Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bezprzewodowe głośniki - Bluetooth.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Może skorzystajmy z rady Jacka. Widze to tak:
    Program ARTA lub truRTA, pętla z wyjścia do wejścia na kablu. Pomiar referencyjny.
    Następnie ta sama pętla z tym że zamiast kabla - odbiornik BT. Problem moze powstać w synchornizacji wszystkiego.
    Jest tutaj bład, że podczas pomairu referencyjnego przetwarzamy digital na analog > medium transmisyjne (goły kabel) > a potem analog na digital
    a w czasie badania BT pomijamy pierwszą część łańcucha (digital na analog). Jest od razu digital > medium transmisyjne (nasz BT badany) > analog na digital.

Skomentuj

:)
      kodeki w tych modułach są kiepskiej jakości , po za tym kompresja używana przy transmisji jest stratna .
      Nie wiem co wy chcecie mierzyć :???:

---------- Post dodany o 20:11 ---------- Poprzedni post o 18:57 ----------

http://www.stereophile.com/content/c...r-measurements

Skomentuj

Za cenę tego ustrojstwa lepiej kupić to (i sterować komórką):
        http://www.computeraudiophile.com/co...-music-server/

Tutaj też w temacie (ale korzystając z wifi):
        http://www.computeraudiophile.com/co...11ac-wireless/

Skomentuj

Z linku od Ravena można wyczytać wszystkie informacje na temat Bluetootha.
          To pasmo które Infinity mierzył, otrzymał zbliżone/takie same wyniki jak autorzy artykułu.
          Na przyszłosć:
          Pasmo przenoszenia przy 44.1kHz próbkowaniu, amlitudzie sygnału –12dBFS, obciążeniu wyjścia 100k ohm.

USB data - 20Hz - 20kHz @ -0.25dB

The iPhone's default A2DP codec - <10Hz - 17kHz @ -3dB

The APT-X codec - 12Hz - 20kHz @ -3dB
          Konwersja cyfra na analog > Sampling rates: 44kHz–96kHz (sample rate determined by connection). Analog output jacks: RCA. Maximum output voltage: 2V. Output impedance: 75 ohms. Channel separation: 100dB at 1kHz. Dynamic range: 112dB. Harmonic distortion: below 100dB, 1kHz at 24-bits/44.1kHz.

Należy znaczaczyć, że maksymalny poziom wyjsciowy oraz częstotliwosc próbkowania zależy od trybu operacji/połączenia Bluetootha.

Wnioskując po charakterystykach, nie opłaca się kupywać droższego transmitera bluetooth opartego o aptX. Zresztą do tego potrzebny jest dodatkowy moduł dla np: Iphona, który standardowo nie obsługuje tego codeca. Sami autorzy przyznają, że podłączanie "APT-X dongle" do analogowego wyjscia Iphona, co skutkuje dodatkową konwersją informacji źródło > konwersja cyfra/analog przesyłanie do APTx dongl'a a potem analog na cyfre i ostatecznie wysyłanie przez Bluetootha, jest sprawą pomieszaną, która nie idzie w parze z założeniem polepszenia jakości dźwięku via APTx.

Co do WiFi gi to już wyższa szkoła "jazdy cyfrowej", na początek zacznę od czegoś prostrzego :). Raz w życiu Audio rzuciłem się na starcie, na głęboką wodę i po pewnym czasie okazało się, że to co zaprojektowałem/sklepałem było kupą...
          Ciekawi mnie ten mały komputerek pozwalający odpalić i skonfogurować Music Player Daemon.
          Last edited by El_liero; 15.02.2014, 12:32.

Skomentuj

Czaruję...
          X