Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumna przenośna LM3886 + MONACOR SP-200X

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumna przenośna LM3886 + MONACOR SP-200X

Witam wszystkich. Chcę zrobić przenośną kolumnę, będzie ona głównie używana w plenerze przy treningach pokazowych (tricking).

Moja koncepcja jest następująca:
    - zasilanie zrealizowane przez 2 akumulatory 12V AGM powiedzmy 2-5Ah każdy
    - końcówka mocy oparta na lm3886, który osiąga podobno 38W@8Ohm przy 28V
    - głośnik to Monacor sp-200x (oczywiście możliwa zmiana), podobno ma 92dB/1W
    - na 90% zostanie dodana korekcja niskie/wysokie + regulacja głośności

I mam następujące pytanie. Czy ten wzmacniacz będzie dobrym wyjściem dla 24V i jakiej można się spodziewać mocy? 30W?
    Czy przedstawiony głośnik nada się do takiej konfiguracji? Jak z jego jakością przekazu?

Na dwóch aku 12V nie wyciągniesz wiele mocy. Podane 38W@8Ohm jest dla zasilania symetrycznego +/-28V, czyli łącznie 56V. Ty masz łącznie 2x12=24V.
    Przy niskim napięciu zasilania szukałbym głośnika 4ohm, łatwiej będzie wycisnąć trochę mocy z niskiego napięcia. Albo w ogóle czegoś w klasie D, tani piecyk CA ? :)

Skomentuj

Witam
      moj ostatni temat "koncowka mocy z zasilaniem 0-40v ?" jest w podobnym temacie.
      dla 12V poradzono mi tda1562. ja natomiast dla 24-40v mysle o tda7498.
      Co do glosnika to nie wiem jak Twoj sprzet bardzo ma byc przenosny ale wydaje mi sie ze ten sp200-x potrzebuje sporej obudowy. Ja bardziej mysle o sp-50x a moze po 2szt rownolegle na kanal ?(wtedy papierokowo wychodzi 91+3db i 50W?) Ten glosnik w znalazlem ze closed 5l podobno "ladnie" gra chociaz oczywiscie jestem swiadomy ze dolu to tu za bardzo nie bedzie. Napisze tylko jeszcze ze jak widac po ilosci postow jestem bardzo poczatkujacy w temacie wiec moge jakies glupoty pisac

Skomentuj

Zamieszczone przez panadol Zobacz posta
        sp-50x a moze po 2szt rownolegle na kanal
        To maly glosnik a jak cos jest male to ma mala efektywnosc. Dwie sztuki na pewno ja podniosa ale podniosa znaczaco cene i ciezar.

Kiedys jak TVM istnial to idealny byl ARZ6604, obecnie zrobili jego kopie i jest to SP200x i jest to najsensowniejsza propozycja. Sa jeszcze tanie glosniki Icoon sprowadzane przez jedna z polskich firm. Gorsze (cichsze) ale dla amatorow wystarczajace.

wydaje mi sie ze ten sp200-x potrzebuje sporej obudowy.
        Do tego typu glosnikow nie liczy sie obudowy tylko wklada sie w co sie da :)

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
          To maly glosnik a jak cos jest male to ma mala efektywnosc. Dwie sztuki na pewno ja podniosa ale podniosa znaczaco cene i ciezar.

Kiedys jak TVM istnial to idealny byl ARZ6604, obecnie zrobili jego kopie i jest to SP200x i jest to najsensowniejsza propozycja. Sa jeszcze tanie glosniki Icoon sprowadzane przez jedna z polskich firm. Gorsze (cichsze) ale dla amatorow wystarczajace.

Do tego typu glosnikow nie liczy sie obudowy tylko wklada sie w co sie da :)
          Hmm - 2szt sp-50x kosztuja mniej niz jeden sp-200x. waga 2szt wieksza jest o 300gr od 1sp-200x . wg symulacji w malej obudowie typu 10l 2szt 13cm zagraja duzo "lepiej" niz 1szt sp-200x. spl tez powinien byc wiekszy od 2db. Tyle w teorii bo praktyki wogole nie mam :)
          Czy wartosci skutecznosci to naprawde tak od czapy podaja i patrzec tylko na wielkosc mebrany ?
          Pytam bo mam jeszcze do wykorzystania 3szt stare ale nie uzywane gdn 30/50/1 8ohm. Wg symulacji to one w br 5l powinny zagrac. (?) tylko spl dla tego glosnika podany jest 88db. jak on sie ma do spl 91db tej samej wielkosci glosnika ale szerokopasmowego sp-50x ?
          Pytam poniewaz chcialbym 2 kolumny o max poj 10l kazda i rozwazam :
          1. dokupic 1 szt gdn 30/50/1 i 2 tanie wysokotonowe. wlozyc po 2szt rownolegle w obudowie bR 10l strojonej na okolo 70hz. puscic je calym pasmem i wosokotonwopego ciac wysoko
          2. dokupic 2szt sp-50x, wlozyc w kolumne 10l "dzielona" na pol - 5l w br gdn 30/50/1, 5l closed dla sp-50x
          3. kupic 4szt sp-50x(moge je miec w dosc dobrej cenie)
          4. ew kupic wlasnie 2szt sp-200x
          Co bys wybral do glosnego "boomboxa" ? :) (jesli chodzi o koncowke a wkoncu decyduje sie na tda7498 i zasile wkoncu z 24v - 2szt aku zelowymi wiec na 4ohm powinien chodzic)

