Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przymiarka do zwrotnicy dsp.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przymiarka do zwrotnicy dsp.

Witam,
    wiem, że temat się już przewijał parę razy. Potrzebuję Waszych rad odnośnie zwrotnicy DSP + wzmacniaczy mocy.
    Jestem w trakcie poszukiwania kości i gotowych rozwiązań min. zasilania, wyjść układów DAC.

Założenia do projektu:
    Wejścia: spdif, toslink
    Wyjście: 2 x 4 wyjścia analogowe

Na dzień dzisiejszy planuję taką drogę sygnału (stereo):
    SRC4392 ADAU1442 2 x WM8741/2 OPAMP(?) 2 x Uniamp
    ADAU1442 2 x WM8741/2 OPAMP(?) 2 x Uniamp
    Konfiguracja każdego ze stopni mikroprocesorem (do wybrania). Pod kości ADAU1442 podłączone minimum dwie pamięci zewnętrzne aby można było wgrać różne wersje zwrotnicy bądź korekcji pomieszczenia. Planuję dwie kości ADAU1442 ze względu na obróbkę sygnału 192kHz 24 bit. W SigmaStudio obciążenie szacowane jest dla częstotliwości referencyjnej 48kHz. Przy zwrotnicach Linkwitza 24dB pojedynczej precyzji, equalizerze 6 band i korekcji bafflestep obciążenie dla 48kHz wynosi ok 30% (dla stereo). Jeżeli jeden układ by to pociągnął to byłoby fajnie.

Jak myślicie co warto byłoby ująć jeszcze w tym projekcie, bądź jakie inne kości użyć aby projekt był w miarę uniwersalny. Zależy mi jednak na tym aby był gotowy obrabiać dane 192kHz 24bit.
    Potrzebuję zwrotnicy trójdrożnej ale do niej potrzebowałbym prawie tyle samo elementów co do czterodrożnej więc dlatego wychodzi taka "wielka".

Jestem ciekawy Waszego zdania na temat tego projektu. Wszelkie uwagi mile widziane. Oczywiście jestem świadom kosztów, wiedzy i pracy niezbędnej do wykonania takiego projektu.

Pozdrawiam
    Last edited by karmer; 17.03.2014, 19:00.

Po co? Są gotowce.

Skomentuj

Właśnie o to mi chodziło :-) Nie zrozumcie mnie źle, przeglądam cały czas internet w poszukiwaniu gotowców ale może nie znalazłem jeszcze tego czego szukam. Czy masz mbar coś konkretnego na myśli?

Skomentuj

miniDSP

Skomentuj

No właśnie z tego co czytam to miniDSP nie obsługuje 192kHz

Skomentuj

Oj chyba któraś wersja obsługuje, ale już dokładnie nie pamiętam.

Skomentuj

Wszystkie mają max do 96kHz nawet na procesorze Sharc. Pewnie to kwestia pluginów. No i miniDSP nie ma możliwości bootowania procesora różnymi wsadami.

Skomentuj

Tak, 96 kHz. W sumie po co komu więcej.

Skomentuj

To po co nagrania w 192kHz i DSD? Pomijając ten fakt, to jak już robić zwrotnicę cyfrową (własną bądź gotowe rozwiązanie) to dającą maksymalne możliwości. W wykonaniu zwrotnicy 192kHz a 48kHz nie będzie znaczącej różnicy w cenie.

Skomentuj

Poszukaj tematu LuSzTi-ego .

Zamieszczone przez karmer Zobacz posta
                    SRC4392
                    Nie potrzebny .
                    bo :

ADAU1442
                    mają już SCR na pokładzie .

sam projekt od strony elektronicznej stosunkowo prosty , natomiast od strony PCB już nie koniecznie .

192 chyba jeden proc nie pociągnie 4 kanałów , kiedyś to badałem ale już nie pamiętam .

