ampli może niech zacznie od TDA. Nie będzie musiał się martwić o prąd spoczynkowy. Mostek na tda powinien go zadowolić.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
TDA 7294 transformator
Collapse
X
-
Na początek zacznę suba z mostkiem tda i przetwornikiem Tonsil Gdn 30/120. Czytałem na elektrodzie że ktoś składał w takiej konfiguracji i dość dobrze to "grzmialo"-z tego co mówił koles. Dzięki za info Adzik. Rzeczywiście można skladać Tda patrząc na montaż. Pdf. Poczatkowo nie widzialem tej strony gdzie są opisane oznaczenia elementów. Gdybym wcześniej to zobaczyl, nie byłoby pytania. A wiecie może czy ma znaczenie umiejscowienie Bass refleksu w budzie? Czy musi być dokladnie wymierzone gdzie on ma być czy mogę na oko wyciąć dziurę na niego pod glosnikiem na przykład? Oczywiście średnica i głębokosc będzie taka taka być powinna. PozdrLast edited by _AMD_; 20.12.2013, 16:40.
Skomentuj
-
Witam, z wielką pomocą od usera freedi , od którego otrzymałem części za pół darmo, będę mógł przystąpić do skladania mostka tda. mam parę kolejnych pytań, jestem bardzo przezorny :P.
1. Jak polecacie umieścić tego "Tadka" w skrzyni subwoofera? Chodzi mi czy mam umieścić go w odzielnej komorze, czy tam gdzie będzie pracował glosnik ? Te rozwiązanie wydaję się mi być bardziej optymalne bo od razu będzie chlodzony radiator oraz nie będę musiał stosować podkladek między radiator a tda- chyba że się mylę to poprawcie.
2. Jeśli miałbym zastosowac izolacje między tda a radiator, mogę to zrobić z samego silikonu ? Jeśli nie to prosilbym o jakieś rozwiazania które będę mógł wyszukac w sklepie elektronicznym.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez _AMD_ Zobacz posta1. Jak polecacie umieścić tego "Tadka" w skrzyni subwoofera? Chodzi mi czy mam umieścić go w odzielnej komorze, czy tam gdzie będzie pracował glosnik ? Te rozwiązanie wydaję się mi być bardziej optymalne bo od razu będzie chlodzony radiator oraz nie będę musiał stosować podkladek między radiator a tda- chyba że się mylę to poprawcie.
Zamieszczone przez _AMD_ Zobacz posta2. Jeśli miałbym zastosowac izolacje między tda a radiator, mogę to zrobić z samego silikonu ? Jeśli nie to prosilbym o jakieś rozwiazania które będę mógł wyszukac w sklepie elektronicznym.
Skomentuj
-
Dzięki za odpowiedzi, ale jeśli miałbym montować wewnątrz budy to jak rozwiązać problem nieszczelności w panelu? Może zrobić 2 komory ale ta druga miała by jakieś 3 cm, tylko po to żeby zamontować panel, potencjometry, wlacznik itd. Byłoby poprostu miejsce, a kabelki bym chyba jakoś pociągnął od pcb do potencjometrów i wlacznika. Jak myślicie? Wszystko by było szczelne.
Skomentuj
-
Jak porobisz dobre otwory na potencjometry a zamiast tych przesuwanych przełączników daj np takie http://www.image.micros.com.pl/_icon...%20kn3c212.jpg to nic nie będzie gwizdać. Prowadzenie długich przewodów do potencjometrów nie jest dobre. Połączenia powinny być jak najkrótsze.
Skomentuj
-
Aha, ten wlacznik trochę szpetny jest :p. Mam ten panel http://irek.fratu.pl/?wzmacniacz-do-...tku-tda7294,57
Powiercony według podanych do niego wymiarów. Ja jakoś postaram się rozwiązać problem szczelnosci, dam jakieś podkładki gumowe, czy silikonem mazne. A mógłbyś mi powiedzieć do czego służy, wejście/ wyjście w panelu podanym wyżej chodzi mi o pierwsze w górnej czesci panelu oraz o pierwsze w dolnej lewej części panelu. A tak wogóle to tą płytkę z układem się przykreca do tej blachy? I te 3 środkowe dziurki w panelu do czego są?
Skomentuj
-
Bardzo śmieszne :P no to tak, patrząc na ten panel w górnym prawym rogu jest wejście RCA a obok niego po lewej jakieś wejście, dziurka? Co to jest, ja na tablecie nie widzę. Oraz na dole po prawej stronie panela jest wlacznik a obok niego po lewej coś ale nie wiem co? Chodzi oczywiście o ten panel irka. Wiesz już o co pytam? Tyle pytań bo chcę być pewny że wszystko dobrze skladam. A potem by jak bym miał jakiś problem bym czekał na odp parę godzin więc wolę być przygotowany.
Skomentuj
-
Witam,
Bardzo mało czasu w domu i dalej mi się wlecze skladanie :p
1. Czy mostek prostowniczy koło kondów filtrujacych powinien bayć zamontowany tym ścięciem w stronę potencjometrów czy na odwrót?
2.przekaznik jest konieczny, bez niego nie będę miał miękkiego startu tylko? Nic się nie stanie jeśli go nie zamontuje? Bo w elektronicznym go nie mają... A z czasem bym dolutowal.
3. Czy moge przelaczniki zamocowac na kabelkach? Bo mam wieksze i mi się nie mieszczą obok potencjometrów.
4. Jeśli mam trafo 2x27v a przekaznik na 24v to nie będzie żadnych problemów z tym że np. Przekaznik będzie za szybko zamykal obwód? ( lapotologicznie zakladajac gdybym mial kupić)Last edited by _AMD_; 14.01.2014, 21:46.
Skomentuj
-
Przekopuj ten temat.
http://diyaudio.pl/showthread.php/25...ht=mostek+irka
Przekaźnik możesz dobrać zanosząc płytkę do sklepu. A dioda jest podana w spisie. Dwukolorowa bipolarna. A jak bardzo Ci się o to rozchodzi to napisz do autora tego mostka.
Skomentuj
-
Witam, mam ogromną prośbę do któregos forumowicza. Potrzebne mi są 2 kondensatory najlepiej 10.000 uF 50 v, przekaznik 24v 5 A, bezpiecznik 2A zwloczny oraz bezpiecznik 100mA do wlutowania w pcb. W sklepie elektronicznym w moim mieście tych części nie ma a mnie już kur**ca bierze. Proszę pomóżcie, chciałbym jak najszybciej to dostać. Najlepiej by było aby ktoś mi wysłał te gramoty jutro zwykłym listem. I ja bym potem wysłał list z pieniedzmi. Da radę ktoś mi pomóc? kontakt na pw lub gg. Pozdrawiam!
Skomentuj
Skomentuj