Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

Jako że potrzebuję komplet pcb do w/w modelu więc jest możliwość zamówienia pcb (zamówienie jest również na as).
    Koszt zależny jest od ilości zamówionych sztuk.
    Przy 4-5 kompletach to ok 100zł za pcb (nie całe 200zł za komplet).
    Firma wykonująca pcb to merkar, laminat 2mm (220/90mm), miedź 70um, dwustronne.
    3lite myśli nad zorganizowaniem kitów.
    Całość złożenia zależy od elementów użytych, ja niezauważyłem różnicy pomiędzy zwykłymi a jakimiś "wymyślnymi".
    Wszystkie części lub zamienniki są dostępne u nas w polsce.
    Jest to w/g mnie i ludzi który ten wzmacniacz posiadali lub posiadają jeden z lepiej grających klonów accu.
    To ten sam układ co 4100 i 7100, z tym że te modele schodzą do 1 oma w stereo i do 2 omów w mostku i są w pełni zbalansowane..
    450 to układ niezbalansowany.
    Tak że mile widziane opinie jak i zainteresowanie :-)
    Tu kiedyś był temat: http://diyaudio.pl/showthread.php/19...ight=accuphase

Projekt jest Jaskiniowca i on będzie zamawiał pcb, pieniądze będę zbierał ja, co do kitów j/w.

https://diyaudio.pl/i/15451/ln3s12y3...1386021341.jpg
    https://diyaudio.pl/i/15451/zqt9kn9y...1386021321.jpg
    https://diyaudio.pl/i/15451/i780fgms...1386021319.jpg
    Last edited by dzwiedziu; 02.12.2013, 23:20.

Wklejmy obrazki aby było widać bo nikt nie lubi klikać:

Last edited by .3lite; 02.12.2013, 23:17.

Skomentuj

Kiedy będzie organizowane zamówienie? W tym roku jeszcze? Ile wychodzi złożenie? W sensie KIT?

Skomentuj

Muszę podliczyć cenę tranzystorów ale rezystory + kondensatory w cenie około 60 PLN za płytkę - praktycznie takie same elementy jak na wykazie oryginalnego manuala Accuphase.

Można by dużo taniej gdyby zamawiać większe ilości i z różnych źródeł (min. tme) ale szkoda zachodu na to.

Skomentuj

A zasilanie do niego? Jestem zielony w temacie accu więc sory za laickie pytania:)

Skomentuj

czy wykorzystam 2 toroidy audio po 200va 2x24v ? /bo takie mam/
            audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
            http://www.rane.com/note160.html
            Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz posta
              czy wykorzystam 2 toroidy audio po 200va 2x24v ? /bo takie mam/
              Jak już zamawiać pcb za dwie stówki to i przede wszystkim zasilanie powinno być porządnie zrobione... To jest jeden z projektów, który może pozostać na dłużej, chociażby ze względów na koszty.

Skomentuj

Nawet nie chodzi o koszty a o jakość grania bo jest naprawdę na wysokim poziomie.
                Trafo to: "B2" 2x48ac lub 48-0-48 ok 400-600W + "B1" 2x59ac lub 59-0-59 ok 50-100W.
                Ja swój zasilałem 40 + 45 i było wszystko ok.

Co do realizacji na as jest nas 4 osoby + 1 z tąd a im więcej tym taniej.
                Pcb można by "okroić" ale w/g mnie nie warto.

Skomentuj

Jak napiszecie ile bedzie kosztował kit to się może zdecyduje.

Skomentuj

Jesli powstanie KIT oraz opis uruchomienia to i ja bede chetny. Ostatnio nabylem plyteczki do px-3 i leza bo wciaz sie zastanawiam jakich elementow uzyc. Taki ze mnie elektronik:P

Skomentuj

Jaki układ zasilacza stosujesz do E-450?
                      Czym różni się ten układ od oryginału?

Skomentuj

Napiszcie ile /około 200-1200 pln???/ wyjdzie taki kit kompletny z trafem , bez obudowy.

Skomentuj

Ja długi czas grałem na zasilaczu Ravena.
                          Oryginalnie są dwa kondensatory po 33000uF i zwykły 25A mostek.
                          Mniej więcej (z górką) koszt to:
                          pcb - 200
                          trany - max 100
                          rezy lepsze - max 150
                          kondy lepsze - max 100
                          drobnica (kondy foliowe, diody, ark..) - do 100
                          trafo audio - ok 400-500
                          kondy do zasilacza - zależy od funduszy, można dać mundorfy po 400 za szt, ale można też dać jamicony po 15 za szt.
                          Tak że co do budowy to są duże widełki.
                          Ceny podałem z duuużym zapasem, i na częściach które ja użuwam.
                          Można zejść sporo poniżej kupując hurtowo i w większych ilościach, odejdzie też sporo wysyłek i nerwów przy parowaniu czy pomyłkach np w rasterze.

