Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Od czego zacząć sprawdzanie wzmacniacza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Od czego zacząć sprawdzanie wzmacniacza

Pacjent to Philips FA930
    pewnego dnia po prostu się wyłączył, brak wcześniejszych oznak, żadnej ingerencji wody

schemat pacjenta
    http://obrazki.elektroda.pl/2486696100_1310144903.jpg

zdjęcia wnętrza

od czego zacząć sprawdzanie ?
    Co mnie martwi - to że na wejściu nie ma żadnych bezpieczników , ja nie widzę żadnych "oznak" uszkodzenia.

sprawdz zasilanie
    sprawdz napiecia na tranzystorach koncowych. zapewne nic tam nie bedzie bo sie zabezpieczenia wlaczyly
    sprawdz czy tranzystory nie sa popalone

Skomentuj

Jutro zacznę od sprawdzenia sekcji zasilania.
      Sekcja zabezpieczeń. (mowa o tym "protector") na schemacie ?
      Czy nalot na kondensatorach może coś oznaczać ?

Skomentuj

Bezpieczniki widać na 4 zdjęciu. Obadaj zasilanie i tranzystory? Jaki nalot?

Skomentuj

Właśnie ten na 4 zdjęciu na kondensatorze , na dole - przebarwienie ? Jest jeszcze na kilku innych.

Skomentuj

bezpieczniki to te czarne, małe walce. Wydaje mi się że to jakiś żółty klej montażowy. Kondensatory często są przyklejane do PCB żeby się podczas drgań nie urwały.

Skomentuj

Wszystko się zgadza, ale co to znaczy wyłączył się? Jak się nic nie dymi, a coś się świeci (kontrolka jakaś?) podłącz słuchawki. Ze schematu wynika, że wetknięcie jacka odłącza wyjście głośnikowe

---------- Post dodany o 20:09 ---------- Poprzedni post o 20:01 ----------

Aaaa, jeszcze jedno - bo tak sobie zerknąłem w manual i mnie wychodzi, że to albo nie ten wzmacniacz, albo nie ten schemat (?)

p.s. tutaj jest "moja wersja" http://elektrotanya.com/philips_70fa.../download.html - a tu bezpieczników jest sporo więcej, włącznie z termikiem na trafie :)
              Last edited by infinity; 17.02.2014, 19:12.

Skomentuj

Taki schemat ktoś mi do niego podesłał :)

Wyłączył się - grał ok 3h i się wyłączył. Żadnego zapachu nic , jest dioda na przednim panelu - nie świeci

sekcja zasilania dziś poszła do sprawdzenia
                Last edited by wrotekpoz; 17.02.2014, 19:18.

Skomentuj

Radiator nie parzył?

Skomentuj

Był gorący w tamtej okolicy, ale nie wiadomo czy radiator, czy sekcja zasilania

---------- Post dodany 20.02.2014 o 19:44 ---------- Poprzedni post 18.02.2014 o 19:49 ----------

I wszystko jasne - trafo powiedziało sajonara.
                    Ktoś pomoże w znalezieniu "zamiennika" ?
                    Last edited by wrotekpoz; 18.02.2014, 19:40.

Skomentuj

Eeee, a termik sprawdzałeś? Melduj coś pomierzył :P

Skomentuj

Z serwisówki podesłanej przez kolegę infinity strona 20 po prawej stronie jest schemat transformatora. Opisane są napięcia. Brakuje tylko mocy ale na obudowie jest napisane 290W.
                        Szukaj na aukcjach używki o podobnych parametrach.
                        Dokładnie obadaj trafo. Jak kolega wyżej sprawdź bezpiecznik termiczny w transformatorze.
                        Last edited by Adzik94; 20.02.2014, 19:06.

Skomentuj

pod okleinami uzwojen znajduje sie bezpiecznik termiczny. odszukaj go i sprawdz
                          "uratowalem" tak kilka traf

Skomentuj

Jest on koło nóżki 6 transformatora. Tak wynika ze schematu.

Skomentuj

Trafo jest nierozbieralne , także czas szukać czegoś zastępczego, ale na allegro cisza, jedna sztuka była na AS 2 lata temu :)

Skomentuj

Nie na temat...
                                Zamieszczone przez wrotekpoz Zobacz posta
                                Trafo jest nierozbieralne
                                Każde urządzenie (w tym trafo) da się rozebrać. Nie każde da się poskładać :P

Na oryginał trzeba polować, zamiennik niełatwo będzie dobrać, bo masz 2 uzwojenia na wtórnym, jedno "normalne" symetryczne i drugie, też symetryczne, ale dwa różne napięcia. Poniżej mapka sytuacji :)

Skomentuj

Nie koniecznie musisz rozbierać. Sprawdź czy da się pominąć ten bezpiecznik. Może nie do końca bezpieczne ale wiele transformatorów w ogóle go nie posiada. Sprawdź czy uzwojenie pierwotne jest sprawne

Skomentuj

Adzik, widziałeś jak są termiki w trafach montowane?
                                    Często (z tendencją do bardzo często) jest tak, że trzeba trafo rozebrać. Rozebrać to znaczy wyjąć z urządzenia, zdjąć ekran, czasami odwinąć (jak masz szczęście kawałek) uzwojenia. Kiedyś było łatwiej, zakładów przewijających silniki, trafa było do cholery. Teraz z tym ciężej, co nie znaczy, że się nie da :P

Skomentuj

Jak ktoś chce się pobawić to podeślę do analizy.
                                      zdjęcie nie tego , ale takiego zasilacza
                                      http://img707.imageshack.us/img707/2964/zasilaczs.jpg

wg kolesia z AS trafo ma
                                      2x28volt(ok 2x3,5A) i 2x20volt

Skomentuj

Mogę się pobawić, właśnie mi się stół zwalnia :)

---------- Post dodany o 19:14 ---------- Poprzedni post o 19:02 ----------

Ale Tobie na nic ten mostek i elektrolity z tego linku.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X