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                    Po co? Są gotowce.
                    dla zabawy :)

---------- Post dodany o 21:45 ---------- Poprzedni post o 21:45 ----------

To po co nagrania w 192kHz i DSD?
                    dla nietoperzy

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                      Nie ukrywam, że to też jeden z czynników inicjujących projekt :-)

W pierwszej wersji miało być bez SCR-a. Nurtuje mnie jedna rzecz a mianowicie rozdzielenie sygnału wejściowego na dwa układy DSP. Szukałem w necie potwierdzenia czy mogę po prostu doprowadzić ten sam sygnał do obu wejść procesorów DSP. Nie mają pewności szukałem układu wejściowego który miałby dwa wyjścia cyfrowe do podłączenia dwóch układów DSP. Padło akurat na wspomnianego SCR-a.

Temat LuSzTi-ego owszem czytałem.
                      Last edited by karmer; 17.03.2014, 20:53.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                        Poszukaj tematu LuSzTi-ego .

Nie potrzebny .
                        bo :

mają już SCR na pokładzie .

sam projekt od strony elektronicznej stosunkowo prosty , natomiast od strony PCB już nie koniecznie .

192 chyba jeden proc nie pociągnie 4 kanałów , kiedyś to badałem ale już nie pamiętam .

---------- Post dodany o 21:45 ---------- Poprzedni post o 21:45 ----------

dla nietoperzy
                        Jedno i drugie zgoda :)

Nie problem wybrać kostki, problemem będzie zrobić dla nich PCB jak już raven zauważył. Jeden drobny błąd i szumy wprowadzone przez błędne prowadzenie ścieżek zeżrą Ci te wszystkie bity i kiloherce.

Skomentuj

Jeden drobny błąd i szumy wprowadzone przez błędne prowadzenie ścieżek zeżrą Ci te wszystkie bity i kiloherce.
                          I dlatego będę prezentował ewentualne PCB na forum :-) Zresztą jeżeli nie macie nic przeciwko to chciałbym konsultować z Wami projekt na forum.

Skomentuj

Tak, 96 kHz. W sumie po co komu więcej.
                            różnica między 96 a 192 khz , tylko w liczbach...

---------- Post dodany o 07:16 ---------- Poprzedni post o 07:12 ----------

miniDIGI - Asynchronous Sample rate converter on input stream allows a wide range of digital signals (up to 216kHz)
                            audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                            http://www.rane.com/note160.html
                            Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Co nie zmienia faktu, że aktualne urządzenia audio obsługują standardowo 192kHz.

Skomentuj

miniDIGI - 216kHz
                                audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                                http://www.rane.com/note160.html
                                Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz posta
                                  miniDIGI - 216kHz
                                  Ale to tylko interfejs a nie procesor DSP.

Skomentuj

Co nie zmienia faktu, że aktualne urządzenia audio obsługują standardowo 192kHz.
                                    No i co z tego?

I dlatego będę prezentował ewentualne PCB na forum :-) Zresztą jeżeli nie macie nic przeciwko to chciałbym konsultować z Wami projekt na forum.
                                    Bez urządzenia pomiarowego i prototypowania możemy sobie tylko pogdybać i wskazać najbardziej oczywiste błędy. A na początek pochwal się, co przeczytałeś o projektowaniu.
                                    Zresztą w notach producenta powinny być wskazówki na ten temat.

Skomentuj

Bez urządzenia pomiarowego i prototypowania możemy sobie tylko pogdybać i wskazać najbardziej oczywiste błędy. A na początek pochwal się, co przeczytałeś o projektowaniu.
                                      Zresztą w notach producenta powinny być wskazówki na ten temat.
                                      Na co dzień pracuję w dziale konstrukcyjnym. Odpowiadam za oprogramowanie (mikroprocesory i PC). Jestem w trakcie zdobywania doświadczenia w zakresie projektowania urządzeń elektronicznych. Zapoznawanie się z dokumentacją techniczną to codzienność. Dostęp do laboratorium też jest. Bez tego nie podejmował bym się tego projektu.

Skomentuj

No to już dużo lepiej.
                                        To na początek http://www.x2y.com/filters/TechDay09...%20_JohnWu.pdf
                                        I to http://www.amazon.com/Small-Signal-A.../dp/0240521773
                                        Texas Instruments ma chyba serię PDFów z dobrymi praktykami.
                                        Last edited by mbar; 18.03.2014, 09:28.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X