Skomentuj

Największym i stałym kosztem są pcb i transformator. Cała reszta zależy już od składającego zestaw i tu jest duże pole manewru, więc nie wiem po co pytania o dokładne koszty... Można taki wzmak uruchomić za 600zł jak i za 6tys.zł....

Skomentuj

Dokładnie.
                              Przykładem jest np gc.
                              Puźniej można pomyśleć o barwie czy pre.
                              Barwa jest gotowa i sprawdzona tez z modelu 450, jest to najlepsza barwa jaką miałem.
                              Jej regulacja na wysokich tonach nie powoduje "świstów" czy na niskich dudnienia.
                              Można też zrobić już na tym forum jakieś pre z dokumentacji oryginałów, niekoniecznie accu, zabezpieczenia i tym podobne.
                              Ja niestety nie wykonam pcb ale mogę wpomóc materiałami.

Ogólnie projekt trochę kosztuje ale osoby które go doprowadziły do końca nie żałują ani złotówki jakie na niego wydały.
                              Szkoda że niemam gotowca tak osoby z pobliża same by odsłuchały.

Skomentuj

Posiadałem w domu 450tkę, 4100, jeszcze jedną 4100 i 307 z klonów accuphase. Każdy wart jest złożenia, choć podpinając słabe pre lub słabą barwę można "zepsuć" możliwości tych wzmacniaczy. Co do 450tki gra mniej więcej jak 4100 z podniesionym prądem spoczynkowym(przynajmniej na moich kolumnach). Rewelacyjne wzmacniacze, rozeszły się po kolegach z forum a ja znów złożyłem 4100 z pomocą dzwiedzia (składał i uruchamiał mi wszystkie końcówki accu). 4100 z barwą od 450tki na moich tl`kach 8935A i 9950 najbardziej zaskoczyły mnie basem. W życiu nie słyszałem czegoś takiego z 18cm - pełny, szybki, dosadny, od tej strony nie znałem tych kolumn:-) Wcześniej było bardzo dobrze, ale to przeszło moje oczekiwania. Z samą końcówką mocy wszystko gra super, to już kwestia upodobań co wybierzemy. Zawsze można zrobić odłączaną barwę i samemu decydować czy włączamy czy nie choćby zależnie od repertuaru czy humoru:-) Już wspominałem trochę na forum czemu warto złożyć te wzmacniacze, tylko szukać albo pisać:-) 4100 kosztowało mnie 2800zł w obudowie. można pewnie zbudować za 2000 a można i za 6000 jak koledzy wspomnieli. Wszystko zależy od bardzo wielu rzeczy.

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
                                  rezy lepsze - max 150
                                  kondy lepsze - max 100
                                  Ja zdam relację z elementów na bazie wykazu z manuala Accuphase jak tylko je otrzymam od rezystory.net - tylko zamiast węglowych w wykazie wziąłem metalizowane 1%.

Cena za rezystory i kondensatory do stereo - około 120 PLN.

Jak wszystko będzie OK to od nich będę je brał do kitu a tranzystory spróbuję załatwić w Polsce ale jeszcze muszę dokładnie znaleźć dostawców.

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
                                    Dokładnie.
                                    Przykładem jest np gc.
                                    Puźniej można pomyśleć o barwie czy pre.
                                    Barwa jest gotowa i sprawdzona tez z modelu 450, jest to najlepsza barwa jaką miałem.
                                    Jej regulacja na wysokich tonach nie powoduje "świstów" czy na niskich dudnienia.
                                    Można też zrobić już na tym forum jakieś pre z dokumentacji oryginałów, niekoniecznie accu, zabezpieczenia i tym podobne.
                                    Ja niestety nie wykonam pcb ale mogę wpomóc materiałami.

Ogólnie projekt trochę kosztuje ale osoby które go doprowadziły do końca nie żałują ani złotówki jakie na niego wydały.
                                    Szkoda że niemam gotowca tak osoby z pobliża same by odsłuchały.
                                    Zapraszam do Wrocka.. U mnie stoi 450tka od Adama_85..:) jeszcze raz wielkie dzięki Adam:) więc można wpaść na odsłuch..

Ja jestem za zamówieniem pełnego kitu do E450. Oraz rozpisanie pewnej instrukcji jak to uruchomic i połączyć:)

Skomentuj

Ja bym pewnie rozpisał uruchomienie wraz z prowadzeniem mas - to jest dosyć ważne.

Skomentuj

Jeżeli jesteś w stanie to rozpisać.. Jak ustawić bias.. poprowadzić masy, łączenie z zasilaczem, jak uruchomic same końcówki itp to ja jestem chętny na komplet.

Na dniach pokaże moją E450 w budzie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X