (22 - 19 - 16 - 16), oraz wzorów podświetlania. Podświetlanie okręgu wyszło tutaj niebieskie, w rzeczywistości jest białe (może bardzo delikatnie wyblakle błękitne, ciężko stwierdzić) :)
Skomentuj