Zabezpieczenie na uPC1237 będzie chyba dobrym rozwiązaniem, mogę ci wysłać schemat z kitu A-123 ( LM4780 + zab uPC1237 ), sam go słucham od jakiegoś roku i wszystko jest w porządku, żadnych stuków ani puków.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Stuk w głośniku podczas włączania.
Collapse
X
-
Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz postaZabezpieczenie na uPC1237 będzie chyba dobrym rozwiązaniem, mogę ci wysłać schemat z kitu A-123 ( LM4780 + zab uPC1237 ), sam go słucham od jakiegoś roku i wszystko jest w porządku, żadnych stuków ani puków.
Skomentuj
-
Od bidy mozna moje zabezpieczenie zasilic podwajaczem napiecia (potrzebny dodatkowy kondensator i dioda). Jakis zwolennik gainclonowania zasilanego z trafa 17V juz to stosowal. Ale zabijcie mnie a teraz nie mam czasu zeby wam wyjasniac jak dziala pompa ladunkowa i jak ja podlaczyc :)
W skrocie elektrolit szeregowo z zasilaniem i dioda do masy, nalezy wywalic 10om na wejsciu zaba. Reszte niech wydedukuja bardziej kumaci :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ploter Zobacz postajak napięcie przysiądzie to żeby przekaźnik nie strzelał..
Mozesz nieco dopasowac uklad wymieniajac zenerka w stabilizatorze na 18V wtedy zamiast zasilania 23V bedzie ok 17V czyli minimalne napiecie przy ktorej gwarantowane jest wlaczenie przekaznika znamionowo 24V. Zwieksz pojemnosc filtrujaca, jak masz 47uF to do 100uF, mozesz wywalic albo zmniejszyc rezystor bezpieczenstwa 100om. Ostatnie co mozna zrobic to zastosowac druga diode prostownika co da prostowanie dwupolowkowe ale wtedy i drugie wyprowadzenie trafa bedzie trzeba podlaczyc.
Skomentuj
-
Miales zmniejszyc zenerke odpowiadajaca za napiecie zasilania ukladu czyli DZ1 a nie DZ2. Zmniejszajac DZ2 do 12V uklad by ci sie nie wlaczyl.
Tu nie chodzi o to jak glosno grasz tylko chodzi o napiecie sieci. Urzadzenie musi pracowac poprawnie przy 200V w sieci i przy obciazeniu ciaglym na minimalnej impedancji. Dzis dziala a za jakis czas zadziala a czasem nie
Skomentuj
Skomentuj