Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sterownik wzmacniacza. Tani i funkcjonalny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez jaman7 Zobacz posta
    Z mojej strony jak widzę schemat czy wersja 3d to brakuje przy stabilizatorach np ceramików na wej i wyj po 100nF oraz reset atmegi podciągnąć do +5v po rezie 10k.
    Blisko stabilizatorów są elektrolity, więc nie jestem pewny czy dodatkowe 100n są tam potrzebne, ale dołożyłem.
    Mega8 ma wewnętrzny pullap resetu, ale dodatkowy nie zaszkodzi więc też dołożyłem.

Skomentuj

Zamieszczone przez januss73 Zobacz posta
      Jest to pewien pomysł, ale czy faza na zasilaniu transformatora jest niebezpieczna? Wzmacniacz trzeba tak poskładać, żeby był bezpieczny również w czasie użytkowania, wtedy będzie też bezpieczny w czasie gdy transformator odłączymy zerem. Wzmacniacz trzeba wykonać w drugiej klasie ochronności, co przy odrobinie wyobraźni nie jest niewykonalne, a jeśli nie jesteśmy pewni swoich poczynać powinniśmy uziemić obudowę.
      Teoretycznie tak, ale ogólnie się przyjęło że przerwę robi się na fazie a nie zerze. Np w starych obudowach komputerowych AT włącznik zasilania robił przerwę jednocześnie na fazie i zerze. Zresztą nawet pilnując kolejności przewodów i tak nie ma pewności co rozłączasz. Genialne podwójne kontakty maja tak że raz faza będzie na fazie a raz na zerze, zależnie od tego w które gniazdo wsadzisz wtyczkę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
        Teoretycznie tak, ale ogólnie się przyjęło że przerwę robi się na fazie a nie zerze. Np w starych obudowach komputerowych AT włącznik zasilania robił przerwę jednocześnie na fazie i zerze. Zresztą nawet pilnując kolejności przewodów i tak nie ma pewności co rozłączasz. Genialne podwójne kontakty maja tak że raz faza będzie na fazie a raz na zerze, zależnie od tego w które gniazdo wsadzisz wtyczkę.
        Dokładnie tak. Przy tym nie tyle ogólnie się przyjęło, co normy mówią, że przy braku uziemienia obwód zerowy, czyli de facto PEN nie powinien być przerywany, więc odłączanie fazy i zera odpada. Wot zagwostka :)

Skomentuj

http://bezel.com.pl/index.php?option...zne&Itemid=100
          Nigdy nie wiesz co odcinasz F lub N jedynie nie odcinasz uziemiającego.
          Last edited by jaman7; 12.03.2014, 17:24.

Skomentuj

Zamieszczone przez jaman7 Zobacz posta
            http://bezel.com.pl/index.php?option...zne&Itemid=100
            Nigdy nie wiesz co odcinasz F lub N jedynie nie odcinasz uziemiającego.
            Ja mówię o układzie tnc, i tam nie ma PE, więc siłą rzeczy nie mogę go odciąć. W tej sytuacji norma mówi, że nie powinienem odcinać PEN.
            Najlepszym wyjściem jest wykonanie całości w drugiej klasie ochronności p. porażeniowej.

Skomentuj

Czaruję...
            X