Skomentuj

A nie nadaje się do twgo jakaś kostka samochodowa? 1557 lub podobna?

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
              Na dwóch aku 12V nie wyciągniesz wiele mocy. Podane 38W@8Ohm jest dla zasilania symetrycznego +/-28V, czyli łącznie 56V. Ty masz łącznie 2x12=24V.
              Przy niskim napięciu zasilania szukałbym głośnika 4ohm, łatwiej będzie wycisnąć trochę mocy z niskiego napięcia. Albo w ogóle czegoś w klasie D, tani piecyk CA ? :)
              I to wg mnie jest najlepszy pomysł. Za 20$, czyli pewnie z grubsza tyle za ile złożysz końcówkę na lm3886, kupić możesz TK2050, który po pierwsze gra przyjemniej od LMa (na mój gust),osiągnie większą moc przy tych 24V i przede wszystkim ma większą sprawność, co w plenerze przy zasilaniu z akumulatora ma znaczenie nie bagatelne.

Skomentuj

kup zwykle radio samochodowe
                podłącz do niego szerokopasmówkę - ww monacora
                zbuduj dla niego obudowę

cel osiągnięty
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Owszem, radio wychodzi najtaniej, ma chyba najwięcej funkcji ale jest cięższe, no i musimy się godzić na wygląd radia. Litraż obudowy to może być nawet 20-25l.

Z głośników koncepcja dwóch małych odpada, ten sp200x jest chyba najbardziej sensowny, ma prawie równe całe pasmo, stxy też mają szerokopasmowe 25, 30 ale one wyciągają do kilku kHz, więc za mało.

Teraz niestety stwierdzam, że aby zastosować lm3886 musiałbym zastosować przetwornicę 12->230 i potem transformatorem mógłbym doprowadzić zasilanie. Niestety to znów dodatkowy koszt i waga. Zaletą jest to, że odpada waga kilku akumulatorów, no i możemy sobie wyprowadzić przenośne gniazdo 230v oraz odpada problem ładowania dwóch akumulatorów 12v bez wyciągania (ew. bez specjalnego układu, który będzie je ładować).

Najbardziej rozsądne to chyba się wydaje TDA, w radiach tego mnóstwo siedzi, przykładowo tda7384 dający 4x35w przy zasilaniu 14,4v. są też inne, w wzmacniaczach fabrycznych vw radia typu gamma v mają zwykle wzmacniacze na tda. Martwią mnie natomiast zniekształcenia, które będą słyszalne przy dużej mocy, co jak wiadomo nie jest dobre.

Skomentuj

Zamieszczone przez Raf Zobacz posta
                    Owszem, radio wychodzi najtaniej, ma chyba najwięcej funkcji ale jest cięższe, no i musimy się godzić na wygląd radia. Litraż obudowy to może być nawet 20-25l.
                    na litraż obudowy, na wyglad glosnika sie godzisz a na radio nie?

przykładowo tda7384 dający 4x35w przy zasilaniu 14,4v.
                    a skad wezmiesz 14,4?
                    takie same kostki siedza w radiach
                    i z radia mozesz uzywac dowolnego zrodla
                    wiec po co wywazac otwarte drzwi?
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                      wiec po co wywazac otwarte drzwi?
                      http://allegro.pl/aktywna-kolumna-du...282071343.html

Bez sensu to wszystko :(

Skomentuj

A można wiedzieć jak oceniacie głośnik SP-200x?

Skomentuj

A można wiedzieć jak oceniacie głośnik SP-200x?
                          Głośnik całkiem udany, ale trzeba okiełznąć tę poszarpaną ch-kę powyżej 2 kHz i dać jakiś sprawny wysokotonowy o efektywności > 92 dB.
                          Chyba nawet Troelsgravesen łączył go z Neo CD3.
                          Do Twoich zastosowań można nawet nie dawać głośnika wysokotonowego, żeby nie obniżać zwrotnicą sprawności kolumny.
                          Odnośnie wzmacniacza, to polecam w klasie D, jakiegoś Tripatha 2020 ok. 20 W i po jednym SPX-200 na kanał. Przy zasilaniu z akumulatora 12V 7Ah wystarczy na
                          kilka godzin głośnego grania - np. taki kompletny http://www.parts-express.com/lepai-l...upply--310-300
                          Last edited by KAPRINT; 30.05.2014, 21:16.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                            Głośnik całkiem udany, ale trzeba okiełznąć tę poszarpaną ch-kę powyżej 2 kHz i dać jakiś sprawny wysokotonowy o efektywności > 92 dB.
                            Chyba nawet Troelsgravesen łączył go z Neo CD3.
                            http://www.troelsgravesen.dk/SP200.htm
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Natepne laickie pytanie apropo obudowy otwartej
                              Mam u siebie 2 szt Monacor SP-205/8
                              Znalazlem taki "projekt"
                              http://www.diyaudio.com/forums/full-...en-baffle.html
                              pytanie brzmi czy taka obudowa zagra wlasnie tylko w pokoju na podlodze czy na zewnatrz(na dworzu tudziez polu) tez "zagra" ?
                              Czy moze warto np zrobic boczne scianki "rozkladane" na jakis zawiasach ? - chcialbym zrobic wersje zajmujaca jak najmniej miejsca - mobilna typu do plecaka :)
                              czy 2 takie glosniki powinnien wlasciwie napedzic http://allegro.pl/modul-wzmacniacza-...257553799.html z malego aku 12V ?
                              Pozdrawiam :)
                              Last edited by panadol; 31.05.2014, 00:32.

Skomentuj

Aktualizacja i final u mnie w dziale wzmacniacza - pam8610 w necie ma same zle opinie. Kupilem wkoncu polecanego tutaj i w necie gotowego LEPAI LP-2020A+ TRIPATH T-AMP. Kupilem na allegro wiec ciut przeplacilem ale za to bedzie niedlugo :)

Skomentuj

Natepne laickie pytanie apropo obudowy otwartej
                                  Mam u siebie 2 szt Monacor SP-205/8
                                  Znalazlem taki "projekt"
                                  http://www.diyaudio.com/forums/full-...en-baffle.html
                                  pytanie brzmi czy taka obudowa zagra wlasnie tylko w pokoju na podlodze czy na zewnatrz(na dworzu tudziez polu) tez "zagra" ?
                                  Czy moze warto np zrobic boczne scianki "rozkladane" na jakis zawiasach ? - chcialbym zrobic wersje zajmujaca jak najmniej miejsca - mobilna typu do plecaka :)
                                  czy 2 takie glosniki powinnien wlasciwie napedzic http://allegro.pl/modul-wzmacniacza-...257553799.html z malego aku 12V ?
                                  Pozdrawiam :)
                                  Obudowa otwarta, to nie jest dobry pomysł w plenerze, cała energia akustyczna wypromieniowana przez tył membrany zostanie skierowana nie na słuchaczy i w zakresie niskich częstotliwości zniesie się z energią emitowaną przez przednią stronę membrany. Nawet przy rozkładanych boczkach niewiele się zyska w zakresie niskich częstotliwości.
                                  Z kolei przy głośniku o tak wysokim QTS - 1,99 nic innego w grę nie wchodzi przy sprzęcie mobilnym, obudowa br. musiała by mieć ok. 80 - 100 l.

Po prostu musisz się liczyć z brakiem basu i zrobić rozkładane odgrody o jak największych dopuszczalnych wymiarach i starać się ustawiać je blisko jakiejś ściany, a najlepiej w narożniku ścian.

Zakupiony Lepai będzie optymalnym napędem dla tych głośników.
                                  Last edited by KAPRINT; 01.06.2014, 15:16.

Skomentuj

Mozna zrobic obudowe stratna, a jesli podbicie basu bedzie duze, to mozna przetestowac dodanie przed glosnikiem kondensatora eletrolitycznego, w celu odfiltrowania czesci basu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                      Mozna zrobic obudowe stratna, a jesli podbicie basu bedzie duze, to mozna przetestowac dodanie przed glosnikiem kondensatora eletrolitycznego, w celu odfiltrowania czesci basu.
                                      Nawet obudowa z otworem strantym musiała by mieć min. 40-50 l., co przy sprzęcie przenośnym jest trudne do zaakceptowania.

Skomentuj

Nie musialaby, jesli sie zaakceptuje fakt, ze z takiego glosnik nigdy nie uzyska sie rownego pasma, bez podbicia.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X